Jdi na obsah Jdi na menu

Mgr. Martin Ronge: Oblasti znečištění ČR a souvislost s vnitřní energií oblastí - aktualizace 2014

25. 10. 2015

 

libochovany-a-lovos.jpg

Lovoš a Libochovice 

 

Dnes trošku z jiného soudku: Podíváme se na znečištění České republiky z hlediska faktografie a pak také jak to souvisí s vnitřními energiemi oblastí.  Pokud vám téma připadá poněkud suché, není tomu tak, je zajímavé.

Jezdím často na Ostravsko, v roce 2012 jsem pracovně navštěvoval řadu měsíců Litvínov v Severních Čechách. Seznámil jsem se v té době ve zdravotnictví - vedl jsem řetězcovou lékárnu - s řadou zdravotních rizik oblasti. Opticky nejfrekventovanějšími onemocněními byly alergie, diabetes, stavy nachlazení, dýchací obtíže a astma a rakovina. Podobná struktura je v řadě oblastí, zde vynikaly alergie, astma, kožní a dýchací potíže.

Z laboratorního prostředí blízkého dnešnímu Zdravotnímu ústavu, který se zabývá vyhodnocením parametrů prostředí, vzešly pro mne zajímavé informace, které jsem nežádal, byly mi sděleny: V relativně nedávném období, před instalací odsiřovacích filtrů na většině okolních elektráren, převažovaly jako nejagresivnější složky prostředí oxidy síry, které v kontaktu s vodou vytvářejí kyseliny (tím bylo podkrušnohoří známé - umírající stromy na hřebenech hor) a také imise, popílek ve vzduchu. 

Po instalaci filtrů se situace změnila a nejagresivnější složkou se stala organická rozpouštědla a aromatické sloučeniny, pravděpodobně z největší rafinerie - Chemopetrolu, nicméně publikace těchto údajů byla tehdy zamlčena a publikovány byly zkreslené údaje pozitivnějšího charakteru. Obávám se, že tyto údaje nemohu prokázat, je to svědectví z doslechu, a tak jej také uvádím - neověřeně. Mezi lidmi se také hovořilo o tom, že odsiřovací filtry se někdy na noc vypínají - opět neověřeno, informace přišla nežádána, v té době jsem netušil, že o tomto tematu budu někdy psát. Aromatické sloučeniny jsou jedním z prokázaných karcinogenů, jsou reaktivní a při vazbě do organických struktur vykazují mutagenní schopnosti.

Z vlastní zkušenosti mohu říci tolik - troufám si říci, že většina řidičů nebydlících v mostecké pánvi a tedy nezvyklých na místní folklór tento fakt může potvrdit: vždy, když jsem přijel na hranu mostecké pánve mezi Ranou u Loun a Bedřichovým Světcem, ucítil jsem výrazné pálení na sliznicích v nose i krku, které přecházelo až do slzení a kýchání. Po chvíli si člověk zvykl, ale pach, který jsem cítil, znám důvěrně z laboratoří analytické chemie University Karlovy - aromatické aminy a někdy sirné sloučeniny. Podotýkám, že jsem jezdil do Litvínova řadu měsíců 8  - 10 x měsíčně. Protože jsem osoba činná ve zdravotnictví, cítil jsem povinnost komunikovat omezeně v rámci navázání vztahu s pacientem při výdeji léku i tuto skutečnost a ze vzájemného sdílení vzešly také některé informace, které uvádím v tomto textu.

Následně jsem se před minulými volbami zapojil do internetové diskuze ohledně povolení limitů těžby a dopadu na životní prostředí a uvedl jsem zde své zkušenosti i v komunikaci s některými poslanci. Vyjádřil jsem se také v tom smyslu, že své děti bych v tomto prostředí nevychovával - a reakce byla v některých případech zvláštní: místo, aby se někteří lidé žijící v oblasti a zastávající významnější funkce připojili, prohlásili, že oni své děti zde vychovali a stav je o 100% lepší než byl dříve. To ale neznamená, že jde o dobré životní prostředí, jde pouze o zlepšení -  prostředí zůstává v červených číslech. Pochopil jsem, že část lidí bude hájit rozhodnutí setrvat ve spokojenosti a  pasivitě již z obavy před tím, aby se neukázalo toto rozhodnutí v minulosti chybným a nebyli konfrontováni s pocitem, že mohli svým dětem ublížit - nebo více prospět.

Část lidí tedy bude bránit stávající stav jako lepší oproti minulosti a část bude pasivní a nerozhodne se k reakci - nesou klíčovou odpovědnost za prodloužení stávajícího stavu.

Aby to nevypadalo, že bráním své barvy: nejsem závislý na regionu severních Čech, ale mám jej rád, zdejší krajina mne fascinuje, má vysokou vnitřní energii, jsou zde staré pyramidové energie - Milešovka, Raná, Lovoš a mnoho dalších. Je to kolébka české státnosti - naše minulost, je dobré se starat, co s touto krajinou neladí. Celá působí jako znásilněná - bylo by dobré se jí omluvit a pokusit se napravit, co se dá - co nejdříve.  

Čím déle bude stav trvat, tím déle zůstane v paměti krajiny i nás lidí.

 

milesovka.jpg

Milešovka

lovos.jpg

Lovoš

chemopetrol_litvinov_z_milesovky.jpg

Chemopetrol Litvínov

severoceska-panev---znecisteni-prekracuje-meze.jpg

Chemopetrol Litvínov - rafinerie

prevence-havarii-chemopetrol.jpg

Na této mapě vidíme rozsah litvínovského Chemopetrolu, zabírá polovinu města

 

lovochemie-lovosice.jpeg

Lovochemie Lovosice

zona-havarijniho-planovani-arealu-lovochemie.jpg

Na této mapě je vidět rozsah komplexu Lovochemie

ostrava-prumyslova-ii.jpg 

 Ostrava průmyslová

arcelormittal-ostrava-alias-nova-hut.jpg

ArcelorMittal Ostrava alias Nová huť

a-to-je-take-ostrava.jpg

A to je také Ostrava, v pozadí Beskydy

 

  Podíváme - li se na mapu znečištění ČR vidíme dvě červené oblasti, které byly v minulém roce vyhodnoceny jako rizikové.

Český hydrometeorologický ústav vydal novou ročenku znečištění ČR 2014, zde jsou některá ilustrativní data a odkaz na zprávu

Překročení imisních limitů

Kliknutím na obrázek se dostanete na data ČHMÚ a k obrázku ve vyšším rozlišení.

 

zhorsena-kvalita-ovzdusi-2005.gif

Ve srovnání s rokem 2005 je stav 2015 lepší, ale stále nevyhovující.

 

prekroceni-imisi-2006---2014.png

V roce 2012 se změnil způsob hodnocení imisí, nicméně je stále co opravovat - imise jsou nevyhovující ve dvou základních oblastech: Severní Čechy a Ostravsko

 

Litvínov smog

Litvínov - smog - S. Čechy - znečištění ovzduší

je současně znakem znečištění mentální sféry

 

 

jiretin-severni-cechy.jpg

Skrývka severočeského povrchového dolu v Jiřetíně ukazuje na poškození

vztahu k Zemi - její zneužití, ale v mírně jiném smyslu než na Ostravsku 

 

velkolom-csa-tezi-smerem-na-horni-jiretin-a-litvinov---koreny.jpg

Velkolom ČSA v Jiřetíně odkrývá kořeny.

Lidé, přišedší po odsunu Němců na jejich místo do příhraničí

nemají v této části kořeny, jsou lhostejnější

k cizí krajině a umožňují její vykořistění velkými společnostmi

pod garancí zájmu státu. Měsíční krajina

a bezprecedentní znečištění v jedné z nejkrásnějších oblastí Čech.

 

 

Severočeská pánev je postižena odtržením mužské a ženské složky v rozsahu,
který má obdobu u nás pouze na Ostravsku, příčinou je v minulosti opět plošné zneužití duchovních sil krajiny pro sobecké účely v černých rituálech. Zjednodušeně se dá říci, že stejně jako člověk potřebuje mít v sobě v určité míře propojeny mezi sebou principy - mužskou a ženskou sílu, která se zrcadlí v partnerských a mezilidských vztazích, rovněž určitá oblast, samozřejmě v adekvátně větším měřítku podléhá stejným principům a lidé zde žijící, jako přetvářeči krajiny, jsou s touto úrovní spojeni.

 

 

V určitém pohledu dochází k zrcadlení lidí a jejich vztahů v úrovni krajiny a naopak, stav krajiny poukazuje na určitou specifickou kvalitu lidské populace jako nejintenzivnějšího krajinotvorného činitele. Vztah je vždy na hluboké úrovni vzájemný, oboustranný, přestože navenek působí odtrženě. Dá se říci, opět velmi zjednodušeně, že člověk, který dosáhne harmonického vnitřního uspořádání navzdory nepříznivým vnějším i vnitřním procesům a toto uspořádání udrží jistou dobu stabilní, změní nejen vztah sebe k událostem, ale i krajina začne v závislosti na člověku měnit své parametry a nastane změna přímo úměrná síle vnitřní změny všech lidí v oblasti. Protože tato skupina lidí sestává z jednotlivců, záleží na změně přístupu každého člověka až do doby překlopení se energie přes kritickou hodnotu změny.

 

 
Přítomnost určité sjednocené kvality lidské populace není rovněž náhodná – z hlediska vnitřních příčin se v oblasti rodí lidé, kteří se nějakým způsobem účastnili původní příčiny stavu oblasti – a to jak v pozitivním, tak i v negativním smyslu. Poslední souvislost vzduch - myšlenky - znečištění - repatriace Němců i Čechů ve válečné době - pohraničí.

  

Udržet harmonické vztahy v těchto destinacích je obtížnější než jinde, ale tak to má být pro toho, kdo se rozhodl zde mít domov a napravovat. Napravovat zde neznamená ve smyslu viny za něco, ale dorovnání jako nutný krok k dalšímu postupu. Procesu se účastní i jedinci, kteří nesouvisí s příčinou vzniku nevyváženosti přímo, ale potřebují pro další uvědomění si sebe i druhých absolvovat tuto jedinečnou zkušenost.

 

Rozdíl mezi oběma zatíženými oblastmi – severočeskou a ostravskou - je viditelný při pohledu na práci se Zemí v oblasti: na Ostravsku vždy šlo o hlubinné dolování a černé uhlí (atributy situace: vývojově starší, těžké technologie stacionární, energie vyzrálejší, vzdálenější, vyhraněnější, hůře dostupná, vyšší stupeň temnoty, skryté především v nevědomí, dolování ohrožuje povrch z nitra, destabilizuje životní jistoty),

 

Severní Čechy planýrují povrch a devastují jej viditelně (atributy situace: vývojově mladší, těžké pohyblivé technologie strojového typu spojené s chladným zneužitím, nižší kvalita suroviny značí nižší návratnost procesů a povrchové procesy neschopnost projít do hloubky dějů, temnota je nižšího stupně, méně hutná, o to více rozprostraněná ve vědomí).

 

 
V obou případech dochází k deformaci vztahu vykořeněním a k neřešení koncepce v důsledku zastíracích programů vytvořením pracovních míst a udržování nevyhovujících podmínek pro život lidí se zdůvodněním nutnosti existence těžkého průmyslu – jedinec se stává nepodstatným číslem v soukolí velkých objemů a zájmů.

 

 

Teprve když vyrostou nové generace příkladně s těžkým zatížením dýchacího traktu (neovládnuté myšlenkové programy utrácejí životní sílu určenou k udržení harmonie), které na straně jedné už vyrůstají v podmínkách, jež považují za normální a tedy k nim mají vyšší toleranci, na straně druhé sílí sounáležitost ke krajině, která se stala rodnou zemí a je nižší tolerance ke znečišťujícím procesům – protože vyrůstají děti dětí se stejnou zátěží a je třeba to řešit - speciálně ve znečištěných oblastech je často vyšší koincidence dětské rakoviny), dochází k rychlejší změně.

 

 
Postupně se také ukazuje, že prostředky vynaložené ve zdravotnictví na léčbu následků zhoršeného životního prostředí, jsou obrovské, takže lze pochybovat o dlouhodobé rentabilitě celé dolovací akce (nezpochybňuji, že vznik situace v minulosti je v pořádku, stejně jako vybudování těžkého průmyslu – ale se změnou podmínek a přístupu je třeba ji řešit jinak, což se postupně děje – například v Ostravě již neběží ani jeden důl a těžký průmysl se postupně mění ve střední).

 

Nejvýznamnější roli zdá se hraje uvědomění lidí, žijících v oblasti: dlouhou dobu byli drženi v představě, že tento stav je jediný možný a nezbytný a byli zčásti direktivně a zčásti manipulací (většinou masmédia) vedeni k pokorné toleranci nežádoucího stavu (závisí výrazně na sebehodnotě lidí). Po naplnění pomyslné číše přiměřenosti se ponejvíce mladá generace začíná bouřit a požaduje změnu podmínek. Speciálně v podkrušnohoří se v poslední době uplatňuje další zpětný program, kterým je prolomení limitů těžby v povrchových dolech – aktuální článek je zde:

  

 
V článku je zřetelně vidět souboj pozitivního přístupu obracejícího se k lidem a vztahu ke krajině a opačného přístupu hájícího těžbu argumenty, že se bude prašný terén více kropit a vybudují se protihlukové stěny. Člověka napadá i jiný důvod tlaku na prolomení limitů: čím blíže bude těžká technika domovům, tím snáze lidé nevydrží a odejdou a limity se mohou znovu posunout.
 
Klíč k situaci mají v rukou sami lidé v oblasti: rozhodnou - li se odporovat ve velkém, nic je trvale nezadrží, dokud budou žít, protože na práci a životě nás menších stojí také všechny velké struktury - a ty jsou si toho vědomy. Vláda, která udržuje tento stav, jde proti svým lidem - proti malým, ale velmi početným. Pohříchu, zdá se, že většina vládních stran buď není schopna v tomto okruhu prosadit zájmy svých občanů, nebo to nechce udělat, někdy možná i kvůli tomu, aby se odlišila od konkurence u vesla.
 
Zdravotní důsledky stavu krajiny jsou však hrozivé - a lidé si to začínají uvědomovat. Alarmující je nemocnost malých dětí.
 
Otázka by možná měla být položena takto: Která či které ze stran, ucházející se o vládu v Českých zemích a na Moravě, se vzbudí první a začnou hájit zájmy svých občanů a získají tak rozhodující podporu ve volbách? Protože situace je zralá a trend jasný. Situace tak přes všechny pokusy o návrat do tak dlouho udržovaného tristního stavu nezadržitelně jde ke své změně, k zastavení těžby a rekultivaci krajiny.
Jak dlouho tento stav bude trvat, záleží na dosažení kritického množství uvědomělých lidí v Podkrušnohoří a na Ostravsku, ale i na nás, kteří v oblasti trvale nežijeme a dokážeme si na události utvořit relativně nezávislý názor.

Důležité je podle mých pocitů utvořit si jasný názor a mít jej v sobě a pokud se setkám se situací, v níž jej mohu uplatnit, projevit jej. Důležité je mít názor a stát za ním, pak měníme realitu v závislosti na svém atrakčním okruhu.

Přeji Vám jasné pocity a dobré týdny v tomto i dalším roce, stav se změní až se změní názor většiny žijících lidí v kritických regionech. Není o to třeba bojovat na kost, mějte názor a příležitostně jej projevte. Změna je na spadnutí.

zeme-v-kapce.jpg

 

 


 

 

 

AKCE PERSONÁLNÍ BIODYNAMIKY

ZAJÍMAVÉ TEXTY

FOTOGALERIE

 

Personální biodynamika ...

 

... průvodce Vaší transformací