Jdi na obsah Jdi na menu
 


Předsíň – vstupní brána do interiéru

1. 5. 2011

Předsíň je vstupní brána do interiéru. Je to to první, co člověk uvidí, když vchází. Odráží se v ní styl a vkus majitele, který se kloubý s nepostradatelnou praktičností. Interiér předsíně by se tedy rozhodně neměl podceňovat.

Nechte si poradit, na co si dát při vybavování předsíně pozor a co by zde rozhodně nemělo chybět.
 
bez-nazvu-1.jpgSoučasným trendem jsou vzdušné, prostorné předsíně, kde si jednotlivec, i více lidí, může v pohodlí odložit a necítit se stísněně. Nábytek je volen spíše minimalistický, což je ne vždy zcela praktické. Ne každý si však může velkou předsíň ve svém interiéru dovolit.
            
 
 
 
 bez-nazvu-2.jpg
Barvy předsíňových stěn a nábytku vycházejí nejčastěji z nejrůznějších odstínů dřeva. V materiálech převládá lamino, nově také často doplněno (tak jako u zbývajícího interiéru) o moderní lesklé plochy.
 
  
„Nejvíce se prodávají menší sestavy vcelku - bez-nazvu-3.jpgvzhledem k omezeným možnostem interiéru většiny zákazníků a programy, které umožňují široký výběr nábytkových kombinací. V barvách vévodí ořech/bílá, wenge či buk. V poslední době také ale narůstá poptávka po designu v bílé barvě.
 
Botníky jsou preferovány spíše větší, dostatečné hloubky, ideálně kolem 30 cm. U komod je nejvíce žádána hloubka min. 35 cm a kombinace dvířek s šuplíky.“, uvedl Martin Manák, nákupčí společnosti Sconto Nábytek.
 bez-nazvu-4.jpg
  
Předsíně jsou pěkné, pokud jsou vybavené nábytkem v jednom stylu, Dnes už je na trhu široké množství předsíňových programů, které lze kombinovat a doplňovat nejrůznějšími botníky či komodami.
 
 
Dle vašeho prostorového členění si tak vyberete tu část sestavy, která bude pěkně pasovat do dané místnosti a poskytne požadovanou praktičnost.
 
bez-nazvu-5.jpgMalý prostor
Pro malý prostor je výběr a skladba předsíňového nábytku opravdu náročná. Přeměřujeme a počítáme každý centimetr, snažíme se využít veškerou plochu a každý kout. V malých interiérech obecně bojujeme i s nedostatkem úložného prostoru, a proto by měla být zvolená předsíň především praktická. Velmi důležité jsou také použité barvy a materiály.
                                                
 
Pokud nemáte v předsíni okno, volte spíše světlý nábytek a podlahu. Nepodceňujte malbu stěn či vhodný výběr moderních tapet. Pro malý interiér se hodí teplé a pozitivní barvy. Při dodržování těchto rad nebude předsíň působit stísněně. Interiér pak dotvořte a dle vkusu zútulněte nejrůznějšími doplňky.bez-nazvu-6.jpg
 
Tip jak opticky zvětšit předsíň: Pokud to váš interiér dovolí, volte takový nábytek, jehož část tvoří zrcadlo. Čím větší, tím lepší. Můžete ze zrcadla udělat například i celou stěnu. Zrcadlo interiér předsíně opticky zvětší, dá mu hloubku a vy budete mít perfektní místo pro finální úpravu svého zevnějšku.
 
Ideálním nábytkem, nejen do menších interiérů, jsou vestavěné skříně na míru. Díky posuvným dveřím, které se zasouvají do stran, ušetříte spoustu místa a krásně schováte vše potřebné.
  
Prostorné předsíně
Velká místnost je pro předsíň ideální. Je zde dostatečné množství odkládacích ploch a úložného prostoru, který bývá často skryt ve vestavěných skříních. Pokud máte dostatek úložného prostoru v zbylém interiéru, můžete zvolit trendy minimalistický styl.
 

bez-nazvu-7.jpg  bez-nazvu-8.jpg

 
 
Odkládací a sedací plochy
Všichni víme, kolik drobností s sebou nosíme – klíče, kabelku, tašky, pokrývky hlavy, aj. Přesně pro tyto věci jsou pro naše pohodlí důležité nejrůznější odkládací plochy. Může se jednat o součást šatní stěny, plochu botníku nebo samostatnou komodu.
 
Botník je nepostradatelnou součástí naší předsíně. I když pro většinu žen nebude žádný botník dostatečně veliký. Pokud máte navíc malý prostor, pořiďte si přinejmenším malou lavičku či skříňku, kam můžete schovat alespoň některou obuv. Boty budou pěkně uklizené a nebudou v předsíni překážet.
 
Komody jsou stále oblíbenější. S oblibou jsou využívány na nejrůznější drobnosti, čisticí prostředky na obuv nebo na uložení sezónních doplňků (šály, čepice, rukavice).
 

bez-nazvu-9.jpg

 
Pokud vám to prostor dovolí, nezapomeňte na sedací plochu. Předsíň by neměla být pouze pěkná, útulná, ale i praktická – v tomto případě komfortní. Ať už se vracíte po celém dni unavení z práce domů, máte malé děti, které potřebují s obutím pomoci, nebo přijde návštěva – všichni zcela jistě ocení možnost posadit se a pohodlně se zout či obout.
 bez-nazvu-11.jpg
bez-nazvu-10.jpgMalé, šikovné sedátko může být již součástí předsíňové stěny nebo zvolte malý taburet, který bude sloužit nejen jako další odkládací plocha – třeba na dámskou kabelku, ale právě i pro pohodlné posazení. Věřte, že nejen vaše návštěva toto uvítá.
 
 
Podlahy
Ať už máte malou či velkou předsíň velmi důležitá je volba správné podlahy. Dříve v klasických bytech převládal jednoznačně koberec, dnes lidé volí spíše pěkné dlaždice nebo plovoucí podlahu. V případě plovoucí podlahy určitě volte tu, která odolá vyšší zátěži. Podlaha v tomto prostoru je totiž nejvyužívanější, hrozí zde její poničení těžkými břemeny či poškrábání drobnými nečistotami zavlečenými z venku.
 
Je dobré volit strukturu či barvu podlahy tak, aby na ní nebyla okamžitě patrná každá menší nečistota – jakýkoliv reliéf ve vybraném materiálu může ledacos zamaskovat a vy nebudete muset několikrát denně podlahu čistit.
 
Tip: Oddělte vstupní prostor od obytné místnosti trendy koberečkem, který místnost nejen zútulní, ale hlavně rozdělí vstupní – více znečišťovanou plochu od zbytku interiéru.
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×