VÁNOČNÍ CUKROVÍ
LINECKÉ CUKROVÍ
30dkg hladké mouky 1 vejce
10 dkg moučkového cukru vanilkový cukr
20 dkg másla rybízová marmeláda
moučkový cukr na posypání
Veškeré suroviny propracujeme v pevné těsto, které necháme v chladu odstát. Po té rozválíme a vykrajujeme různé tvary (v polovině z nich utvoříme uprostřed otvor). Po upečení slepujeme marmeládou.
VANILKOVÉ ROHLÍČKY (OŘECHOVÉ)
260 g hladké mouky 220 g másla
50 g vanilkového cukru 70 g mletých ořechů
1 vejce moučkový + vanilkový cukr na obalování
Z ingrediencí vypracujeme těsto. Z těsta utvoříme váleček, krájíme kousky, které tvarujeme do rohlíčků. Pro méně zručné nebo pro urychlení práce můžeme použít masový mlýnek na který dáme nádstavec.
PLNĚNÉ OŘECHY
TĚSTO:
280 g hladké mouky 200 g másla
200 g moučkového cukru 140 g mletých vlašských ořechů
1 žloutek
KRÉM:
250 g másla 250 g moučkového cukru
250 ml mléka 3 lžíce hrubé mouky
čokoláda na vaření
POSTUP:
KRÉM - Mléko přiveďte do varu, zahustěte ho hrubou moukou, provařte a nechte vychladnout. Máslo utřete do hladka s cukrem a přidejte vychladlou kaši.
TĚSTO - Ořechy připravíte tak, že všechny suroviny propracujete v pevné těsto. Necháte ho vychladit a pak jím naplníte formičky na ořech a pečete. Po vychladnutí je plňte a slepujte krémem. Naplněné ořechy po vychlazení potahujte v rozpuštěné čokoládě na vaření.
MANDLOVÁ KOLEČKA
200 g mandlí 250 g moučkového cukru
10 g kakaa 1 bílek
Namleté mandle smíchejte s prosátým moučkovým cukrem, pokapejte vodou a vypracujte těsto. Polovinu těsta oddělte a spojte ji s kakaem. S pomocí škrobové moučky obě půlky těsta vyválejte a vykrajujte kolečka (světlé o trošku menší). Spojte vždy světlé a tmavé kolečko rozšlehaným bílkem. Nechte usušit.
KARAMELOVOMLÉČNÉ KOŠÍČKY
KRÉM
1 konzerva salka 150 g másla
KOŠÍČKY
250 g hladké mouky 50 g moučkového cukru
105 g másla 2 žloutky
1 vanilkový cukr
ZDOBENÍ
čokoládová poleva mandle
POSTUP:
Neotevřenou konzervu salka vložte do vody a zvolna vařte 2 hodiny. Mezitím zpracujte ingredience na hladké těsto.
Formičky na košíčky vymažte tukem a vysypte moukou. Vložte do nich těsto tak, aby zbylo místo na krém.
Košíčky upečte v rozpálené troubě. Máslo utřete do pěny a vmíchejte do něj vychladlé salko z konzervy. Krémem po vychlazení naplňte zdobničkou košíčky vyklepnuté z formiček.
Nakonec je potřete čokoládovou polevou a ozdobte oloupanou mandlí.
BANÁNOVÉ JEDNOHUBKY
1 balíček piškotů banány
meruňková marmeláda (může být i jiná nebo pařížský krém)
10 dkg čokolády na vaření 5 dkg ztuženého tuku (omega)
párátka
Jeden piškot potřeme marmeládou (krémem) dáme na něj kolečko banánu a přiklopíme druhým piškotem na který můžeme kápnout kapku rumu. Zapíchneme párátko. Ve vodní lázni rozpustíme tuk a čokoládu. Piškoty pak máčíme do připravené čokolády. Necháme ztuhnout a odležet, aby piškoty nasákly vlhkost z banánu.
TATRANKOVÉ KOULE
4 tatranky 10 - 15 dkg moučkového cukru
16 dkg másla 2 lžičky rumu
2 lžíce kakaa
Tatranky nastrouháme a smícháme s ostatními přísadami. Tvoříme kuličky, které obalujeme v kokosu.
KOKOSKY
5 bílků 30 dkg moučkového cukru
25 dkg mletého kokosu můžeme přidat i trochu vanilkového cukru
V kotlíku nebo hrnci ušleháme bílky nepříliš do tuha. Jakmile se tvoří za metlou špička, je sníh hotov.
Pak do něho zvolna zašleháme cukr a nádobu vložíme do většího hrnce s vařící vodou a šleháme, až
pořádně zhoustne. Přidáme mletý kokos, odstavíme a šleháme až do vychladnutí.
Na plech pomaštěný nebo vyložený pečícím papírem děláme lžičkou malé
hromádky.
Pečeme při mírné teplotě, spíš sušíme asi hodinu do růžova.
Komentáře
Přehled komentářů
hmmm tak dík že jste mi pomohli najit nakej normalni recept na cukroví
¨krasa
(iveta demeterova, 12. 12. 2007 15:47)