Jdi na obsah Jdi na menu
 


8.3.2012 - Informace pro Kraj

23. 3. 2012

Dobrý den,

 Obracím se na Vás jako občan Vítkova.

Pozorně sleduji vývoj celé kauzy ohledně transformace středního školství ve Vítkově.

V této souvislosti mám na Vás několik dotazů a byl bych velmi rád, pokud mi na ně odpovíte.

1. Jak byste se stavěli k variantě, že dojde ke sloučení Základních škol a přesunu žáků v rámci ZŠ. Tímto by se mohlo částečně uvolnit místo v budově ZŠ na Opavské ulici, kde byste mohli přesunout Střední školu z Podhradí – stále ve správě kraje. Došlo by k úspoře min. 4 miliónů z dnešních 5 miliónů nutných na provoz areálu na Podhradí. SŠ by se přesunula na atraktivnější místo s vyšší dopravní obslužností a byla by určitě pro nové zájemce o studium mnohem zajímavější, než na poněkud odlehlejším Podhradí.

Gymnázium (také ve správě kraje) by mohlo být dofinancováváno ze vzniklé úspory. Navíc předpokládáme, že díky opatření města již nebude docházet k tlaku ze stran ZŠ na žáky 5. a 9. tříd, aby neodcházeli na místní gymnázium. Doufám, že ve výhledu tak 2 let, pokud bude situace stabilizována a bude důsledně dodrženo neovlivňování studentů, by se gymnázium mohlo dostat do samofinancovatelného stavu.

Nemusím připomínat, že jsme oblast s největší mírou nezaměstanosti a jsme v poměrně odlehlé části kraje. Je zde zhoršená dopravní obslužnost a další nás znevýhodňující okolnosti. Myslím si, že by mělo být i v zájmu kraje zde udržet maximální možnou příležitost k tomu, aby se město a celá oblast mohla dále rozvíjet a tím přispívat k chodu společnosti. Nemusím připomínat, že je zde i spousta voličů.

Připravovaná transformace školství pokud bude provedena špatně se špatným výsledkem v očích veřejnosti a rodičů, kteří zde dávají studovat děti, může vést v důsledku k zániku středního školství ve Vítkově. Připomenu jen odliv žáků, zrušení nemalého počtu pracovních míst, nižší prodejní obraty živnostníků, ztrátové dopravní spoje v důsledku nevytíženosti a mnoho dalších ekonomických ukazatelů.

Navrhovaná varianta by mohla kraji ušetřit ročně několik miliónů z provozních nákladů na údržbu areálu a zároveň by plně zachovala rozsah středního školství ve Vítkově. Ba možná i přesunem Střední školy z Podhradí do Vítkova by zde ještě studium zatraktivnila.

2. Rád bych znal Váš názor na to, zda naši zastupitelé a vedení města dostatečně a důstojně zastupují zájmy města a občanů při jednáních s krajem v souvislosti s touto problematikou. Je na vás vyvíjen tlak k řešení této problematiky a jsou vám předkládány produktivní varianty řešení? Jak hodnotíte postoj města? Žádný/Vlažný/Aktivní?

 Děkuji

S pozdravem,

Bc. Petr Dobeš

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář