Jdi na obsah Jdi na menu
 


PERSKINDOL A TNW: SPOLEČNĚ CHŮZÍ PRO ZDRAVÍ

1.jpgVezměte do rukou hole a vyražte. Kam? Do Kunratického zámeckého parku v Praze. Kdy? V sobotu 22. září 2012. Proč? Bude se zde konat již druhý ročník Tour Nordic Walking, který v mnoha městech pokořil rekord v počtu chodících lidí s holemi. O čem je řeč? O Nordic Walking neboli Severské chůzi, mladém, moderním sportu, který má v rámci Tour seznámit veřejnost s pozitivním vlivem pohybu na zdraví a rozpohybovat českého človíčka. Významným partnerem této osvětové akce je značka PERSKINDOL, která patří k tradičním partnerům sportovců a sportovních organizací.

Tour Nordic Walking se stává každoroční tradicí zdravotně-sportovní aktivity ve velkých městech po celé ČR. Poslední zastávkou letošní Tour se stane Praha a to v sobotu 22. 9. 2012 v Kunratickém zámeckém parku. TNW se uskuteční od 10.00 – 17.00 hodin, přičemž od 13.00 – 15.00 hodin proběhne pokus o rekord v počtu chodících lidí s holemi. Připojit se můžete i vy a vyzkoušet tento nový sport.
Kromě celodenní výuky chůze s holemi (půjčení holí zdarma) je připraven ještě následující program: dovednostní soutěže, chůdy, trampolíny, skákací hrady, půjčovna koloběžek YEDOO pro děti i dospělé zdarma a aktivity IKEMu. Například instruktáž 1. pomoci nebo stanoviště na měření fyziologických hodnot (měření EKG, glykemie, cholesterolu, krevního tlaku apod.)
2.jpgPERSKINDOL a vše se dá do pohybu
Značka PERSKINDOL je partnerem celé Tour. A ne náhodou, i chůze je sport-pohyb. Produkty PERSKINDOL slouží k regeneraci svalů a kloubů před, během i po zátěži. Utišit bolest a podpořit ozdravný proces pomocí koncentrované síly bylinných látek, to je hlavním cílem celé řady. Produkty PERSKINDOL jsou koncipovány tak, aby byly vhodné vždy pro určitou konkrétní situaci, proto jsou pro lepší orientaci jednotlivé řady barevně odlišeny - žlutá a modrá řada.
Namožené nohy, ruce, břicho, ramena, záda, bedra nebo krk? Zvolte produkty žluté řady PERSKINDOL Active s duálním efektem (chladí a hřeje).
Zvrknutý kotník, vykloubený prst, naražené zápěstí, zhmožděné koleno a modřiny?
Zvolte produkty modré řady PERSKINDOL Cool s chladivým efektem.
Přijďte se aktivně připojit k již velmi početné „rodině“ lidí, kteří tento sport pravidelně provozují nejen ke zlepšení své kondice. Celý den se ponese v duchu „Babí léto“.
Více informací naleznete na www.tournordicwalking.cz nebo www.perskindol.cz

tnw_praha_plakat.jpg

 
10 KROKŮ KE SPRÁVNÉ TECHNICE NORDIC WALKING
Nordic Walking neboli severská chůze nebo také chůze s holemi patří v současné době k nejrychleji se rozvíjejícím druhům sportovní aktivity nejen v České republice. Jde o aktivní chůzi v pravidelném rytmu, kde jsou do pohybu zapojeny ruce i nohy. Tohoto efektu docílíme pomocí speciálních hůlek, které koordinují pohyb končetin do jednolitého a pravidelného pohybu. Tepová frekvence se nachází v oblasti, ve které se dlouhé hodiny můžete cítit dobře, a přesto je spotřeba energie velmi vysoká, stoupá až o 40 %. Výkon je vyžadován od 600 svalů, a to je zhruba 90 % všech svalů v těle.
10 základních pravidel:
1. zásadní je správný výběr typu a velikosti holí
2. zvolení vhodné intenzity, frekvence a trvání chůze vzhledem ke své fyzické kondici a zdravotnímu stavu
3. trup je v mírném předklonu a hlava v prodloužení páteře
4. hole směřují šikmo k zemi
5. horní končetina plynule přechází dopředu a nahoru s postupným ohnutím v lokti až do fáze opory o hůl (nezvedáme rameno)
6. hrot se zapichuje na úrovni paty chodidla přední dolní končetiny nebo mírně za ni
7. odpich holí a odraz chodidla na opačné straně, probíhá v jednom okamžiku – tzv. křižmochodný pohyb (opačná rotace ramen a pánve)
8. ve stejném okamžiku, kdy se přední horní končetina odráží, protější zadní horní končetina dokončuje odpich ze zapažené a v lokti propnuté končetiny.
9. prsty svírají rukojeť hole pevně, ale v závěrečné fázi odpichu, kdy je horní končetina zapažená a loket propnutý, se dlaň otevírá a odrazová síla je přenášena přes poutko.
10. ruce obou horních končetin se míjejí mírně před tělem
Tato zdravotně pohybová aktivita klade jen malé nároky na správné zvládnutí základní techniky, která je však podmínkou její bezpečnosti a efektivnosti.
Na druhé straně je zřejmé, že severská chůze může mít při špatném technickém provedení i negativní vliv na pohybový systém. Pokud máte skutečný zájem se severskou chůzí začít, doporučujeme vyhledat zkušeného instruktora a sjednat si výukovou hodinu.
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×