Jdi na obsah Jdi na menu

Biskup Václav Malý získal cenu Arnošta Lustiga

15. 3. 2012

maly-cena.jpgKlíčem k osobnímu štěstí nejsou ekonomické ukazatele životní úrovně, ale lidské vztahy a vědomí, že se člověk má v životě o koho opřít, řekl biskup Václav Malý při přebírání ceny Arnošta Lustiga v Praze za přítomnosti pražského primátora Bohuslava Svobody, předsedy vlády Petra Nečase a bývalého premiéra Jana Fischera.

Cenu založila Česko-izraelská smíšená obchodní komora k prvnímu výročí úmrtí Arnošta Lustiga jako trvalou připomínku světově proslulého prozaika a humanisty a také událostí holokaustu. Členové výboru, kteří vybírali prvního nositele ceny, hledali osobnost, která zosobňuje vlastnosti jako je odvaha, statečnost, lidskost a spravedlnost. "Je to ocenění hodnot, které svým jedinečným způsobem Arnošt (Lustig) ztělesňoval," řekl zakladatel Pavel Smutný.

maly-cena1.jpg"Žijeme v době bez ideálů," myslí si Malý. Velkou osobností je přitom podle něho takový člověk, který má pevné životní přesvědčení. "Není dobré jen životem plout ze dne na den a jenom se dívat na to, co bude příští den," doplnil. Spokojenosti podle něj mohou lidé dosáhnout tehdy, když se smíří sami se sebou a nahlédnou dobré i ty méně dobré stránky své osobnosti. Svůj proslov doplnil Malý citacemi z biblických žalmů i z Lustigova díla.

"Cena Arnošta Lustiga přichází v době, kdy společnost bolestně pociťuje nedostatek etických hodnot," uvedl předseda vlády Petr Nečas, který cenu předával. Ve svém projevu vyzdvihl především Lustigovu morální sílu. Předseda patnáctičlenného výboru, bývalý premiér Jan Fischer poukázal na to, že Lustiga i Malého pojí osobní statečnost a pokora. "... žádná doba není tak zlá, aby v ní nebylo místo pro hrdinství a žádná doba není tak dobrá, aby z ní vymizela zbabělost," řekl Fischer.

Katolický kněz Václav Malý se stal jednou z tváří událostí roku 1989, moderoval například velké demonstrace na pražské Letné. "Václav Malý prokázal velkou vnitřní sílu a integritu, když v listopadu 1989 odolal svodům moci, zůstal knězem, stal se biskupem a i v této funkci nikdy nepřestal být sám sebou," doplnil bývalý premiér.

Celý přímý přenos ze slavnostního předávání s proslovy pražského primátora, bývalého premiéra i nositele ceny biskupa Václava Malého is můžete prohlédnout na serveru České televize.

Gratulaci uveřejnil na svém webu i kardinál Dominik Duka.

Zdroj: České noviny

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář