Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak se jelo ve sváteční den 1.9.2018

6. 9. 2018

V Hájku jsme oslavili 100 let založení republiky

 

titulka-web--2-.jpg

 

 

Celé léto bylo až tak moc krásně, že jsme si přáli, aby už konečně zapršelo. Ale rozhodně jsme si déšť nepřáli na sobotu 1. září, kdy jsme v Hájku měli oslavit 100. výročí založení republiky. Bohužel se letní nashromážděná přání vyplnila a již od půlnoci pršelo a pršelo. Když jsme se ráno v 8 hodin v pláštěnkách sešli, tak jsme nevěděli, co teď. Nic se ale nedalo dělat a tak jsme to riskli a začali chystat. A vyplatilo se to!

V 10 hodin, kdy se měli začít scházet účastnící 2. ročníku hájecké cyklojízdy – tentokrát Cyklojízdy Republiky – déšť začal ustávat a po odstartování už na nás nespadla až do večera ani kapka. Cyklistů se na 10 km dlouhou trať (z Hájku k Podlesáku a zpět přes Netluky) sešlo 45. Všichni si oblékli triko se znakem Československa z roku 1918 a peloton v čele se čtyřmi cyklisty na historických bicyklech vyrazil. Do cíle dojeli všichni.I ti nejmenší, i ta na koloběžce, i ten, co kolo poskládal z různých starých ze stodoly. V cíli se pak ještě losovalo o cyklodresy.

Pak jsme se běželi domů převléknout ze sportovního do společenského, protože od 14 hodin nám na návsi začala vyhrávat dechová kapela Budvarka. Ani jedno místo k sezení nebylo volné, přišli lidé až z Úval.Hráli báječně, notoval si každý. Mohlo se tančit, směla se okukovat historická vozidla, která byla vystavena před hospodou. Děti vyplňovaly znalostní kvízy o ČR a nechávaly se potetovat národními barvami. V pauzách na podiu vystoupil historik pan Tomek, který připomenul významné události uplynulých 100 let. Symbolicky jsme vypustili holubice a děti spoustu balonků. Představili jsme místnímobnovené poutní místo s posezenímnedaleko Hájku- U tří kaštanů. To teď při svých procházkách budou moci využívat nejen háječtí, ale i turisté, kteří tudy půjdou po červené.

Byla to moc pěkná oslava. Nutno poděkovat představitelům naší MČ, kteří nás podpořili nejen svojí účastí, ale také spolu s Magistrátem HMP finančně. Poděkování patří dále všem, kdo se na přípravách podíleli. Dali jsme si záležet, vždyť republika neslaví takové výročí každý rok. A tak věřím, že to bylo vidět.

 

Pavlína Škvrnová

Spolek občanů Hájku