Jdi na obsah Jdi na menu

Africké Děti

 Tohle je hodně neveselý téma, ale lidi by ho měli přestat ignorovat!!!

Podle ochránců lidských práv a humanitárních pracovníků je situace kritická. Jedním z hlavních problémů je i fakt, že na obrazy hladovějících Afričanů jako kdyby si lidé z vyspělých států žijící v blahobytu a přepychu zvykli. V Nigeru, druhé nejchudší zemi na světě, hrozí více než třem milionům lidí smrt hladem, protože mezinárodní společenství nevyslyšelo prosby o pomoc. Dárci se bojí, zda jsou jejich peníze používány na správné účely. Ukazuje se, že francouzsky či portugalsky mluvící oblasti jsou na tom hůř než anglofonní státy.

V současné době je spousta kampaní, které usilují o to, aby bohatší státy státům chudým odpustily dluhy, což by mělo pomoct Africe v cestě kupředu. První sobotu v červenci 2005 proběhl na podporu států trpících hladomorem a bídou projekt Live 8, který zorganizoval hudebník Bob Geldof pár dní před setkáním vrcholných představitelů zemí G 8. Koncert těch největších hvězd pop-music současně probíhající v několika městech po celém světě měl na problémy Afriky upozornit a donutit vyspělé státy, aby zrušily dluhy afrických zemí a poskytly jim pomoc v daleko větší míře. Systém zemědělství je nutné reformovat, aby v budoucnu nebyl tak zranitelný. Afrika však nadále zůstává poněkud v pozadí.


K zemím, kde řádí největší hladomory, patří Malawi, Zimbabwe, Zambie, Angola, Etiopie, Keňa, Súdán, Niger a další.

chudacek.jpg

Nedostatek jídla:

Milióny dětí v Africe trpí hladem.Mají pouze jedno jídlo deně, a mnohé děti jsou nuceni jíst trávu,semena a nebo kořeny ze země.Každý druhý člověk v jížní Africe je je nemocný z důvodů nedostatečné stravy. Sedm z teseti lidí z Malawi žije v chudobě, více jak tři milióny lidí nemají co jíst. Jedno díte ze čtyř se nedožije ani svých pátých narozenin.Čtyřicet procent dětí, tedy asi jeden  milion, trpí různými druhy podvýživy.

Větčina lidí umírá proto, že jejich organismus je zesláblý nedostatkem potravy a vody. Lidé umírají na naprosto banální nemoci, protože organismus nevydrží třeba ani chřipku, která je kupodivu také rozšířenou nemocí v Africe. Lidé přímo umírají z toho, že nemají vodu ani potraviny. Nemají obydlí,kočují,táhnou, potom když nemají vodu nebo trávu se musí hnout dál,na další místa, a ti kteří nemají sílu ani vztát tak tam zůstanou ležet opušteni. Většinou to jsou staré lidi, a nebo děti. Bohužel tam dochází v poslední době kté strašné selekci dětí. Když rodiny mají mnoho dětí tak jedno znich přestanou krmit.

Třicet až šedesát tisíc lidí především ve střední a jížní Africe zemře denně v důsledku extrémní chudoby a z toho jich dvacet pět tisíc lidí zemře hlady. Hladomor nepřináší jen nemoce, ale také ozbrojné konflkty. Ženy každý večer celé měsíce vaří svým dětem polívku z KAMENÍ.Recep je jednouduhý. Do kotlíku se nalije voda,přidáte kameny a trochu hlíny a začnete vařit. Jak z kotlíku začne stoupat pára, v dětek vzroste naděje že se konečne najedí a pak sladce usnou. Pokud se jim usnou nepodaří, ženy rozlévají ''polévku'' do misek a děti z posledních sil pijí teplou vodu. Problémy jim činí i samonté polykání, protože po týdnech téměř naprostého půstu nemsjí dost sil. Jsou schopté ujít sotva pár kroků a skoro celý den proleží pod plachtou stanu, který jim slouží jako příbytek. Na jazyku jim zůstává pachuť  a mezi zuby jim skřípe písek. Mouchy a komáři jim posedávají okolo očí, a však odehnat je by bylo příliš marní a mihli by vypotřebovat všechnu sílu která vnich ještě zbyla. Jejim jediným dílem je přežít, ovšem pud  sebezáchovy z nich prostě vyprchá a jejich naděje na záchranu je marnivá.

Lidé tu přežívají pomocí kořínků,trávy a humanitární pomoci. Africké matky se lidem, kteří přijeli pomoc, pokoušejí dát své dítě se slzami v očích je prosí, aby se o ně postarali jinak by v Africe zemřelo. Muži se z téhoý důvodu snaží prodat své vyhladovělé manželky i z dětmi za pár drobných. Jestliže se nedostanou nikam, kde jsou potraviny samozdřejmostí, je jejich šance na přežití marná.

chudacek-malej.jpg

VODA: 

Věčina z nás beru čisrou vodu jako samozdřejmost. Otočíme kohoutkem, začné téct voda a my víme že ta voda je bezpečná a že ji můžeme pít. To však není případ pro mnoho afrických dětí. Některé děti musí každé ráno ujít až několik mílí, aby načerpaly vodu ze studní v jiné vesnici. Pitná voda není vždy čistá, a tak děti trpí průjmem a jinými nemocemi získanými pitím závadní vody. V Tantánii stráví děti průměrně dvě hodiny denně na cestě  pro vodu, ačkoliv některým z hodně odlehlých oblastí to trvá až SEDM hodin denně pro vodu.

 

PŘÍČINY:

Začalo to tím, že v mnoha částech země sežrala úrodu sarančata.  Poté následovala ucho, které situasi ještě zhoršilo. Obrovská sucha, povodně a chudoba krizi v afrických zemích a lidé nemají dostatek jídla. V Africe jsou takzvané dlouhé deště, které nastávají v březnu a jsou až do května,a ty už čtyři roky za sebou nepřišly. Hlad způsobuje nejen sucho,chybějíci hnojiva a semena, ale také devastujíí epitemie zvané AIDS. Npř. v Keňi tam je asi 15% HIV pozitivích obyvatel. Jen v Keňi umírá každý den 650 lidí na AIDS.