Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zajímavé knihy

Mou první knihou o bdělé pozornosti, která se mi před více než dvaceti lety dostala do ruky byla kniha od budhistického mnicha amerického původu adžána Sumédhó „Bdělost - cesta k nesmrtelnosti“, o trošičku později to byla kniha od barmského budhistického mnicha Mahási Sayadó „Meditace všímavosti a vhledu -  Základní a pokročilé stupně“ v překladu emeritního profesora psychologie Dr. Mirko Frýby, jednoho z průkopníků satiterapie (sati znamená v jazyce páli všímavost nebo bdělou pozornost resp. anglické mindfulness), dále pak to byly knihy vietnamského budhistického mnicha Thich Nhat Hanha – „Mír v nás“, „Chodím a medituji“, „Cesta k plnému vědomí“ nebo kniha „Zenová mysl, mysl začátečníka“ od japonského zenového mnicha Sunrju Suzukiho. 

V současnosti, zejména v angličtině, již existuje poměrně hodně knih o bdělé pozornosti (všímavosti), která se za posledních dvacet let stala jedním z důležitých terapeutických prostředků moderní psychologie, a to od velmi zkušených a erudovaných „západních“ autorů (velmi často psychologů), jakými jsou například emeritní profesor Jon Kabat-Zinn, který je již od 7O let minulého století jedním z průkopníků využití bdělé pozornosti na "západě", především při redukci stresu a při některých onemocněních a závislostech. Mě osobně v posledních letech velmi zaujala kniha „The Mindful Way through Depression. Freeing Yourself from Chronic Unhappiness“ (The Guilford Press, 2007), jejímž je spoluautorem společně s profesorem klinické psychologie Markem Williamsem a dalšími (ke knize je dostupné rovněž audio cd s instruktážemi na konkrétní meditační cvičení) nebo kniha profesora klinické psychologie na Harvardu Ronalda D. Siegela – „The Mindfulness Solution. Everyday Practices for Everyday Problems“ (The Guilford Press, 2009). Knihy obsahují praktická cvičení, názorné příklady, ale to nejpodstatnější už musíme udělat my sami – praktikovat. Před nedávnem jsem si na www.bookdepository.com (poštovné mají do celého světa zdarma J) koupil knihu profesora Marka Williamse „Mindfulness A Practical Guide to Finding Peace in a Frantic World“ (Piatkus Books, 2011), ke které bylo také přiloženo audio cd. Kniha je podrobným návodem k praktickému osmitýdennímu programu, který se skládá z jednoduchých meditací a cvičení, jejichž cílem je rozvoj bdělé pozornosti v každodenním životě kohokoliv z nás. Kniha je velmi přehledná a chronologicky uspořádána týden po týdnu (od kapitoly 5.-12.), takže vás bezpečně provede celým programem, pokud ovšem budete chtít, ale to už je na vás J. Úvodní kapitoly jsou zaměřeny na uvedení do tématu a na vědecké důkazy účinnosti této metody v oblasti lidské psychiky a zdraví.

Pro ty, kterým angličtina nědělá problém jsou knihy poměrně snadno dostupné na internetu, například na www.bookdepository.com, kde je poštovné do celého světa zdarma a knihy vám od zaplacení přijdou poměrně rychle, obvykle do deseti dnů.

Jedna z knih Jon Kabat-Zinna vyšla i v češtině – „Vědomí přítomnosti. Meditace bdělosti v každodenním životě.“ (Votobia, 1996, v anglickém originálu Wherever You Go, There You Are).