Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stavební památky Prahy 10

14. 11. 2015

Výlet za stavebními památkami Prahy 10, který pro nás připravil Klub českých turistů, začínáme na tramvajové zastávce Průběžná.

Po zaplacení startovného dostáváme popis trasy a vydáváme se na cestu. Počasí k procházce přeje.

Hned na startu si všímáme domu s lékárnou (V Olšinách 499), který byl postaven v roce 1923 architektem a stavitelem Janem Kloubem pro doktora Zdenka F. Klana.

Od startu se vydáváme směrem k ulici Pod Altánem. Ulice Pod Altánem je jedna z prvních strašnických ulic, kde jsou dosud zachované skromnější domky. Pod vrchem Altánem kdysi stávala rozhledna a také skutečný altán.

Dále pokračujeme do ulice U Hráze. Zde stojí za povšimnutí dům čp. 4/121 s oblouky na fasádě. Z ulice U Hráze jdeme do ulice Bylanská. Zde se nachází Masarykova kolonie tj. řada domků z let 1919 pro Stavební družstvo státní a veřejných zaměstnanců. Projektantem byl architekt Josef Gočár, Pavel Janák, stavitel Josef Zavadil. V čp. 9 žil v letech 1922 – 1924 literární kritik a novinář Julius Fučík.

Opět se vracíme do ulice Pod Altánem, kde jdeme kolem šestidomí z roku 1924 postavené Obecně prospěšným družstvem Svépomoc pro stavbu rodinných domků ve Vršovicích a okolí. Autor projektu byl Františel Alber Libra.

Dále jdeme kolem sportovišť areálu Slávie. Přijdeme k nákupnímu centru. Odtud jdeme do ulice Magnitogorská. Zde stojí za povšimnutí zeď s keramickou mozaikou, kde jsou vyobrazeni koně.

Dále nás popis trasy vede k ulici Petrohradská. Zde si všímáme usedlosti Jitřenka. Před Jitřenkou stojí ještě za povšimnutí most přes Botič, který je věrnou kopií, pouze zmenšenou Jiráskova mostu přes Vltavu, který projektoval Vlastislav Hofman.

Posléze se vydáváme do ulice Pod Stupni, kde za vraty „Realit“ nahlížíme na památné chráněné domky.

Dále pokračujeme ulicí Rostovská, kde si všímáme domu č p. 21/39 se sv. Václavem.  Z ulice Rostovská jdeme směrem Smolenská kolem zbytků staré zástavby. Vycházíme na Vršovickém náměstí. Na Vršovickém náměstí obhlížíme kostel sv. Mikuláše a budovu, kde sídlí spořitelna.

Z Vršovického náměstí pak pokračujeme ulicí Sportovní, kde se nachází restaurace U Tří soudků tj. cíl výletu.

 V cíli jako vždy dostáváme razítko pochodu a též si necháváme dát do našeho pochodníku razítko měsíce. 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Honzíkovo cesty