Jdi na obsah Jdi na menu

Tajemný doktor Kittel

30. 12. 2014

 

1/3

Burk: Místo, kde zázračný doktor Kittel podepsal smlouvu s ďáblem!

Hráli mu hezky. Tak, jak by si zasloužil. Když vynášeli jeho rakev z kostela sv. Josefa, byla u toho celá ves. Za pár úplňků by oslavil úctyhodných osmdesát. Prazvláštní pocity se mísily v černě oděných postavách. Měly by truchlit, vždyť doktor Kittel zachránil mnohé z jejich životů. Ale také byl určitě v přízni s ďáblem!

Nesnášel ten moment štípnutí, kdy rákoska dopadla na jeho ještě dětské dlaně. Byl to mžik, ale krvavá stopa, jako by se otiskla i v srdci. Trest přišel pokaždé, když nesprávně pojmenoval tu či kterou bylinu nebo když si spletl její účinky. Ale ran ubývalo a malý Johann se pomalu začal vyrovnávat svému otci Melchiorovi, ba ho předčil. I děd Kašpar by na něj byl jistě pyšný. Ranhojičské řemeslo se tehdy dědilo z otce na syna, a tak Johann jako nejbystřejší ze čtrnácti sourozenců měl už od útlého věku o své budoucnosti jasno.

Ranhojičství se oddal naplno. Bylo to poslání, touha po poznání i umění pomoci. Dokázal naslouchat, byl vynikající v diagnostikování nemocí a na tehdejší poměry úspěšný v léčbě. Jediné, co neuměl, bylo říct si o odměnu za své služby. Po chudých nechtěl nic, po bohatých sotva pár grošů. V rodném Šumburgu ho za to milovali, obdivovali a chovali k němu neskonalou úctu. Johann Josef Antonius Eleazar Kittel (česky Jan Josef Antonín) si brzy díky své houževnatosti a novým medicinským metodám vydobyl věhlas v širokém okolí. Mezi chudinou a pány nedělal rozdíly, byl tam, kde ho bylo třeba, naplno ponořen do svého úkolu. Jenomže závist je hrozná věc...

Burk bolavější než trn v oku

Bylo mu něco málo přes čtyřicet, když dokončil výstavbu své "kliniky". Na někdejší poměry monumentálnímu sídlu, ve kterém nechyběly ordinace, laboratoř, pitevna, lůžka, ale také operační místnost, nikdo neřekl jinak než Burk (hrad). Lidem najednou ležel v žaludku. Kde vzal prostředky na výstavbu takového kolosu, když si za své služby bere almužnu a prodej bylinek mu taky zrovna nevynáší? Určitě se spřáhnul s ďáblem! Tím by se i vysvětlovala některá nevysvětlitelná uzdravení a také to, že jeho nikdy nic nebolí, nikdy nestůně. Je zcela jisté, že má s ďáblem nějakou smlouvu!

Ti, co se na něj ještě před pár léty s důvěrou obraceli, byli najednou až přespříliš obezřetní. Nechápal to, ale moc dobře věděl, že skutečně nemocný se na majetky neohlíží. Když v roce 1756 zahájil výstavbu kostela, kterou sám financoval, nebylo jediného, komu by nebyl trnem v oku. Chce se tím snad očistit ze spiknutí s peklem? Nebo prosí Boha za odpuštění pekelných hříchů? Možná jenom chtěl dát lidem naději nebo poděkovat Pánubohu, že při něm stál, když se pod ním jedné zimy protrhl led. Tehdy měl cestu za pacientem, náhle však bojoval o život vlastní. Vyhrál a i když se událost podepsala na jeho zdraví, prožil se svojí ženou Annou Marií ještě mnoho let a vychoval jedenáct dětí.

Na poslední cestě ve svém

Když umíral, jeho žena byla již víc než rok po smrti. Nedokázal ji vyléčit z těžké angíny on ani jeho syn, též ranhojič. Její zádušní mši v srpnu roku 1782 i jeho v listopadu 1783 sloužil jejich syn, kaplan Jan Filip. Plakal, když s prosbou klidného spánku předával milované rodiče Nejvyššímu.

Kittelův "Hrad" stojí v Šumburku (dnes obec Krásné) dodnes. Ještě na počátku nového tisíciletí byl neobyvatelný a devadesátá léta a s nimi spojené majetkové čachry mu na kráse také zrovna nepřidaly. V roce 2004 proběhla rozsáhlá rekonstrukce, původní zůstaly jen obvodové zdi. Vedle Burku stojí malebné Kittelovo muzeum.

Fakta

  • GPS: 50°41'39.948"N, 15°12'55.531"E
  • Postavený byl na konci 40. let 18. století. V majetku rodiny Kittelů byl dům do roku 1817, kdy jej manžel Kittelovy vnučky prodal Franzi Römischovi, bratru majitele maloskalského panství. Römischové jej vlastnili do konce 80. let 19. století, poté se majitelé rychle střídali. Po roce 1945 se dům stal majetkem státu, stal se sídlem Domovní správy v Železném Brodě.
  • Zázračný lékař Jan Josef Antonín Eleazar Kittel zde bydlel se svou rodinou a provozoval tu lékařskou praxi, zřejmě i ve formě horského sanatoria, prvního v českých zemích.
  • Doktor Kittel, resp. Jan Josef Antonín Eleazar Kittel (3. února 1704, Krásná – 16. listopadu 1783 tamtéž) pocházel z rodiny ranhojičů, měl 13 sourozenců. Jeho manželka Anna Marie pocházela z rodiny sklářů a Kittelovi porodila 11 dětí.

Zdroj - http://www.tajemnamista.cz/magazin/80-burk-misto-kde-zazracny-doktor-kittel-podepsal-smlouvu-s-da#sthash.uozbNMzS.dpuf

 

 

AKCE PERSONÁLNÍ BIODYNAMIKY