Jdi na obsah Jdi na menu
 


kočičí hygiena

4. 4. 2012

 

Aby byla kočka krásná

Ve standardu plemene neva masquerade se dočteme, že srst něvy má jemnou a hustou podsadu a hrubou krycí srst, která je vodoodpudivá. Ale jak taková srst vlastně vypadá? Podsada je měkká, srst, která chrání kočku před chladem. V létě by něvská maškaráda neměla mít téměř žádnou podsadu, zato v zimně se požaduje podsada hustá a bohatá. Krycí srst představují delší chlupy, které podsadu překrývají a chrání před vlhkem. Tato srst by měla být na omak výrazně hrubší a tvrdší než podsada. Obsahuje rovněž jakousi impregnaci vůči vlhkosti, takže kočka může běhat venku za deště či hustého sněžení a po krycí srsti voda steče. Podsada pak zůstává suchá a zajišťuje kočce tepelnou pohodu, i když je venku nepříznivé počasí. Další velmi dobrou vlastností tohoto typu srsti je, že se neslepuje do pramínků a neplstnatí. Pucky se objevují jen velmi ojediněle a to na místech, kde je podsada velmi jemná (podpaždí předních tlapek, za ušima, na vnitřní straně stehen). To ovšem neznamená, že srst něvských maškarád nevyžaduje vůbec žádnou péči.

Kočka chovaná v bytě byla připravena o možnost si ve venkovním prostředí přirozenou cestou „napudrovat“ kožíšek a udržovat tak přirozenou impregnaci chlupu. Zde musí nastoupit chovatel a kožíšek jednou za čas napudrovat. V obchodě pudr.jpg lze zakoupit speciální pudr od Gimpetu. Já ale používám pudry Jonson´s baby nebo Aviril (k mání v každé slušně zásobované drogerii), které jsou zdravotně testované pro miminka. Ve srovnání s cenou kočičího pudru vedou „o parník“ a výsledek je stejný. A jak pudr aplikovat? Rozhrnu kočičí srst od ocasu k hlavě a lehce nanesu pudr, který vmasíruji co nejvíce na kůži. Stejným postupem napudruji celou kočku. Musím ovšem dbát toho, aby se pudr nedostal kočce do očí a tak raději hlavu vynechám. Náprsenku, hrudník mezi předníma nohama a týl hlavy napudruji tak, že si nasypu pudr do dlaně a vpravím do srsti. Hřbílkem pak lehce vykartáčuji uvolněné chlupy a přebytečný pudr a dílo korunuji jemným přestříknutím antistatického spreje. Antistatický sprej na kočičí srst lze zakoupit v zoopotřebách, vyrábí firma Gimpet. Není nejlacinější, zato vydrží několik let. Něvu nikdy nekoupejte! Zničili byste jedinečnou impregnaci srsti a srst by se tak okamžitě podobala chemlonu. Než by se kočce podařilo přirozenou cestou dopracovat k původní kvalitě srsti, trvalo by jí to poměrně dlouho a za tu dobu by stihla celá zcuckovatět a zplstnatět.

kartac-pro-kocky.jpg

 

K péči o kočku patří i střihání drápků a preventivní očkování. Koťátka, která odcházejí do nových domovů, jsou v plné imunitě proti zákeřným kočičím nemocem, jsou očkována proti vzteklině a jsou odčervená. Pokud bude kočka žít život bytové kočky, stačí odčervit 1 – 2 x za rok. Veterinární medicína nabízí celou škálu přípravků a tak je vhodné poradit se s ošetřujícím veterinářem, který preparát by doporučil. Dnes se odčervení již neprovádí pouze podáváním tabletky. Existují různé odčervovací pasty a spoty, které se aplikují na kůži za lopatky, odkud se pak vstřebávají do krevního oběhu. U odčervovacích past je důležité vědět, že ne každá kočka odčervení touto cestou snáší. Preventivní očkování se opakuje po roce respektive po dvou letech a to podle použitého druhu vakciny a další návštěva je vždy vyznačena v očkovacím průkaze. Kočka, která žije v bytě, nemá tolik příležitostí obrousit si drápky přirozenou cestou. Vzhledem k tomu, že drápky kleste-na-drapky.jpgdorůstají tak, jako lidské nehty, je nutné je pravidelně zakracovat. Pokud chovatel neumí drápky bezpečně zastřihnout, pak doporučuji návštěvu veterináře. Zejména u malých koťat hrozí nebezpečí zastřihnutí do živé části drápku a ke vzniku nepříjemného krvácení a možné infekce.

Ke kočičí hygieně patří i kočičí WC. Něva je velká kočka a potřebuje prostorné WC. Kočičí toalety jsou plastové a tedy snadno udržovatelné. Prodávají se v různých typech a provedeních od klasických „vaniček“ se zahnutým okrajem, záchodky v provedení boudičky a dokonce záchodky s předsíňkou. Nejsem přílišným příznivcem různě krytých záchodků a to právě s ohledem k velikosti kočky. Osvědčila se mi plastová vanička z OBI – je dostatečně velká a hluboká, vejde se do ní dostatečná vrstva steliva a kočky jí mají rády. Náplň do WC lze zakoupit v zoopotřebách, na kočičích výstavách (za akční wc.jpgceny) případně ji lze objednat na dobírku v internetovém obchodě. Já používám steliva bentonitového typu, která vyrábí různé firmy (Gimpet, Caliopsis, Zverlit a Benek - dodává pouze Bengal Shop), nebo ze supermarketů jako je např. Molly z Intersparu nebo Mietze Katze z Normy. Z vlastní zkušenosti doporučuji střetní hrubost – jemné kočky vynesou na chlupatých tlapkách, u příliš hrubého je zbytečně velký odpad. Kočky by ovšem kupovaly stelivo v jemném provedení, neboť se s ním dá úžasně cukrovat podlaha široko daleko. Betonitové stelivo velmi dobře hrudkuje a odstraňování trusu a moči ze záchodku je pomocí speciální lopatky snadné. Laciné druhy steliva špatně hrudkují, při čištění záchodku se hrudky rozpadají a následně se musí vyměnit celá náplň záchodku, čímž se laciné stelivo zákonitě prodraží. Další nepříjemnou vlastností laciných steliv je značná prašnost. Počet záchodků by měl odpovídat počtu koček chovaných v domácnosti (jeden záchodek na dospělou kočku + jeden záložní). Kočka je čistotná a v případě, že se chovatel neplánovaně zdrží mimo domov, musí mít kočka záložní záchodek. Naprostou samozřejmostí by pak mělo být pravidelné omývání a dezinfekce kočičích toaletek.