Jdi na obsah Jdi na menu

životopis

18. 4. 2012

 

Alecia Beth Moore

narozená 8. září 1979 ve Philadelphii je lépe známa pod jménem PINK (psáno P!NK). Pink je americká popová a R&B zpěvačka. Na svědomí má několik alb (prodalo se jich přes 23 miliónů), dvě koncertní DVD a navíc je dvojnásobná držitelka Grammy.

   Narodila se v Philadelphii veteránovi z Vietnamu Jimu Moorovi a zdravotní sestře Judy Kugelové. Vyrostla v Doylestown, kde navštěvovala střední školu Central Bucks West. KATERINA-KRISTELOVA, 32 kBJejí otec hrál na kytaru písně od Roberta Dylana a Dona McLeana, což sloužilo jako inspirace pro začátek její hudebníkariéry. Mladá Pink si velmi zamilovala hudbu a pokud nemusela mluvit, tak raději zpívala. Již na střední škole se Pink přidala k hudební skupině Middleground. Ve čtrnácti složila svou první píseň. Psaním písní vyjadřovala své pocity, které získala během svého dětství a dospívání. Každý pátek večer navštěvovala klub Fever, kde zažila svých 5 minut slávy. Podle Pink na ni měli největší vliv umělci jako Mary J. Blige, Bob Marley, 2Pac, Janis Joplin a další. V šestnácti se přidala k R'n'B triu Choice. Skupina vystupovala pod LaFace Records a přispěly písní Key to my heart k soundtracku filmu Kazaam. Jednoho dne Pink objevil Darryl Simmons a obsadil ji na nahrávání alba, kde zpívala vokály pro Dianu Ross. Tím začala její vlastní kariéra.

   Její debutové album "Can\'t Take Me Home" vytvořila na jaře 2000. Hned po uvedení se album stalo velmi oblíbené a získalo si samou chválu. První singl "There You Go", se ihned po uvedení dostal do TOP 40 nejhranějších singlů v USA. Druhý vydaný singl "Most Girls" slavil stejné úspěchy. Masivní průlom zaznamenala pop rocková deska M!ssundaztood s hity „Just like a Pill" a „Get the Party Started". Právě za velký hit Get the party started Pink dostala cenu Grammy. V roce 2004 Pinkvydává další album "Try this". Album Try this nebylo tak úspěšné, jako předchozí M!ssundaztood. Pink zde sadila na rockovější styl. Přesto se uchytilo několik hitů, jako je např. God is a DJ, nebo Trouble. Na tohle CD navazovalo turné po celé Evropě(Try this tour 2004), kde poprvé také navštívila Českou republiku a své české fanoušky podstila v Sazce Areně. Další album I'm Not Dead vydané v roce 2006 opět zaznamenalo obrovský úspěch. V českých rádiích jsme mohly slyšet skladby „Stupid Girls" a „Dear Mr. President". Poté následoval neméně úspěšný hit Who knew, či U+Ur Hand, Nobody knows. P!nk udělala už své druhé velké turné po Evropě(I'm not dead tour 2006), při kterém už po druhé navštívila Prahu. Po dlouhém tour navazovalo tour s Justinem Timberlake. Po úspěšném turné natočila Pink dva videoklipy, Leave me alone(I'm lonely) a provokující Dear Mr. President, která byla zakázána v amerických rádií, jako provokace Georga Bushe. V roce 2007 vydala DVD Live from Wembley, natočené z koncertu z Anglického Wembley.

   Vloni vydala zatím své poslední album s názvem Funhouse s klipem So what. Na letošní rok P!nk chystá obrovské turné po celém světě. Opět se zde objevují dohady o tom, že se už po třetí podívá i do České Republiky.

   Pink si zahrála v několika filmech. A to Ski to the Max (2000), Rollerball (2002). Poté přišla role ve filmu Charlieho andílci: Na plný pecky, objevila se v hororu Katakomby. Sony Pictures Entertainment projevilo žádost o její účast v dalším dílu Charlieho andílků. Pink řekla: Doufám, že budu moci svou roli hrát jako zlá holka.

   V roce 2005 požádala o ruku motokrosového závodníka Careyho Harta, během jeho závodu. V ruce držela tabuli s nápisem: Vezmeš si mě? a na druhé straně bylo napsáno: Myslím to vážně!. Poté co si Carey tabuli přečetl, málem způsobil nehodu. Vzali se příští rok na kostarické pláži. Manželství jim však nevydrželo moc dlouho, v roce 2008 se rozešli. Pink je nyní svobodná a žije v Kalifornii.

   Pink je přední bojovnicí organizace PETA. Svým hlasem přispívá ke kauzám jako např. boj proti KFC. Poslala dopis Princi Williamovi, v němž jej kritizuje kvůli honu na lišku, a jeden poslala také Královně Alžbětě, kde protestovala proti použití pravé medvědí kožešiny na čepice Londýnské hradní stráže. V listopadu roku 2006 zmínila v časopisu News of the world, že byla znechucena kolegyní Beyoncé, která nosila pravou kožešinu. Ve spojení s PETA kritizovala Australský vlnařský průmysl. Pink se také zapojila do mnoho charitativních organizací jako UNICEF, Organizace za ochranu lidských práv, Save the children, ONE Campaign atd.