Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příspěvěk přátel Vítkova

2. 7. 2012

     Na stránkách školství ve Vítkově,  jsem měl možnost se seznámit s výsledky hlasování zastupitelstva města Vítkova k otázce školství ve Vítkově. K tomuto  bych chtěl sdělit, že je snadné být kritikem a znevažovat práci zastupitelstva. Tímto bych rozhodně být nechtěl, nicméně si dovolím se k věci vyjádřit.

     Pozorně jsem si prostudoval projekt sloučení středních škol ve Vítkově z dílny Ing. Vavrly a Ing. Návrátové, kdy jsem dospěl k závěru, že na Gymnázium je vše špatné,  počínaje budovou a konče managementem Gymnázia. Naopak na Střední škole Podhradí je vše vyřešeno a je zde zřejmě nejlepší management v České republice. Je skutečností, že Gymnázium Vítkov nemá na mzdy učitelů,  avšak tato situace není zaviněna Gymnáziem Vítkov, ale poněkud podivným nastavením normativu na žáka, kdy učiliště dostavají několikanásobek normativu Gymnázia, tato situace je zřejmě zaviněna už na samotném ministetrstvu školství. Dále jsou s podivem dotace Krajského úřadu na  mzdy učitelů, kdy pokud se seznámíte s výsledkem hospodaření Střední školy Vítkov-Podhradí, tak dotace na mzdy učitelů činily cca 1,5 milionu korun .
     Pokud jsem si zjistil, tak dotace na mzdy na učilišti v Odrách  byly v desítkách tisíc korun a na Gymnáziu Vítkov taktéž, zdá se mi tento podíl rozdělení dotací, poněkud nestandartní a myslím, že by dotaz na rozdělení dotací na mzdy, mohl být učiněn na KÚ MS kraje, zřejmě bychom  uspokojinou odpověď nedostali. Ze strany Střední školy Vítkov Podhradí,  byl tento výše uvedený projekt připraven za zády Gymnázia Vítkov a nikdy Gymnázium Vítkov,  nebylo přizváno k jeho seznámení,  či jednání o tomto projektu. Připada mi to jako nepřatelské převzetí firmy, kdy se skupují volné akcie a pokud jich zá jemce soustředí dostatek, tak firmu převezme. Pokud by Gymnázium Vítkov bylo akciovou společností, jsem přesvědčen, že by Střední škola Podhradí tyto akcie skupovala.
    K osobě Ing. Návratové se v této chvíli nebudu více vyjadřovat, pouze sdělím, že starostovi Vítkova musí být známa skutečnost, že Ing. Návratová, zřejmě úmyslně  nepravdivě informovala zastupitelstvo města Vítkova o podstatných skutečnostech, se kterými,  pokud je mi známo, byl starosta Vítkova se seznámen. Otázka je, zda o těchto skutečnostech informoval zastupitelstvo,  či nikoliv.
     Ve svém vyjádření pan starosta sděluje, že někteří občané hrubě znevažují práci zastupitelstva. K tomuto mohu uvést následující. Chápu praci zastupitelstva,  jako odpovědnou a náročnou. Nicméně tajné hlasování je opravdu znevážením jejich práce. Mám-li nějaký názor, tak se za tento nebudu stydět a veřejně jej dám najevo a nebudu se schovávat za roušku tajného hlasování, a pokud mají zastupitelé čest a svědomí dejme jim možnost , aby před občany města uvedli jak hlasovali. Jsem však přesvědčen že tohoto se nedočkám.
    Připadá mi, že pan starosta a zastupitelsvo, které nebere při hlasování názory občanů v počtu 2.000 v úvahu se chová jako premiér Nečas a vláda ČR.
Ale i tato skutečnost nebude mít dlouhého trvání. Pro moji osobu je zosobněním poctivé práce za kterou se nemám stydět to,že veřejně sdělím svůj názor a toto mohli zastupitelé učinit ve veřejném hlasování. Nicméně tato skutečnost neodporuje zákonu.
Pan starosta, pokud jej sleduji při hlasování zastupitelstva o důležitých otázkách, je jeho volba,  že se zdrží hlasování. Má sice na to právo,  nicměně kdo takto činí je pouze u mne jenom osobou bez vlastního názoru. Je již ve funkci třetí volební období. V situaci obcí, kdy peněz ze státního rozpočtu bude méně a méně, položím mu  otázku. V minulosti měly obce určitou podnikatelskou činnost (pivovary atd.).  Jakou má město Vítkov, i když v mnoha směrech proto má přihodné podmínky? Ze strany Úřadu města mi není známa skutečnost, že by  byl projednán, jakýkoliv návrh možnosti získání dalších prostředků, ba naopak návrhy byly smeteny ze stolu.
Jsem přesvědčen,  že usílí které pan starosta městu v počátku starostování věnoval vyprchalo a žije již z podstaty věci. Na jeho místě bych se sám nad sebou zamyslel a sám sobě položil otázku,  zda jsem ještě přinosem pro město VÍTKOV ČI NIKOLI A POKUD NE, tak ať má tu čest a rezignuje. Nevím zda mu město Vítkov  PŘIROSTLO K SRDCI,  ČI NIKOLI, MĚ  aspoň ano. 

Ve svém přispěvku jsem jakkoliv nesdělil žádné lži, nepravdivé údaje a žádnou osobu jsem nenapadl,  ponechávám na zhodnocení dalších osob, které se s příspěvkem seznámí, zda s ním budou souhlasit či nikoliv. Vážení spoluobčané, pokud nejste spokojeni s hlasováním našich zastupitelů, kteří se chovají, jako Nečasova vláda je zde možnost toto změnit a to konáním Místního referenda, které bude závazné pro Městský úřad Vítkov, pokud s tímto souhlasíte vyslovte svůj souhlas o my Vás oslovíme.

S pozdravem za Sdružení občanů města P-V.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

bez

(ha ha a ha, 1. 7. 2014 10:07)

S odstupem času si čtu článek někoho P-V, je opravdu k smíchuk, je vidět, že jde o člověka, který této problematice vůbec nerozumí a neví o co gou

Oprava textu

(Sdružení města občanů P.V., 19. 10. 2012 18:28)

Po zjištění dalších skutečnistí opravuji slovo v tomto odstavci:
Pozorně jsem si prostudoval projekt sloučení středních škol ve Vítkově z dílny Ing. Vavrly a Ing. Návrátové, kdy jsem dospěl k závěru, že na Gymnázium je vše špatné, počínaje budovou a konče managementem Gymnázia. Naopak na Střední škole Podhradí je vše vyřešeno a je zde zřejmě nejlepší management v České republice. Je skutečností, že Gymnázium Vítkov nemá na mzdy učitelů, avšak tato situace není zaviněna Gymnáziem Vítkov, ale poněkud podivným nastavením normativu na žáka, kdy učiliště dostavají vyšší normativ než Gymnázia, tato situace je zřejmě zaviněna už na samotném ministetrstvu školství. Dále jsou s podivem dotace Krajského úřadu na mzdy učitelů, kdy pokud se seznámíte s výsledkem hospodaření Střední školy Vítkov-Podhradí, tak dotace na mzdy učitelů činily cca 1,5 milionu korun .

Re: Oprava textu

(Ing. Pavel Smolka, 23. 10. 2012 12:23)

Vážený pane autore,
jsem rád, že jste na základě mé intervence opravil nepřesný (nepravdivý) údaj. Osobně si myslím, že by jste měl také opravit tvrzení, že jste ve svém článku "nesdělil žádné lži, nepravdivé údaje...". Ve svém článku totiž máte další, řekněme, nepravdivé údaje. Mohli bychom je také nazvat chybnými údaji. Kromě toho, který jste již opravil, bych poukázal namátkou na další. Píšete, že jsem "již ve funkci třetí volební období". Já jsem však ve funci 4. volební období. To pouze konstatuji jako fakt. Tím Vám chci říct, že ve Vašem článku se nachází více údajů a informací, které patří do kategorie chybných či nepravdivých. To však nic nemění na Vašem právu jakkoliv zveřejňovat Váš názor, jen se domnívám, že fakta by měla vycházet z objektivních skutečností.

Anonymní pisálek neví o co gou

(Nepřítel Vítkova, 2. 8. 2012 21:04)

Pisálek asi nemá všechny info a tak něco vypotil. Obdivuji pana starostu, že na takovéto anonymní nesmysly vůbec reaguje. O žádném sdružení nikdo nic neví, určitě ani není. Ani já se tedy nepodepíšu.

Komentář

(Ing. Pavel Smolka, 16. 7. 2012 15:53)

Vážený pisateli,
přemýšlel jsem, jestli mám reagovat na Váš článek. Nakonec jsem se rozhodl, že reagovat budu. Přímo musím, protože jeden z důvodů je ten, že je slušné odpovědět na položenou otázku. A jedna mi byla konkrétně položena.
Dovolim si postupně reagovat na některé informace a údaje ve Vašem článku. Píšete, že „učiliště dostávají několikanásobek normativu Gymnázia“. Máte pravdu, že učiliště dostávají výrazně více státních prostředků na mzdy. Podle mých informací se však jedná o navýšení maximálně v řádech desítek procent, ne násobků. Pokud máte na mysli dvoj či trojnásobek normativu.
Uvádíte, že „starostovi musí být známa skutečnost, že Ing. Návratová, zřejmě úmyslně nepravdivě informovala zastupitelstvo města Vítkova o podstatných skutečnostech, se kterými, pokud je mi známo, byl starosta města Vítkova seznámen.“ Přestože neuvádíte, o jakou informaci šlo, tvrdíte, že jsem TO musel vědět. Můžete mi, prosím, říct, CO jsem měl vědět? Píšete, že je Vám známo, že jsem s těmito skutečnostmi byl seznámen, ale v další větě naznačujete, že nevíte, jestli jsem o nich informoval zastupitelstvo. Uvítal bych, kdybychom si jasně řekli, o jaké informace šlo, zda byly nepravdivé, zda jsem o nich věděl a také zda se o nich dozvědělo zastupitelstvo.
V dalším odstavci se dočítám, že „Ve svém vyjádření pan starosta sděluje, že někteří občané hrubě znevažují práci zastupitelstva.“ Nevím, jaké mé stanovisko máte na mysli. Pokud můj dopis panu Dobešovi, tak tam jsem napsal:“ Napadáte a znevažujete náročnou a zodpovědnou práci zastupitelů...“ Toto jsem směřoval pouze k jediné konkrétní osobě. Můžete mi, prosím, sdělit, ve kterém stanovisku jsem se vyjádřil tak, jak Vy uvádíte?
Plně souhlasím s Vašim názorem ohledně veřejného hlasování. Proto jsem nikdy nepodpořil tajný způsob hlasování.
Pochopil jsem správně, že jste větou „Pan starosta, pokud jej sleduji při hlasování zastupitelstva o důležitých otázkách, je jeho volba, že se zdrží hlasování.“ chtěl říct, že se často zdržuji při hlasování? Pokud ano, jistě pro Vás nebude problém uvést dva či tři případy, kdy jsem se zdržel při hlasování o důležitých otázkách. Rád bych věděl, která konkrétní důležitá hlasování máte na mysli.
Ve funkci jsem čtvrté volební období. Mohu tedy potvrdit Vaše slova, že peněz ze státního rozpočtu je méně a méně a naopak přibývá povinností a úkolů, které musíme plnit. Na Vaši otázku odpovídám, že naše město nevyvíjí nějakou významnější podnikatelskou činnost. Ale zaměřujeme se na získávání různých dotací z evropských nebo národních zdrojů. Nebudu teď uvádět naše úspěšné akce, o těch průběžně informujeme ve Zpravodaji. Zajímalo by mě, jaké příhodné podmínky, o kterých se zmiňujete, máte na mysli? A jaké návrhy byly smeteny ze stolu?

Na závěr bych si dovolil říct, že řešení otázky středního školství ve Vítkově není vůbec jednoduché. Nedá se říct, že některá z předložených variant by byla ta správná a ostatní ty špatné. Všechny mají výhody a nevýhody, příležitosti i rizika. A právě proto je třeba předkládat nejenom zastupitelům, ale všem zainteresovaným všechna dostupná fakta a informace. Proto preferuji, aby se neříkalo NĚKDO a NĚCO ale KDO a CO. Proto jsem si dovolit položit Vám několik otázek a předem děkuji za odpověď.

Ing. Pavel Smolka