Jdi na obsah Jdi na menu

Jak šperky a bižuterii nosit

JAK ŠPERKY A BIŽUTERII NOSIT?

p1010775.jpg 

 Lidé se zdobili již od úsvitu dějin. Šperky měly tehdy úkol demonstrovat hlavně zásluhy a postavení ve společnosti. Později, když člověk objevil drahé kovy, začaly fungovat také jako symbol bohatství a moci a v neposlední řadě také jako platidlo.

V současné době je bižuterie se vyloženě módní záležitostí.


Základní pravidla pro nošení šperků:

1.   NIKDY NEMÍT VÍCE JAK 2 nebo 3 KOUSKY! - Méně znamená více

Např.: náušnice, náramek (+ prstýnek). V jednoduchosti je krása a není třeba oslňovat tím, „co vše si můžu dovolit“.

Faux pas: masívní náhrdelník, masivní náušnice, náramek a prstýnek, to vše nošené zároveň, je opravdu až příliš . Zapovězeno je v současné době tak mít všechny prsty na obou rukou obložené prsteny a zvlášť pokud mají různé tvary a velikosti.

 2.   Zaměřit se pouze na jeden výrazný prvek

Např. výrazné náušnice. Nebo naopak výraznější náhrdelník a decentní náušnice. Zdánlivě mohou i působit, jako že k sobě nepatří. Dobrou volbou dle mého názoru je např. výraznější náramek a decentní náušnice.

Faux pas: viz bod 1.

 3.   Držet se omezené barevnosti

I zde platí pravidlo max. tří barev. Šperky by měly ladit s barvou šatů a měly by podtrhovat osobnost osoby, která je nosí a zvýraznit její přednosti.

Faux pas: mnoho barev neladících k outfitu. Různé typy kovů smíchaných dohromady (např. zlato a stříbro apod.)

 4.   Volba délky náhrdelníku dle délky výstřihu

Velice pěkně např. vypadají krátké obojkové náhrdelníky s koktejlkami bez ramínek nebo s hlubokým výstřihem (do délky 50 cm). Naopak délky ozdob přesahující 70 cm, budou sedět spíše šatům bez výstřihu.

Faux pas: výstřih do V a délka náhrdelníku těsně pod hranu výstřihu.

 

 Pravidla jsou od toho, aby se porušovala

V současné době není úplně třeba striktně dodržovat sladěnost barev a materiálu. Lze je různě kombinovat dle vlastního vkusu a přizpůsobovat je také vlastní náladě a momentální situaci. Výsledný efekt by ale také neměl v žádném případě působit přehnaně nebo lacině.

Ve šperku se musíte cítit dobře!!

 

 Mé tipy pro vás:

1.   Nejkrásnějším šperkem na vás je váš snubní prsten, na to nezapomeňte

2.   Pokud vlastníte doma např. diamantový náhrdelník, noste ho i třeba přes den, pokud na něj máte náladu. (Všem ale raději tvrďte, že je to bižuterie )

3.  Hitem letošní sezóny jsou masivní náramky různých materiálů a barev nebo vrstvení vícero tenkých náramků . Materiály mohou být různé: křišťál, korálky, kov (široký tepaný kovový náramek), co vám padne zrovna do oka.

4.   Dalším hitem letošní sezóny jsou motýlci, kam se podíváš.

(Inspirace pro některé z tipů dodám později, až budou hotové)

 

ŚPERKY A BIŽUTERIE SE NOSÍ I DLE TYPU OSOBNOSTI:

Umělkyně:

Typ odvážné ženy, která má ráda nápadné šperky a s lehkostí vymýšlí neobvyklé kombinace materiálů i stylů.

Divoška:

Miluje šperky z hrubě opracovaných materiálů inspirované šamanskými vzory a přírodními barvami. Jsou vyznavačkami safari a etno stylu.

Diva:

Žena, která je ráda v popředí a velmi rafinovaná. Může si dovolit vtípky jako řetízek s přívěskem s růžovými kamínky různých tvarů a velikostí.

Vizionářka:

Tím pravým pro ni jsou chladné minimalistické šperky. Minimalistka se zdobí třeba jen prstýnkem nebo štrasovou sponou ve vlasech. Holým pažím sluší širší náramky nebo používá např. ozdoby na nohu.

Romantička:

Milují doplňky ve tvaru zvířátek, kytiček a tak různě inspirované přírodou.

Sportovkyně:

Žena sportovního typu nosí jednodušší a decentní šperky, které jsou pro ni pohodlné a praktické.

 

Všechny jejich doplňky samozřejmě odpovídají i životnímu stylu nebo stylu oblékání.

Tipy pro výběr šperku nebo bižuterie

Rozhodnete-li se zakoupit šperk pro někoho blízkého nebo sami pro sebe, nabízím zde několik typů pro výběr:

1.   Je třeba vědět, jaké šperky nosí osoba, pro kterou je vybíráte, respektive jaké šperky se k ní hodí. Je třeba zaměřit se i na vzhled ženy – jiné šperky se hodí pro štíhlé ženy, jiné pro silnější, důležitým kritériem je i barva pleti, vlasů, popřípadě očí.

2.   Je třeba dbát i na tvar šperků – nevhodným příkladem mohou být náušnice: silnější ženy by neměly nosit větší kruhy, ženy s dlouhým obličejem zase dlouhé atd.

3.   Chcete-li koupit více šperků, pak se vyplatí koupit celou sadu. Máte tak jistotu, že šperky se k sobě hodí. Pokud si nejste jisti, zda je daný šperk moderní, zvolte klasiku