Jdi na obsah Jdi na menu

Street dance

 

Street Dance, nazývaný také pouliční tanec je zastřešující pojem, který se používá pro popis tanečních stylů, které se vyvinuly mimo tanečního studia, přímo v ulicích, školních dvorech a tanečních klubech. Začal se objevovat ve Spojených státech  v roce 1970. Pod tento pojem patří taneční styly jako: breakdance, popping, locking, hip hop new style a house dance.

Stále více tyto tance získávají na popularitě, lidé je berou jako formu umění, lze v nich soutěžit, další pozitivní aspekt je zlepšení fyzičky.

 

 

Charakteristika

Street Dance zahrnuje všechny pouliční tance, ve kterých si nachází stále větší oblibu mladá generace. Mezi taneční techniky a styly, které lze do Street dance zařadit patří Hip Hop New style, hip hop Old style (klasický, počáteční hip hop), Hype, Funky, součástí toho je jako úplně první Lockin´, dále pak Poppin´ a House. Všechny tyto tance jsou neoddělitelně spjaty s konkrétní hudbou a životním stylem. Tanečníci se pohybují volně a dokonce se snaží vymýšlet a tvořit svůj vlastní osobní styl. Improvizace je základem většiny pouličních tanců, i když i zde najdeme promyšlené choreografické prvky, smíšené právě s improvizací. Základem pouličního tance (Battles-jamming) je unikátní styl, kterým tanečník vyjadřuje pocity prostřednictvím tance a který se obvykle váže na určitý hudební žánr. Tanečníci tančí v hloučku na ulicích, nebo po diskotékách. Ke streetdance patří i specifický styl v oblékání. Například volné kalhoty, dlouhá volná trika, kšiltovky, pořádné, pevné tenisky, které se jen tak nezničí, dále pak také chrániče na kolena a potítka , na kterých se tanečník může libovolně "klouzat" po zemi a létat po parketu.