Jdi na obsah Jdi na menu
 


Plán rozvolnění mimořádného stavu na Kanárských ostrovech ve čtyřech fázích, co lze udělat a kdy

28. 4. 2020

tejeda-bentayga-22_04_20.jpg

Canarios se budou moci v pondělí 4. května vrátit do některých obchodů a užít si některé služby, jako jsou kadeřníci, fyzioterapie a oční optika, cestovat ale mimo ostrovy budou moci nejdříve 22. června. Španělský premiér Sánchez dnes představil plán rozvolnění omezení mobility kvůli koronaviru.

Rozvolnění je rozděleno do čtyř fází: fáze "0" vstupuje v platnost od pondělí 4. května, fáze "1" od 11. května, fáze "2" od 25. května a fáze "3" od 8. června do 22. června. Fáze 2 a 3 budou trvat dva týdny a provincie postoupí buď do další fáze a nebo se fáze bude opakovat v závislosti na epidemiologické situaci. O tom, které provincie postupují z jedné do další fáze bude vždy rozhodovat vláda v Madridu. 

Plán rozvolnění po jednotlivých oblastech společenského života

Rozvolnění bude rozděleno do čtyř fází: "0" od pondělí 4. května, "1" od 11. května, "2" od 25. května a "3" od 8. června. O postupu do další fáze bude rozhodovat vláda. 

Cestování mezi provinciemi by mělo být povoleno až 22. června. 

Nyní se Kanárské ostrovy nacházejí ve fázi "0", kdy vyjma vycházek dětí není povoleno vycházení z domu. Občané mohou od 15.3.2020 opustit domov jen za účelem výkonu práce, nákupu potravin a nebo návštěvy lékaře. Od 2. května budou povoleny i vycházky dospělých a možnost individuálního cvičení.  

Ve fázi "1", do které ostrovy Gracioza, Gomera a Hierro vstoupí již 4. května a zbytek z Kanárských ostrovů o týden později, 11. května (pokud se zdravotní situace razantně nezhorší), se budou otevírat za přísných bezpečnostních podmínek již malé obchody jako kadeřnictví, oční optika atd, venkovní terasy s 30% kapacitou a některé hotely a turistické ubytování, „s výjimkou společných prostor“ a s řadou omezení. Kromě toho bude stanoven rozvrh, aby lidé nad 65 let měli bezpečný přístup do těchto zařízení, postupně se obnoví zemědělské a rybářské činnosti a budou povoleny bohoslužby s omezením kapacity na jednu třetinu. Mobilita v rámci územních jednotek (provincií nebo ostrovů) bude povolena, ale „ne za účelem návštěvy přátel“.

OBCHODY - ve většině případů v pondělí 11. května. Přístup do prodejen musí být omezen na 30% kapacity a zaručena minimální vzdálenost mezi klienty 2 metry. Pokud to není možné, je povolena pouze přítomnost jednoho klienta. Nákupní centra jsou v této fázi vyloučena. Můžou se otevřít trhy pod širým nebem, s omezením na 25% z obvyklého počtu stánků.

PROVOZOVNY PRO POSKYTOVÁNÍ SLUŽEB - již ve fázi "0" tedy od 4. května budou postupně otevřeny provozovny jako kadeřnictví, železářství, zubaři, optici, fyzioterapeutická centra nebo květinářství, ale s mnoha omezeními. Klientům bude poskytována služba individuálně a vždy po domluvě (cita previa), přičemž se upřednostňují osoby starší 65 let. Obchodní prostory musí mít přepážku, clonu na oddělení zákazníka od personálu a nebo, v opačném případě, musí být použita doslova extrémní individuální ochranná opatření pomocí rukavic a masek.

OBCHODNÍ CENTRA - budou otevřena od druhé fáze, tedy od 25. května, bez využití společných a odpočinkových zón a s omezením kapacit ve výši 40%

ŠKOLY - v principu je ukončen školní rok, pouze poslední ročníky středních a vysokých škol budou dokončeny za speciálních podmínek

PRÁZDNINOVÝ BYT ve stejné provincii bude možné navštívit až ve druhé fázi, tedy od 25.5.2020, jiná provincie jen za podmínky stejné fáze uvolnění

CESTOVÁNÍ mimo provincii nebo ostrov nebude povoleno, dokud nebude dosaženo „nového normálu“. V nejlepším případě, od 22. června, ale i toto datum bude pouze pro místa, kde bude koronavirus zcela pod kontrolou. I tak se ale bude moci cestovat pouze mezi provinciemi, které jsou ve stejné fázi. 

PLÁŽE - budou zpřístupněny ve fázi "3", počínaje 8. červnem, tedy na počátku léta. Vládní plán pouze říká, že bude muset být vše provedeno „v podmínkách bezpečnosti a vzdálenosti“. Aktivní a přírodní turistika bude rovněž povolena od 8. června.

HOTELY - otevřou se ve většině provincií ve fázi "1", počínaje 11. květnem, bez využití společných prostor. Ve fázi "2", od 25. května, budou společné prostory otevřeny s omezením na třetinu kapacity, s výjimkou restauračních částí hotelu samotného, ​​které budou dodržovat pravidla pro restaurace popsaná v části "restaurace". Od 8. června, ve fázi "3", se kapacita zvýší na 50%.

BARY, RESTAURACE A DISKOTÉKY - rozvolnění bude probíhat velmi postupně, ve fázi "0" budou příští pondělí otevřeny restaurace a kavárny se službu TO GO (prodej jídla přes ulici), aniž by bylo možné jídlo konzumovat v provozovně. Ve fázi "1", počínaje 11. květnem, budou otevřeny terasy restaurací s kapacitním omezením 30% se zachováním počtu stolů, což umožní vytvoření více volného místa mezi hosty. Ve fázi "2", od 25. května, bude povolena spotřeba jídel uvnitř prostor s obsluhou, s omezením na třetinu kapacity a vždy pouze pro sedící hosty. Nebudou otevřeny bary a diskotéky. Ve fázi "3", od 8. června, se povolená kapacita restaurací zvýší na 50% a lidé budou moci stát, tj. otevřou se bary. Otevřou se také noční kluby a diskotéky s maximální kapacitou 30%. 

KINO, DIVADLA A MUZEA - budou se také otevírat v etapách. Knihovny od 11. května; kulturní akce a  divadelní představení také od 11. května s kapacitou méně než 30 osob, pokud jsou v uzavřených prostorách, a 200, pokud jsou venku; muzea, také od 11. května se třetinou své kapacity, a od tohoto data se začnou natáčet i filmy a seriály. Kina a divadla se znovuotevřou až od fáze "2", počínaje 25. květnem, se třetinou své kapacity. V tento den začnou také návštěvy památek, klíčových pro cestovní ruch.

SPORT - jedno z opatření, které odliší Španělsko od ostatních zemí. Od fáze "0", počínaje 4. květnem, bude povolen odborný trénink profesionálních sportovců a ve druhé fázi, od 25. května, bude znovu otevřeno mistrovství  (ve fotbale, basketbalu etc) se zápasy za zavřenými dveřmi nebo s omezenou kapacitou.

BOHOSLUŽBY - od fáze "1", od 11. května, se třetinou kapacity, která se od 25. května zvýší na 50%.

POHŘBY - od fáze "1", tedy od 11. května, budou povoleny „pro omezený počet členů rodiny“, nejsou stanovena zatím přesná čísla nebo procenta kapacity. S postupující fází se zvýší počet povolených členů rodiny.

SVATBY
Oslava svateb je odložena na fázi "2", od 25. května, „pro omezený počet účastníků“, který poroste ve 3. fázi, ale není přesně specifikován.

AUTOŠKOLY
Otevření mimoškolních vzdělávacích a výcvikových středisek je součástí fáze "2", počínaje 25. května. 

LOV A RYBOLOV
Jeho zákaz zůstává až do fáze "2", povolení počínaje 25. květnem.

Vláda, která schválila tento plán, si vyhradila samozřejmě právo změn v závislosti s vývojem zdravotní situace. 

Z přehledu je zřejmé, že obnovení turistického ruchu na Kanárských ostrovech od září není vyloučeno, vše ale závisí na mnoha dalších faktorech, jako je letecká přeprava, bezpečnostní situace v Evropě, epidemiologická situace v zemích, odkud turisté pocházejí a pod.. 

 

 

 

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zmatené informace

(Pavel, 2. 5. 2020 17:33)

Dobrý den, četli jste vůbec ten text zřejmě přeložený v překladači? Vždyť ty údaje nedávají smysl

Re: Zmatené informace

(GranCanariaForum, 15. 5. 2020 11:19)

Milý Pavle, upřímně, milujeme tak konkrétní komentáře, jako je ten Váš. Pokud Vám něco připadá zmatené, upřesněte. Mýlíte se, není to z překladače, ale z několika článků a různých zdrojů, jistě, bylo to psáno docela ve spěchu, nejsme profesionálové a děláme to ve volnu, takže nemáme ani korektora. Chápu, že češtináře s VŠ jako jste jistě Vy některé obraty tahají, ale to víte, 8 let v zahraničí není dobrá příprava na maturu z češtiny. Ale i tak díky za návštěvu a pokud budete mít zájem, můžete nám s překlady pomáhat, ozvěte se. Hezký den.

 

 

 
TOPlist