Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zažijte souznění s duší hor – vyzkoušejte skialpinismus

20. 12. 2009

ObrazekPokud patříte mezi milovníky sněhu a zimních sportů, určitě jste již zaznamenali, že se u nás stále větší oblibě těší tzv. skialpinismus - sport na pomezí lyžování, horské turistiky a horolezectví. Víte ale, co přesně „skialp“ znamená, co všechno k němu patří a co by ve vaší výbavě nemělo chybět, pokud se chcete stát skialpinist(k)ou? Navštívili jsme odborníka v tomto oboru – HUDYsport – a přinášíme vám užitečné informace, tipy a zajímavosti. Právě v HUDYsportu, největší síti outdoorových prodejen u nás, totiž najdete jak potřebné kvalitní vybavení, tak i zkušené experty, horské průvodce, kteří vám rádi a zasvěceně poradí.

 

Zjednodušeně lze říci, že skialpinismus vyjadřuje volný pohyb zimním horským terénem mimo značené cesty a upravené svahy, který se může více blížit lyžování nebo naopak horolezectví. Tento sport může mít přitom mnoho podob - od příjemné procházky vzhůru horským úvalem a následným pohodovým sjezdem čerstvým prašanem do údolí, přes výstup za použití sněžnic či lyží s tuleními pásy, až po velmi náročný horolezecký výstup za pomoci klasického horolezeckého vybavení a sjíždění velmi strmými skalnatými úbočími se sklonem téměř 45°, kde nejsou výjimkou ani několikametrové seskoky ze skalních útesů. V zásadě si každý z nás může vytvořit své osobité pojetí skialpu, které mu bude zcela vyhovovat, přičemž může vybírat zhruba ze tří úrovní podle obtížnosti. Záleží vždy pouze na naší fyzické kondici a odvaze, pro kterou z odnoží se rozhodneme.


Skitouring je lehčí a nejoblíbenější variantou skialpinismu, kterou provozuje převážná část lidí. Jde o příjemnou kondiční turistiku na lyžích, procházky údolím na zasněžený kopec, jednodenní i vícedenní přechody horských hřebenů s následnými sjezdy.


U druhé varianty, tzv. Extrému, pohodovou nenáročnou turistiku nečekejte. Výstupy se odehrávají často v regulérním horolezeckém terénu, kde dojde i na využití jistícího lana, maček a cepínů. Sjíždějí se zcela obvykle svahy se sklonem větším než 40° a lyžuje se ve výškách nad 5 500 m. Jedná se tedy o variantu pro skutečně odvážné a zdatné sportovce, kteří si touhu po zvýšené hladině adrenalinu naplňují skrze namáhavé a nebezpečně vzrušující skialpinistické radovánky.


Obtížnost skialpinistické túry závisí především na tom, jak strmými a exponovanými svahy se stoupá vzhůru a jak prudké a náročné svahy se sjíždějí. Zároveň je třeba věnovat pozornost aktuálním sněhovým a ledovým podmínkám. „Náročnost se odvíjí i od toho, jakou máte šanci přežít případný pád. To závisí na expozici svahu, tj. možném pádu a průletu skalní stěnou, kterou sjíždíte, a na rozmístění skal na spodu žlabu, kterým zrovna letíte.“, doplnil Dušan Stuchlík, zkušený horský vůdce, člen Mezinárodní asociace horských vůdců (UIAGM) a zároveň produktový manažer HUDY sportu.


Třetí variantou je závodní skialpinismus, jehož podstata tkví v jedno i vícedenních výpravách spojených s extrémními sjezdy za co nejkratší dobu. Výhled při lyžování je převážně omezen na konce lyží závodníka před vámi, přičemž vám celý závod obvykle „zpříjemňuje“ akutní nedostatek přísunu kyslíku. „Závodní skialpinismus většinou přitahuje soutěživé typy s masochistickými sklony!“, poznamenal Dušan Stuchlík.


Co neodmyslitelně patří ke skialpinismu a bez čeho se nemůže žádný skialpinista obejít, je především správná a kvalitní výstroj. Sortiment špičkového vybavení pro skialpinismus nabízí HUDYsport. K základnímu vybavení patří skialpové/freeridové lyže se speciálním vázáním a boty konstruované jako kombinace plastových pohorek a lyžařských bot, které umožňují pohodlný výšlap i sjezd. Neodmyslitelné jsou také stoupací pásy a teleskopické hole. Pohyb ve volném neupravovaném horském terénu s sebou nese i nebezpečí lavinových sesuvů. K nezbytnému vybavení skialpinistů se proto řadí i základní lavinový, tzv. safety set. Ten by měl čítat minimálně lavinový vyhledávač, sněhovou lopatu, lavinovou sondu a v neposlední řadě lékárničku a bivakovací vak pro dvě osoby.


Pokud vás skialpinismus láká či jej aktivně provozujete a plánujete výpravu bez zkušeného horského vůdce, neměli byste rozhodně podceňovat teoretickou přípravu. Předně se naučte zacházet s veškerým vybavením, túru pečlivě naplánujte s přihlédnutím k vlastním možnostem a schopnostem, přesvědčte se, že se dobře umíte orientovat v mapě a terénu. Na základě teoretické znalosti, kterou je vhodné načerpat z odborné literatury, se pokuste posoudit nebezpečí lavin a monitorujte předpověď počasí. Praktický průvodce základy skialpinismu obsahující užitečné informace, rady i popisy vhodného vybavení, který vytvořili zkušení profesionálové je volně ke stažení na webových stránkách HUDY sportu – www.hudy.cz


Výběr produktů HUDY sport:

ObrazekLyže Tour Rando s pásy, Ski Trab

Klasické, cenově dostupné lyže pro skialpinisty. Kvalitní materiály zaručují vysokou odolnost a životnost, geometrie shodná s nejlepšími modely. Geometrie (špička - střed - pata) – 105/102-73-89 mm - R - 24 m; Délka: 157, 164, 171, 178 cm; Hmotnost: 1265g (pár délky 164 cm)

Cena HUDYsport: 9900

Obrazek

Lyže Storm Skialp, Storm

Univerzální lyže s dřevěným jádrem s originálním designem do každých sněhových podmínek. geometrie (špička - střed - pata): 106 - 78 - 98 mm (160 cm) - R - 14 m, 112 - 82 - 106 mm (170 cm) R - 16 m, 118 - 87 - 110 (180 cm) R - 18 m Délka: 160, 170, 180 cm.

Cena HUDYsport: 5900



ObrazekFactor AT, Black Diamond

Nejtvrdší z řady bot BD. Ideální kombinace sjezdové a skiaplinistické boty. Pro lyžaře, kteří hledají pevnou botu na sjezd a pohodlí při chůzi. Flex 130, překrytí plastů, kompatibilní výměnná podrážka na systém Dynafit TLT, mechanické přepínání chůze/sjezd, 4 přezky s regulací Hmotnost: 4130 g (pár vel. 42) Velikost: 41 - 47 v EU

Cena HUDYsport: 14290 Kč

Obrazek

Boty Z Zero 4 MF, Dynafit

Přezková polyuretanová verze modelové řady ZZero. Obuv je určena pro skitúry s orientací na sjezd. Jazyk je z materiálu Pebax, který netuhne v mrazu, přední náklon 15°, 21° + je možné obuv uvolnit na chůzi až na celkový ohyb 30°.

Barva: transparent červená Hmotnost: 1860 g (vel. 27,5; MF verze) Podešev: Dynagrip Ultralight Stahování: 4 magnéziové přezky + Powerstrap Upínání: Dynafit Quickstep Velikost: 25 - 30,5 MondoPoint (po 1/2 číslech) Vnější materiál: polyuretan Vnitřní materiál: Multiform botička Vyztužení: torzní výztuha - Rilsan

Cena HUDYsport: 9990 Kč


ObrazekVázání TLT Vertical ST, Dynafit

Univerzální silné, ale lehké vázání. Vychází z modelové řady Vertical, které je inovací řady TLT Comfort. Je určeno pro túry - pro sjezdy i výstupy. Součástí balení jsou i brzdy 82mm součástí balení. U vázání je zaručena o 20 % vyšší odolnost.

Barva: hnědá Hmotnost: 520 g Materiál: CrMo ocel, vysoce odolný plast, nerez ocel

Cena HUDYsport: 8990 Kč

Obrazek

Vázání Eagle, Fritschi

Nový model vázání Fritschi zdokonalený pro chůzi díky posunutí otočného bodu pod špičku boty.

Hmotnost: 1720 g (pár s brzdami) Velikost: SM (260-315 mm), ML (285-340 mm), XL (330-365 mm)

CENA HUDYsport: 8295 Kč


ObrazekPásy Gecko, MP sport

Stoupací pásy nové generace Gecko od MP Sports drží na místě díky revoluční technologii „molekulární fúze“ (přilnutí). Používání lepidel je historií, budoucnost patří dokonalému výkonu pásů při výstupu.

Barva: černá Šířka: 110 mm, 130 mm

Cena HUDYsport: 3926 Kč

 

Obrazek

Hole Traverse, Black Diamond

Pro uživatele, kteří požadují upravitelnou délku mezi 105 a 155 cm. Velmi dobrý poměr cena/výkon. Uzavírací systém Flick Lock. Hole mají dlouhé výměnné hroty Flex.

Hmotnost: 570 g Madlo: gumové

Cena HUDYsport: 1750 Kč




ObrazekVyhledávač Freeride, Pieps

Plně digitální lavinový vyhledávač s jednou anténou. Má eliptický vyhledávací dosah až 40 m a jde o nejmenší a nejlehčí vyhledávač.

Hmotnost: 110 g (včetně 1x AA 1,5V baterie) Velikost: 110x58x24 mm

Cena HUDYsport: 3690 Kč


Obrazek

Lopata Transfer 3, Black Diamond

Tato lopata využívá tradiční přístup ke konstrukci lopaty, která umožňuje maximální prodloužení rukojeti. Hmotnost: 650 g Objem: 1140 ml

Cena HUDYsport: 1490


ObrazekSněžnice Easy Step, Warp

Moderní 30" sněžnice tvaru Y s vysokou nosností, ALU rámem, přezkovým vázáním pro pohodlnou a bezpečnou fixaci nohou.

Barva: oranžová eloxovaná Délka: 78 cm Hmotnost: 1800 g (pár) Konstrukce: svařovaný ALU rám Materiál: ALU Nosnost: 120 kg

CENA HUDYsport: 2290 Kč


Obrazek

Carbon Fiber Probe 230, Black Diamond

Karbonová sonda pro skialpinisty a lyžaře, kteří chtějí co nejlehčí vybavení Délka: 230 cm Hmotnost: 230 g

Cena HUDYsport: 2390 Kč



ObrazekAscension Nylon STS 110 mm, Black Diamond

Tyto pásy jsou vybaveny polohovatelným systémem uchycení STS. Tento systém umožňuje využití na větším množství lyží. Barva: oranžová Šířka: 110 mm.

Cena HUDYsport: 3 890 Kč



Obrazek

Freeride Basket, Black Diamond

Kotoučky mají pevný zubatý vnitřní kruh, který dobře funguje na tvrdém sněhu a 75 mm šířku, která perfektně drží v prašanu.

Cena HUDYsport: 160 Kč



ObrazekGold Label Glue, Black Diamond

100 ml plechovka nejspolehlivějšího a nejpevnějšího lepidla. Štěteček na nanášení je umístěnna vnitřní straně uzávěru.

Cena HUDYsport: 390 Kč

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×