Jdi na obsah Jdi na menu
 


Último barbero z městečka Tunte slaví 90. narozeniny!

26. 2. 2024

20240221_125917.jpg

Último Barbero en Tunte, Manuel López Pérez, aneb poslední tradiční holič v horském městečku Tunte (San Bartolomé de Tirajana) na Gran Canaria se dožívá úctyhodné devadesátky. Blahopřejeme! 

Vše začalo v roce 1963, kdy Francisco López, který do té doby stříhal a holil své kolegy pracující při zalesňování hor a také vojáky v kasárnách, se spolu se svým žákem a bratrem v jedné osobě, Manuelem, přestěhovali do ulice Tamarán, hlavní ulice starého města Tunte a převzali holičství, které se na následující desítky let stalo "důvěrným místem setkávání, plným vzpomínek a písní capirotes a štěbetání kanárků, které zpříjemňovaly pobyt", jak uvedl archivář Rafael González

Dnešní jubilant Manuel, který se v pondělí 26. února 2024 dožívá krásných 90 let, žil možná tak trochu ve stínu svého staršího bratra Francisca. Ten, vyjma profese holiče, byl totiž od roku 1967 sedm let také radním a dalších šest let smírčím soudcem a až do své smrti v roce 2016 byl velmi pracovitý. Neunikl dokonce na základě stížnosti pokutě 500 peset s příplatky od inspektorátu práce za práci v neděli. Pokutu pak glosoval slovy, že "člověk, který pracuje, je zřejmě nejhorší člověk pod sluncem. Práce se nedoceňuje, protože někdy jsou více chráněni ti, kteří dělají neplechu". 

Oba bratři svou profesi holičů společně vykonávali více než půl století, prakticky bez dovolených. „Pracujeme každý den v roce od svítání do soumraku, kromě Velkého pátku,“ trvali na svém při rozhovoru v roce 2010. A dodali, že zejména Manuel se mnohokrát vydal se svým kufříkem do domovů nemocných sousedů, aby je ostříhal a oholil.

manuel-a-francisco-barberos.jpg

Manuel, kterému ale všichni v Tunte říkají Manolo, stříhá a holí  od roku 2016, kdy jeho starší bratr zemřel, v barberii sám. Manuel pracuje stále jako za mlada, se stejným elánem a stále se stejnou sadou nástrojů, s nožem, hřebenem, nůžkami, břitvou a to bez sebemenšího chvění v ruce. Svou pracovitostí naplňuje odkaz svého bratra a na prahu významného jubilea neustále zdůrazňuje, že práce a kontakt s lidmi je pro něj v životě to nejdůležitější. I ve svém věku, kdy by si mohl spokojeně užívat penzi a nedávnou výhru ve Vánoční loterii, je každý pracovní den ve svém holičství a rád a vždy s úsměvem vítá nejen stálé hosty z řad domácích, ale také natěšené turisty, kteří nakukují do jeho provozovny. A není to provozovna ledajaká. 

Holičství je doslova živé muzeum. Barbería Tunte je dokonce zapsaná pod číslem 07672 na seznamu etnografických památek ostrova Gran Canaria - ZDE. Na kartě se dočteme nejen, kde se provozovna nachází, ale také přesný popis jejího vybavení, na které je Manuel náležitě hrdý. Každému návštěvníkovi vždy vypráví, jak stará jsou holičská křesla nebo lavice, na kterých sedí jeho zákazníci a zdůrazňuje, že on stříhá vlasy zásadně ručními strojky a holí pouze břitvou. A uvažme, to vše ve svých 90 letech! Ta holičská křesla jsou skutečně muzejní kousky a při zápisu do etnografické karty bylo zafixováno jejich stáří 53 a 57 let. Dnes, podle Manuela, je křeslům od firmy Beya z Barcelony přesně o 14 let více. A jak je vidět z fotek, slouží stále velmi dobře a i Manuel se v nich cítí více než příjemně, i když v pro něj nezvyklé pozici "stříhaného". 

Co dodat na závěr, kromě co nejsrdečnějšího přání pevného zdraví a spokojenosti do dalších let. Snad jen to, aby Manuelovi mimo zdraví vydržel jeho úžasný optimismus, smích, laskavost a přátelskost, se kterou vítá každého, kdo nahlédne do jeho holičství.

Manuel López Pérez je určitě poslední tradiční holič v Tunte a možná poslední na Gran Canaria či na Kanárských ostrovech. Je však určitě jediný barbero, který svému řemeslu věnoval celý svůj život, již neskutečných 69 let. 

Takže za naši redakci přejeme a připíjíme: ¡Feliz cumpleaños, Manuel!

 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist