Jdi na obsah Jdi na menu

Volby 2013

22. 10. 2013

 K volbám lze poznamenat  to, že půjdu volit. Je to jedna z příležitostí dát výraz svému názoru, volby jsou důležité. Jde o VŮLI a volíme v každém okamžiku. Nemáme li VŮLI, nic neměníme - a tady je třeba změny. Někdy si říkám, kam až musí naše země dojít a kolik kotrmelců udělat, abychom pochopili  KUDY. Ale je to na dobré cestě.

Zdiskreditovaní giganti  jako ODS - Klaus, Nečas a ČSSD - pan Paroubek, KSČM, stejně aférami poznamenaná KDU ČSL s panem Čunkem, TOP 09 s panem Kalouskem, který šel cestou zvýšení daní, už tak dost nesmyslných... podle preferencí je vidět, že lidé hledají další model, další mágy, kteří je povedou. A najdou je. Pomíjíme jednu důležitou věc: je třeba volit srdcem, v soustředění dovnitř  a s láskou. Jinak těžko rozlišíme, kdo je kdo.

Zdá se až nepochopitelné, že lidé chtějí volit strany, které zastupují desetiletí komunismu, ale stačí se na to podívat tudy: potřebují mít jistotu, být zastřešeni, ONI TO ZA NÁS VYŘEŠÍ. Jsou to plané naděje. Tak jako v minulosti KSČM i ČSSD zplanýrují scénu a ořežou výhonky, které přerostly průměr - tohle je to, co dobře umí. Zahrát na strunu práce a odsouzení individuálních vlastníků a výsledků vlastního úsilí. Populismus ve smyslu zvýšíme státní dluh ať se děje co se děje. Všimněte si billboardů ČSSD : VYTVOŘÍME SILNÝ STÁT. Chtělo by se dodat: A MILICE. To je jen zdánlivě daleko.  Lidé se upínají k levici proto, že jim dává zdání jistoty důchodu a sociálních reforem, které nebudou bolet. Jenže když žijeme na dluh takhle dlouho, někde se splácet začít musí, především ušetřit na byrokracii, zprůhlednit procesy ve společnosti- a v tom levice nevyniká, stačí se podívat na to, že sedí na desítkách let komunistické varianty života, která se NEOSVĚDČILA. Apropó, byl jsem  v té době v armádě ČR jako velitel, nebyl jsem nikdy v KSČ, a ani mne tam nenavrhli, ale prošel jsem počátek Skauta, než jej zrušili, pak Jiskřičky, Pionýr, SSM. Odcházel jsem v roce 1992 na svou opakovanou žádost. Nelituji a nechci se tam vracet, je to uzavřená zkušenost. Neměl jsem se zle, měl jsem se PRŮMĚROVANĚ. Ale mnoho mi to dalo. Když se nemůžete rozvíjet vně, jdete dovnitř. Možná to byl smysl doby.

ODS se nám rozpadla zevnitř, mnoho úsilí, mnoho tunelování a lží. Je to schéma MY TO ZA VÁS VYŘEŠÍME. Přesto, pravice má pro mne větší přitažlivost. V současnosti ODS není konsolidovaná, její kampaň směřuje střízlivě do opozice, nevyčnívá, ale její slogany jsou pro mne věrohodné. Podnikatelé vytvářejí hodnoty stejně jako každý z nás, nesou ale řádově vyšší odpovědnost osobní i odpovědnost za zaměstnance. Museli projít ohněm váhání, zda opustit jistotu zastřešení velkou firmou nebo státem. ODS nicméně není také má volba. Možná zase někdy bude.

TOP09 byla v minulých volbách i moje volba. Odštěpenci ODS s výkonnou energií(TOP09) naznačili vznik nezávislejších stran, kterou dnes reprezentuje například ANO. Karla Schwarzenberka bych si přál za prezidenta, má energii na to, aby to důstojně vydržel a posunul dál. Miroslav Kalousek hrábl do hnoje, když na sebe vzal úlohu zvyšovače DPH, která je stupidní - a ještě zvýšil daňovou zátěž.. Podobně mne rozhořčil jen pan David Rath a jeho zásahy ve zdravotnictví. Miroslav Kalousek - ano, chtěl zřejmě rychlé řešení, které by bylo vidět. Je to na něm vidět a obávám se, že je to jeho politická smrt. U mne jistě, u velké části voličů rovněž. Proto se o něm nemluví, je zastrčený vzadu u ledu. Namítneme možná, že v současnosti jsou státy s vyšším daňovým zatížením, než je u nás. A odpovídáme: je jich mnoho s nižším zatížením a především s vyšší politickou odpovědností, odvolatelnými politiky, právně postižitelnými, v naprosto jiném klimatu. Byla to nepěkné, místo, aby se šlo po jádru, do hloubky po korupci uvnitř vládních struktur a po korupci v celé společnosti, sáhlo se ke zvýšení na odvody státu. Přesto TOP 09 dokázala splnit část volebních slibů a udělala velký kus práce, především na otevření problému beztrestnosti větších politických tunelů typu Rath, a dalších velkých kauz.  Promiňte, chtěl jsem téměř říci Klaus - a  amnestie -  která, ať dělám co dělám, mi na energiích vychází jako velká plichta, uplacený lístek z vězení pro řadu veličin, objednaná dopředu. Nedá se to v současnosti dokázat, já se tím nikdy zabývat nebudu a každý ať si myslí, co chce.

ANO - má stoupající preference. Na cestě do Znojma jsem viděl jeden den billboard s panem Babišem a Stropnickým, a o několik dní později je někdo z plachty asi vyřízl, protože tam zbyly jen siluety. Je to zajímavý symbol toho, že strana zatím nemá vyhraněnou koncepci, je na povrchu, žije z nadšení a víry těch, kteří vidí nový směr - a neví, kde skončí.

ANO - je zajímavé. Cítím v něm změnu. Ostatní jsou usedlí, navyklí na sezení v parlamentních židlích a trhovecké dohadování, ANO má co říci, reprezentuje nespokojenost. Otázka je, jestli to dotáhne. Pan Babiš je dostatečně velký obchodník, aby byl tvrdý a šel nahoru - a také se může stát, že svou moc použije nesprávně a zničí víru i toho zbytku, který si ji zachoval v použitelném stavu. Pak by se musela nová víra najít úplně uvnitř - i to by byl určitý smysl. V podstatě všechny varianty voleb mají východisko a po určité době se dostaneme do žádoucího stavu - dříve, či později. Nelámu nad tím hůl, jen uvažuji nahlas. V tom případě bych asi nechtěl být v jeho kůži, obdivuji, že se do těchto energií vydal a že v nich chce plout. Možná musí, aniž by to věděl, někteří lidé mají tu funkci. Moje úloha taková není, jen cítím ty obrovské tlaky. Možná budu volit ANO, možná NE. ANO je trochu nafouknutý balón, uvidíme, jestli se naplní, nebo do něj někdo udělá díru dřív, než to stihne.  Zajímalo by mne jen, jak by chtělo ANO vládnout bez podpory okolních stran. Cítím současný postoj jako vyhraňování pozice nezávislé strany  a stupňování viditelnosti těsně před volbami, aby nabralo sílu - pak budou muset přijít kompromisní řešení.

KDU-ČSL jsem si nechal nakonec. Můj táta, který byl za minulého režimu vedený jako reakční živel - a máma vedla nás, pionýry, mi říkával, že Lidovci už za první republiky, se přiklonili tam, kam bylo lépe se přiklonit. Nevím, jak je to dnes, možná se to vše posunulo. Paní Roithová byla jedním z mých tažných prezidentských koní a vážím si jejích názorů i víry. Naše brněnská Obřanská enkláva má svoji starostku, která je za KDU-ČSL, je mj.daňovou poradkyní a vede městskou část výborně, originálně a mnoho změnila k lepšímu. To jsou mé dva postřehy, jinak strana pro mne nemá dostatečnou sílu a energii tvořit ve velkých celcích, na úrovni vlády. Myslím, že má své místo na nižších postech svázaných s konkrétními činy.

Můj táta bude volit asi ČSSD, v tom nejsme zajedno, ale je to jeho život. Václav Klaus nebyl nikdy můj prezident, moje maminka jej měla jako modlu. Přesto jsem několikrát volil ODS. A předtím v dobré víře ČSSD. Jednou.

Přikláním se k TOP09 a ANO. Jak to dopadne, si nechám pro sebe. Nakonec to, co tu píšu, je jen úvaha nad nadcházejícími volbami, nic víc.  MR

 

Náhledy fotografií ze složky S kým se setkáte?

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář