Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozhodnuto! Před cestou na Kanárské ostrovy stačí antigenní test.

6. 11. 2020

antigen.jpg

Jako první pro vás máme detaily, týkající se povinných testů při cestě na Kanárské ostrovy od 14/11/2020

Je test povinný před cestou na ostrovy?
Ne, test je nezbytný pouze pro turistické ubytování na ostrovech a musíte jej absolvovat maximálně 72 hodin předem.

Abychom však zaručili bezpečnost turistů a obyvatel, a vzhledem k tomu, že se nám na Kanárských ostrovech podařilo výrazně snížit míru infekce, doporučujeme a oceníme, abyste před cestou provedli alespoň jeden antigenní test. Je to jediný způsob, jak se všichni můžeme vrátit k normálu a k bezpečnému cestování.

Jaký typ testu?
Diagnostický test o aktivní infekci, který prokazuje, že nejste pozitivními přenašeči COVID-19. Test musí být schválen zdravotnickými orgány ve vaší zemi nebo v Evropské unii. 

Tedy podle nás: turisté nemusí před odletem z ČR absolvovat PCR testy, ale stačí antigenní testy.

Antigenní testy jsou velice rychlé - 15 až 30 minut a levnější než PCR testy. Oba se však provádí výtěrem z nosohltanu.  

SEZNAM odběrných míst v ČR je ZDE (ne všechny dělají antigen). 

(poznámka: španělské Ministerstvo zdravotnictví k typům diagnostických testů o aktivní infekci ZDE na 4. straně v bodu B/1 uvádí, že uznává rychlý antigenní test (prueba rápida de detección de antígenos) a RT-PCR test (detección de ARN viral mediante una RT-PCR). Takže pokud kanárské vláda výslovně neuvádí, že vyžaduje jeden z těchto dvou uznaných testů, je na výběru turisty, pro který test se rozhodne, zda pro antigen anebo pro PCR. Ani síť hotelů LOPESAN nebo web Hosteltur neuvádí konkrétní typ testu). 

Potřebuji certifikát? Co musí obsahovat?
Budete potřebovat certifikát v papírové nebo digitální podobě, který prokazuje, že jste absolvovali diagnostický test. Musí obsahovat datum a čas testu, totožnost osoby, autorizované středisko odpovědné za ověření a negativní výsledek. Doporučuje se, aby byl certifikát ve španělštině nebo angličtině.

A děti?
Děti do 6 let by nemusí mít žádný typ negativního diagnostického testu.

Prodělal/a jsem jsem koronavirus a mám tedy protilátky. Musím také podstoupit test?
Ano, lidé, kteří prodělali koronavirus, musí také podstoupit diagnostický test provedený maximálně 72 hodin předem a výsledek musí být negativní.

Cestuji z jiné španělské autonomní oblasti, potřebuji také podstoupit test, abych mohl/a pobývat v turistickém zařízení na Kanárských ostrovech?
Ano, je nutné, abyste si podstoupil/a diagnostický test provedený maximálně 72 hodin předem a výsledek musí být negativní.

Cestuji na ostrovy, ale budu pobývat ve svém vlastním prázdninovém domě nebo u kamaráda/příbuzného.
V tomto případě to není nutné, ale doporučujeme vám před cestou absolvovat alespoň jeden test na protilátky, abyste zajistili bezpečnost všech.

Jsem obyvatel Kanárských ostrovů, musím při pobytu v kanárském turistickém zařízení předložit potvrzení o negativním testu?
Ne. V tomto případě musíte prokázat, že jste obyvateli Kanárských ostrovů a na vlastní odpovědnost prohlásit, že jste neopustili Kanárské ostrovy 15 dní před vaším příjezdem do turistického zařízení, a že jste v tomto období neprojevili příznaky onemocnění COVID-19.

Chystám se pobývat na ostrovech po delší dobu, budu potřebovat test při každé změně ubytování?
Ne, prostřednictvím cestovního dokladu budete muset prokázat pouze to, že od vašeho příjezdu na Kanárské ostrovy uplynulo více než 15 dní, a že jste v tomto období neměli příznaky onemocnění COVID-19.

Je test také povinný při odjezdu z Kanárských ostrovů?
Ne, ale vaše země to může vyžadovat. Doporučujeme vždy zkontrolovat požadavky a doporučení vaší země původu.

Mohu absolvovat test na ostrovech?
Kanárské ostrovy mají samozřejmě prvotřídní zdravotnická zařízení. Ubytovatel vám poskytne informace o nejbližším místě k provedení schváleného diagnostického testu.

/Zdroj: oficiální web Turismo de Islas Canarias/

Další informace pro cestovatele

Od 14. listopadu je nutné při ubytování na Kanárských ostrovech předložit negativní test, stále pak zůstává v platnosti povinnost vyplnit před cestou elektronický formulář na webu Spain Travel Health a získat QR kód (informovali jsme již ZDE). 

Při zpáteční cestě z Kanárských ostrovů do ČR jsou od 9. listopadu nutné PCR testy - INFO

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Tastovací místa

(Tom, 11. 11. 2020 14:22)

Dobrý den,
píšete že "SEZNAM odběrných míst najdete ZDE (ne všechny dělají antigen) - obvolal jsem velkou část z nich (a všech 8 v Brně ) a antigen nedělají žádná. Podle článku z ČT24 ze včerejška, v Brně na výstavišti vzniklo jediné odběrné místo na antigen v ČR, ale výsledky podávají pouze přes SMS do hodiny a žádný certifikát nevystavují, protože to prý není v ČR průkazná metoda (volal jsem tam před chvílí). Máte prosím někdo nějaké jiné informace, kde by se dalo otestovat. Zřejmě jedině až na Kanárech, ovšem když přilétáme až ve čtvrt na 8 večer, tak máme s ubytováním pro ten den dmůlu :-/

Re: Tastovací místa

(Karel Grancanariaforum, 11. 11. 2020 18:15)

to mne mrzí, že v ČR antigeny nedělají. Když přijedete večer, ubytují vás, ale ráno musíte na test. Zkuste se mrknout na www.redcanarialaboratorios.com. Jinak od 23/11/2020 už musí být při vstupu do Španělska PCR testy.

Cestování mezi ostrovy či změna ubytování.

(Rudolf Brojír, 6. 11. 2020 17:49)

Chápu to správně, že když se ubytuju do 14.11.2020 do 00:01 Tak test nepotřebuji, ale když bych chtěl po týdnu změnit ubytování například z důvodu návštěvy jiné části ostrova nebo na jiný kanárský ostrov, tak už test potřebuji?

Re: Cestování mezi ostrovy či změna ubytování.

(Karel Grancanariaforum, 7. 11. 2020 14:04)

ano,já to tak také chápu

Re: Re: Cestování mezi ostrovy či změna ubytování.

(Jiri, 7. 11. 2020 14:57)

Priletim ta Tenerife s negativním testem, po těch nocích se přesunu na La palmu, po dalších 7 nocích přesun na El Hiero, zde 7 nocí, přesun na Tenerife, zde jedna noc a návrat do ČR. Jak to bude s testy v tomto případě? Díky.

Re: Re: Re: Cestování mezi ostrovy či změna ubytování.

(Karel Grancanariaforum, 11. 11. 2020 18:13)

myslím že stačí vstupní test

 

 

 
TOPlist