Jdi na obsah Jdi na menu
 


Česká Lužice (12. 6. 2021)

Zájezd nám začíná v Praze u metra Střížkov odkud v 7:00 odjíždíme. Jedeme směr Bílé kameny. 

Bílé kameny zvané též Sloní kameny. Jedná se o pískovcové skály, které dosahují výšky až 20 m. V jejich stěnách místy vznikly vlivem zvětrávání méně odolných vrstev pískovců oválné dutiny, pukliny, menší jeskyně a skalní tunely. Jako neobvyklá ukázka zvětrávání křídových pískovců jsou Bílé kameny od roku 1955 jsou chráněny.

Kolem 9 hodiny jsme u Rynoltice, Jítrava - bus odkud jdeme po červené turistické značce a zároveň po NS Lužické a Žitavské hory k Bílým kamenům. 

Zdatní mohou na Bílé kameny vyšplhat. Já moc lezení po skalách neholduji, a tak je jen obcházím. 

Po prohlédnutí Bílých kamenů jdeme zpět k autobusu a jedeme směr Lesné, kde jsme takřka během chvíle.. 

Z Lesné jdeme po červené turistické značce na Tolštejn. 

Tolštejn je zřícenina středověkého hradu v Lužických horách, který se poprvé připomíná v roce 1337. Hrad byl vybudován jako ochrana z cesty z Čech do Lužice a ve své době byl významným a mocným opevněním.

Na Tolštejně u hradu jsme kolem 11 hodiny. V pokladně zříceniny hradu si kupujeme vstupenku a vydáváme se do areálu zříceniny hradu. Z věží zříceniny hradu na nás čekají pěkné výhledy do krajiny. Vidíme nejvyšší horu Lužických hor Luž a Jedlovou. 

Po prohlídce hradu se vydáváme po červené turistické značce k rozcestí U Ranče. Odtud se vydáváme po zelené turistické značce směr Křížová hora, kde se nachází Křížová cesta. 

Křížovou cestou sestupujeme do Jiřetína pod Jedlovou. 

V Jiřetíně pod Jedlovou na nás čeká autobus, kterým jedeme směr Kamenický Šenov, kde se nachází Národní přírodní památka Panská skála.

U Panské skály jsme kolem 14 hodiny. Panskou skálu obcházíme a samozřejmě si ji i fotíme. Zdatní i vystupují na Panskou skálu a rozhlíží se do kraje. 

Po zastávce u Panské skály nasedáme do autobusu a jedeme směr Skalní hrad Sloup, kde máme naplánovanou na 15 hodinu prohlídku hradu. 

Veškeré informace o hradu naleznete na oficiálních stránkách Skalního hradu Sloup http://www.hradsloup.cz/.

Autobus parkuje na parkovišti pod hradem. Na hrad to tedy nemáme daleko. Po příjezdu k hradu paní průvodkyně jde koupit lístky. Jakmile má paní průvodkyně koupené lístky nebrání nám již nic prohlídce hradu. Prohlídku hradu máme s průvodcem hradu.

Po prohlídce hradu se vydáváme po červené turistické značce přes Lesní divadlo na rozhlednu Na Stráži. 

Rozhledna Na Stráži leží v nadmořské výšce 364 m a je vysoká 33 m. Pokud se ji rozhodnete navštívit a rozhlédnout se z ní do kraje, tak na vyhlídkovou plošinu vás čeká 150 schodů. Vyjít si schody nahoru stojí za to. Z rozhledny je krásný pohled na Skalní hrad Sloup a dále do okolí. 

Po návštěvě rozhledny jdeme ke skalnímu útvaru, který se nachází nedaleko rozhledny. Od skalního útvaru Medvěd se též nachází pěkný výhled. Pokud tedy z jakéhokoli důvodu rozhlednu Na Stráži nenavštívíte, výhledů si také díky této vyhlídce užijete. 

Od vyhlídky jdeme po naučné stezce NS Sloup v Čechách zpět k parkovišti pod hradem Skalní hrad Sloup, kde na nás čeká autobus a odkud pak jedeme zpět do Prahy k metru Střížkov.

V Praze u metra Střížkov jsme kolem 19 hodiny a můžeme zpívat Sláva nazdar výletu, nezmokli jsme, už jsme tu. Meteorologové předpovídali na den našeho zájezdu přeháňky a my jsme naštěstí nikde nezmokli a zájezd jsme si tak hezky užili.

Závěrem bych chtěla poděkovat průvodkyni Sylvě, panu řidiči a cestovní kanceláři CK Víkend, která tento zájezd pořádala!

 

Náhledy fotografií ze složky Česká Lužice