Jdi na obsah Jdi na menu
 


Citrónová bábovka s hruškami

2. 6. 2017

6.jpg3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru krystal
1/2 hrnku slunečnicového oleje
2 hrnky mléka
5 lžic citrónové šťávy
1 lžíci nastrouhané citrónové kůry (buď sušené, nebo čerstvé z bio citronu)
1 balíček kypřicího prášku do pečiva
asi 5 oloupaných a na čtvrtky nakrájených hrušek, zbavených jádřinců
hrst rozinek

 
Než začneme, rozpálíme si troubu na 170 stupňů, protože příprava těsta nám zabere jen velmi krátkou dobu.

Nejprve si v míse smícháme sypké ingredience, tedy mouku, cukr, citrónovou kůru a kypřicí prášek, a přísady promícháme. Do moučné směsi poté přilijeme olej a mléko a citrónovou šťávu a promícháme, až nám vznikne krásně hladké lité těsto. Do těsta můžeme vmíchat i hrst rozinek.

Do tukem vymazané a vysypané bábovkové (či jiné vhodné formy – např. na srnčí hřbet, nebo do menší dortové formy) nalijeme část těsta, hustě poklademe čtvrtkami oloupaných hrušek, nalijeme zase trošku těsta a poklademe zbytkem hrušek. Zalijeme zbylým těstem, dáme do trouby a těšíme se, až bude hotovo.
 
Pečeme asi tři čtvrtě hodiny na doporučovaných 170 stupňů, přičemž první půlhodinu raději příliš neotevíráme troubu, bábovce by se to nemuselo líbit a špatně by nám vyběhla.
 
Ke konci pečení můžeme zkusmo píchnout do bábovky špejli či párátko a když na něm neulpívají kousíčky těsta, je hotovo a můžeme vytáhnout z trouby.

Bábovku necháme ve formě chvíli vydýchat a poté ji vyklopíme na vhodně velký talíř.
 
Pokud jsme dobře vymazali, půjde to jako po másle, pokud nám i tak bábovka vězí ve formě, neházíme flintu do žita a namočíme si utěrku do studené vody a připlácneme ji na bábovkovou formu (otevřená strana musí být samozřejmě jištěna talířem). Studený obklad pomůže nejen proti kocovině či bolesti hlavy, ale v tomto případě uvolní horké páry a bábovka sama a dobrovolně opustí své vyhřáté hnízdečko. Pokud nepomůže ani tento malý trik, vezmeme si na formu pěkně nůž, nejprve jí pohrozíme a když i naše pohrůžky bere milá bábovka jen vlažně, prostě objedeme okraj formy nožem a teď už by v tom byl čert, kdyby se milá bábovka neráčila uvolnit a pustit se formy.
 

Recept zaslala paní Věra.

Foto Radka Znorová

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×