Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tak jsme to rozjeli!

28. 4. 2014

 

Dovolila jsem si parafrázovat jednu z gratulací, která přišla k historicky prvnímu titulu BOS získanému něvkou v rámci FIFé.

Od 1. ledna 2011, tedy od magického data plného uznání Neva masquerade v rámci FIFé, v řekách vskutku moc vody neuplynulo, ale něvy už o sobě daly velmi důrazně vědět. Hned na první mezinárodní výstavě v letošním roce, v Ostravě, získala nominaci do BISky juniorka Umbra Rossa Alpha Neva, z chovu Moniky Brychtové, v majetku Hanky Kadlecové. Velmi nadějná kočička je z Baleriny Hepzibach*CZ po Orionovi Velikii Ohotnik*RU, tedy z tolikrát vysoce hodnoceného spojení linie Whiskas Assolada (Ussurijski Tigr Sineglazy Angel) a rodiny Siberian Star po Tolstoj Stella Felicita*CZ. O týden později si o nominaci řekl IC Borodin Natalis Spring*CZ z mého chovu, v majetku Martina Musila, s geneticky totožným původem jako předchozí kočička. Dvakrát po sobě něvky „zahrozily“ a ukázaly tak kočičímu světu, že tu jsou a že se s nimi musí počítat.

Uplynul opět pouhý týden a v rakouském Stockerau si něva po titulu sáhla. Nominaci do BISky na této výstavě dostaly IC Gay-Nife Nevbell*PL, z Orfelia Viva Siberiana*PL po Oliver Kocia Eminencja (přes Simien Sineglazy Angel opět linie Whiskas Assolada), v majetku Lindy Ilievové a moje CH Darya Michailovna Natalis Spring*CZ, po Silky Tiger´s Goran*D z matky z rodiny Siberian Star po Tolstoj Stella Felicita*CZ. V BISkové soutěži koček skupiny II pak Daryu posuzovatelé jednohlasně poslali do souboje proti nejlepšímu kocourovi skupiny II o postup do BOB (o nejlepší zvíře výstavy). Proti obrovskému, typovému a výstavně zkušenému bílému kocourovi MCO s výbornou povahou ale „novicka“ Darya příliš šancí neměla. Darya Michailovna je tedy historicky, v rámci FIFé, první něva, která se nejen dostala do soutěží BIS, ale v této soutěži získala titul.

Proč jsem ale k tomuto tématu začala tak zeširoka? Tento obšírný úvod má svůj důvod a vztahuje se k nadpisu. Ono to s tím "rozjížděním", „nandáváním“, „ukazováním“ či „vytíráním zraku“ není až tak jednoduché a jednoznačné už vůbec ne. Zhruba před rokem jsem byla některými chovateli NEM považována téměř za škodnou, když jsem si dovolila veřejně publikovat své názory ohledně chovu. Někdo mé otevřeně prohlašované názory pojal jako výzvu k souboji s Hlaváčkovou, někdo jim popřál sluchu, jiný se nad nimi zamyslel a pak se našli i tací, kteří o nich se mnou podebatovali. Nemám problém s lidmi, kteří se mnou nesouhlasí, ani netvrdím, že mám patent na rozum. Otevřená diskuze obvykle posouvá diskutující směrem dopředu. Mnohem víc mi však vadí „popichování“ a téměř militantně pronášený nesouhlas za zády. Jenže ukázaná platí. A na uvedených třech výstavách se ukázalo. A co se ukázalo? Do BISkových soutěží se dostala zvířata z promyšleně koncipovaných tuzemských chovů, i když to samo o sobě úspěch samozřejmě nezaručuje. Typové zvíře s dobrou povahou bez patřičné přípravy a předvedení by v tak tvrdé konkurenci, jakou skupina II bezesporu je, moc šancí nemělo.

Výstavu ve Stockerau jsme s Lindou vystály od A do Z u posuzovacích stolků a sledovaly posuzování plemen ze všech skupin. Zejména nás zajímalo, jak připravená zvířata majitelé k posouzení nosili, jak se zvířata chovala a jak na negativní chování některých jedinců posuzovatelé reagovali. Další, kdo byl středem našeho zájmu, byly stewardi, neboť na tom, jak vaše nominované zvíře steward kolegiu posuzovatelů předvede, taky hodně záleží. Od zahájení BISkových soutěží už jsme byly na „značkách“ a už jsme si dopředu typovaly, komu své miláčky svěříme. Byl to zkrátka adrenalin od samého začátku až do konce, ale stál za to.

Myslím si, že Umbra Rossa, Borodin i Darya nasadili laťku poměrně vysoko a ukázali ostatním zájemcům o BISkové soutěže a BISkové tituly, že pro něvky nejsou nedosažitelné. Jenže v životě není nic zadarmo a u kočičích soutěží tomu není jinak, taky proč by mělo být. Pro mě osobně to „nic není zadarmo“ představuje šest let tvrdé práce. Nelituji, nežehrám a s rukou na srdci říkám zcela upřímně – šla bych do toho zas a budu v tomto duchu pokračovat! No a pro ty, co by to na některé příští výstavě chtěli třeba „jen“ té dvojkové skupině "natřít", chci jen pro úplnost připomenout, že na startovní čáře s ním budou stát zástupci MCO, NFO, RAG, SIB, SBI, TUA a TUV a to je sakra těžká konkurence.

Přeji všem, kteří jsou hraví a soutěživí a jezdí výstavy nejen s cílem splnit si povinnou chovnost a pak plodit koťata, aby se jim na výstavách v tuzemsku i v zahraničí dařilo. Z celého srdce přeji chovatelům, kteří se svým odchovem dosáhnou tak vysoko nebo ještě výš, aby zažili ten nádherný a opojný pocit z vítězství, jak jsem si ho mlsala já po uplynulé tři víkendy.

 

autor: Eva Hlaváčková

publikováno: www.okockach.cz  leden 2011