Jdi na obsah Jdi na menu
 


Taky roubujete Pachypodium brevicaule?

20. 5. 2014

MUDr. Svatopluk Ryba, 26. 3. 2013

foto: MUDr. Svatopluk Ryba

 

Skoro se stydím psát na tak banální téma. Ale vzpomněl jsem si, jak přítel Říha psal před dvaceti lety do časopisu Kaktusy článek o Pachypodium brevicaule. Tehdy se rozhořčoval, že na Západě si tuto importní rostlinu může kdokoliv koupit za ani ne týdenní plat. Kdeže ty loňské sněhy jsou, že? Dnes je to takřka plevelná záležitost a pěkný kvetoucí exemplář koupíte za svůj hodinový plat (ovšem ne import).

Přestože jsme se již naučili toto pachypodium pěstovat i pravokořenné, což dokazuje pachypodium.jpgsnímek kvetoucího semenáče ve stáří 9měsíců, stále dává většina pěstitelů přednost roubovaným rostlinám. Je to sázka na jistotu, protože roubovaná rostlina snese lecjaký ten přehmat. Roubovanci se nám odvděčují brzkým a bohatým květenstvím a produkcí mnoha semen, které zaručují, že toto pachypodium již z našich sbírek nevymizí.

Většina z nás roubuje semenáče na Pachypodium lamerei, případně P. geayi. Rychlý růst a brzké kvetení je zaručeno, rovněž roubování je bezproblémové. Problém nastává až po několika letech, kdy roub bohatě přerůstá přes podložku, což nepůsobí zrovna dvakrát esteticky. Občas se i stane, že roub podložku vysaje a ta pak zahyne.

Před lety u mne byl na návštěvě přítel Potyka a ten mi doporučil roubovat na Pachypodium suculentum. Dlouho jsem mu nedůvěřoval, protože první roubování nedopadlo dobře, ale časem jsem se i to naučil a musím mu dát plně za pravdu.

Předně – Pachypodium suculentum je rostlina prakticky nezničitelná. Je kdykoliv k dispozici, i v hluboké zimě ji můžete přenést do tepla, zalít a během pár dnů je probuzená a ochotná přijmout roub. Hlavní výhoda je však v tom, že P. brevicaule na této podložce vypadá přirozeně. Neroste tak rychle jako na P. lamerei a během dvou let překryje podložku, takže působí domem pravokořenné rostliny. Roubuji na hlízu, řez vedu tedy zhruba 1 cm pod stvolem, takže řezná plocha je asi o průměru 2 cm. Technika roubování je stejná jako u ostatních pachypodií, jen dbám na to, aby byla podložka dobře napitá. Pokud přece jen nedojde ke srůstu, není nic ztraceno, i z této hlízy P. suculentum dobře obrazí a získám krásný keřovitý exemplář. Navíc, horní část, kterou jsem odřízl s částí kaudexu, často zakoření a tvoří často dobrý materiál pro kořenovou bonsaj (např. na kameni).

Zdá se mi, že takto naroubované rostliny ochotněji kvetou nejen na jaře, ale časté je i druhé květenství na podzim. Tak to zkuste, semenáčků k experimentování je dost.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Taky roubujete Pachypodium brevicaule?

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář