Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čtvrtek 10. prosince 2020

20201121_174959.jpg

Dnes jsem si vzal na pomoc mnoho odkazů, jednoduše proto, abych některým čtenářům vyvrátil jejich domněnky, že si vymýšlím nebo přeháním nebo dokonce, že chci Kanárům svým informováním nějak ublížit. Věřte mi, není tomu tak, ostrovy miluji, právě proto žiji zde a právě proto mi stávající situace není lhostejná. A navíc jsem bytostně přesvědčen, že mlčení a přehlížení problému věci jen zhorší. Tak pokud máte čtvrthodinku čas, věnujte ji dnešním Postřehům, začínáme. A nezapomeňte odkazy rozklikávat, stojí to za to :-) 

Popíráš, že se popíráš! Kdo by neznal slavnou hlášku Carol Fosterové-Lambertové z amerického seriálu Step by step, adresovanou Frankovi. A přesně to by se mi chtělo dnes vykřiknout směr Madrid, kde María Jesús Montero, ministryně financí španělské vlády na tiskové konferenci řekla novinářům, že …  „Vláda nemá žádné informace o neoprávněných přesunech nelegálních přistěhovalců z Kanárských ostrovů na poloostrov“ a doplnila, že … „všichni migranti, kteří se dostanou na španělské pobřeží, jsou podrobeni testům PCR během několika hodin po příjezdu do Španělska.“

Ano, každému ilegálnímu imigrantovi se dělá hned po příletu PCR test, to je pravda, ale tím to celé končí. A protože imigranti tráví několik dní na lodi v úzkém kontaktu s jinými (nemocnými) cestujícími, může se stát, a bezpochyby to tak je, že u někoho nemoc Covid-19 propukne až několik dní po testu, který je mu proveden bezprostředně po připlutí.

Další vyjádření ministryně financí Montero, to o neoprávněných přesunech, je ale v příkrém rozporu s holými a zdokumentovanými fakty, vše podpořené listinami španělské policie (data, čísla letů převozů), vyjádřením desítek svědků a výroků z řad místních politiků z Malagy a Granady na jihu Španělska anebo z Valencie na východním pobřeží i dalších měst. Vše je včetně videí z převozů imigrantů letadly z Kanárů do španělského vnitrozemí zdokumentováno a zveřejňováno na řadě prestižních zpravodajských webů jako je například El Mundo tak, že "velkému bráchovi" nepomůže mazat odkazy na videa v našich bleskových zprávách. Vše je španělskou vládou (i když o tom nikdo z vlády nic neví) organizováno tak dokonale, že se dokonce již dopředu ví, kdy letadla s dalšími imigranty z Kanárů do Valencie přiletí: pátek 12.35 hod. z Lanzarote, pátek 19.10 hod. z Tenerife Norte, sobota 23.20 hod. z Gran Canaria, další z Gran Canaria pak v neděli v 11.20 hod. a nakonec ve 23.10 hod. Stejně tak se i ví, že za uplynulý prodloužený výlet to bylo dalších osm letadel a dále se ví, že jen minulý víkend zadržela španělská policie ve Valencii 300 !! imigrantů bez oprávnění k pobytu na území Španělska, přičemž dva z nich byli navíc pozitivní na covid. Něco podobného se odehrálo i v Granadě, tam dokonce migranty z Kanárů odvezli bez testů PCR a tím porušili zákon o stavu poplachu. 

Proč se Montero popírá a dělá ze sebe a z nás normálních lidí blbce, to ví skutečně jenom ona. Faktem ale je, že se z Kanárů do Španělska převážejí takto ilegální imigranti již několik týdnů. Stále ještě normální investigativní novináři dokonce zjistili, že je to od března již více než 11 tisíc migrantů. A imigranti jsou doslova a do písmene po příletu, bez vědomí místních úřadů, bez dalšího "propuštěni do Španělska". A tedy do Schengenu.

I když se mezi námi jistě najdou tací, kteří se z příchodu ilegálních imigrantů radují a vítají je jako Mesiáše, kteří vše co se kolem toho děje schvalují a nevidí v tom problém, kterým připadá normální, že v turistických oblastech, které živí celé Kanáry, jsou tisíce ilegálních imigrantů s neprověřenou minulostí, tak naštěstí bezpečnostní experti ve Španělsku to ale vidí jinak a varují před možnými teroristickými útoky jako například nedávno před Notre Dame v Nice. Vyjma Maročanů totiž všichni imigranti (hlavně ze subsaharské Afriky - Mali, Senegal, Nigérie, Mauritánie) připlouvají bez jakýchkoliv dokladů a policii o sobě a své minulosti můžou namluvit cokoliv, třeba že nejsou z Mali a nejsou vycvičení teroristé a že v Evropě chtějí studovat výtvarné umění. Španělská vláda a ministr vnitra (nejsou přeci padlí na hlavu) si to jistě uvědomují, ale z neznámých důvodů zvolili strategii zatloukání. Mezitím vypravují letadla pro odvoz migrantů z turistických Kanárů s cílem zachovat na ostrovech alespoň trochu zdání pocitu bezpečí pro zahraniční turisty, protože jak uvedl dokonce samotný předseda španělské vlády, "musíme s Kanáry soucítit".

Jaký pocit však budou mít obyvatelé Valencie, Granady, Huelvy, Malagy, Sevilly, Madridu a dalších celkem devíti španělských měst, jejichž radnice o příletech tisíců migrantů ani neví, však již předseda vlády ani nikdo jiný nemluvil. Nezajímá je to, stejně jako je nezajímá osud lidí, kteří se za nekřesťanské peníze přeplavili přes oceán a nyní jsou bez prostředků a často i bez vhodného oblečení doslova jako bezdomovci hozeni do jámy lvové, resp. na ulici. I když, někteří (z Maroka) jsou vybaveni financemi, špičkovými mobily a vědí, kam mají po propuštění jít, většinou ke známým či příbuzným, ale těch rozhodně není většina. A tak se po španělských městech, obcích a následně i po dalších evropských zemích budou bezcílně toulat lidé bez perspektivy, prostředků, zázemí. To je opravdu to, co chtějí ti, kteří volají po aktivní imigrační politice? Opravdu chtějí takto živelně, ku prospěchu převaděčských mafií, do Evropy získávat lidi bez vzdělání, schopnosti se dorozumět, bez znalosti kultury, o které se pak navíc ani neumí postarat? Copak si španělští politici neuvědomují, že tím jen rozšiřují již tak strašně velkou armádu španělských chudáků, čtyř milionů nezaměstnaných, desítek tisíc lidí živořících pod hranicí bídy? Copak je to nezajímá? 

Že se jedná o závažný problém musí pochopit nejen každý člen španělské socialisticko-komunistické vlády, který se podíval na poslední volební průzkumy ve Španělsku, ale také každý obyčejný člověk, který se o tuto problematiku alespoň okrajově zajímá. Potom mu musí být jasné, že se již nejedná jen o problém Kanárských ostrovů, ale díky převozu migrantů na kontinent o problém celého Španělska a potažmo Evropy. Jistě, někdo by se mohl pousmát, když píšu třeba v bleskovkách o visícím prádle na balkonech 4* hotelu Rey Carlos v centru Playa del Inglés, že to vidím příliš černě, že vytvářím problém tam kde není, že jsou horší problémy, ba dokonce že odrazuji turisty. Někdo by si dokonce mohl myslet či si myslí, že přeci není nic špatného na tom, že se imigranti bez dokladů a historie, v 99% muži ve věku do 30 let, po zdravotní kontrole a policejní registraci (foto, otisky prstů, bez ověření v databázích zemí původu) již za 72 hodin po svém připlutí volně pohybují po Puerto Rico, Playa del Inglés, Amadores, Las Palmas nebo na plážích či prostě kdekoliv.  Že to není jen můj názor, že se jedná o bezpečnostní riziko, potvrzují  urychlené a utajené přesuny migrantů z Kanárů na kontinent, protože pokud ty tisíce vánočních turistů tady uvidí to, co vidíme my domácí dnes a denně, tak již více nepřijedou. A to by byl pro ekonomiku Kanárských ostrovů zásadní problém. A že to není jen můj názor, uzná každý, kdo si dá práci a projde si španělské i kanárské weby a (nedej Bože) diskuze. Pak musí pochopit, že to je pro většinu populace na Kanárech a potažmo ve Španělsku problém.

A o tom, že nemluvím do větru a nedělám problémy tam, kde nejsou, svědčí i malá událost, která se odehrála na stěně hotelu s "prádlem", tedy hotelu Rey Carlos na Playa del Inglés. Tam se totiž přes noc, zcela nenápadně, objevil jeden nápis. Nápis organizace, o které si všichni snad mysleli, že se už po ní doslova slehla zem. Po organizaci, která se kdysi dávno před 40 lety teroristickými útoky snažila dosáhnout nezávislosti Kanárských ostrovů na Španělsku. Země se však nad touto kanárskou separatistickou organizací stylu baskické ETA neslehla, to se na ní jen v časech hojnosti zapomnělo. Nyní se však objevila, byť jen ve formě jednoho varovného nápisu, vstala jak Fénix z popelu beznaděje a bídy tisíců canarios, protože od nepaměti platí, že zlo plodí jen a pouze zlo. Canarios nejsou slepí, vidí na své straně bídu (300 tisíc lidí ze 2 milionů je bez práce, de facto včetně kurzarbeitu je bez práce polovina práceschopných) a na straně "nepravidelně příchozích", jak se jim tady oficiálně říká, vidí ubytování v luxusních hotelech, ošacení, 3x denně jídlo, mobily, vše zdarma, prostě todo incluido. A umí se také, když jde o vážnou věc, vyjádřit. Ano, normální člověk si řekne, kam jinam je umístit než do hotelů, vždyť to jsou také lidi, přeci nebudou spát ve stanech, ale některé věci se prostě těžko vysvětlují těm matkám samoživitelkám se třemi dětmi, které dostanou od státu 18 eur minimálního zaručeného příjmu na měsíc. Hotely a plná penze pro tisíce nepravidelně příchozích v celkové ceně 300 tisíc eur denně na účet španělské vlády na straně jedné, bída vlastních občanů na straně druhé. A to je to, o čem se podle mého musí mluvit. A ne před tím zavírat oči, nevidět si na špičku nosu a tvářit se bohorovně stylem "sytý hladovému nevěří" anebo "co tě nepálí, to nehas". Protože včera to byl problém jen Kanárských ostrovů, dnes je to problém už i části Španělska a zítra ... kdo ví. 

Tak hezký a příjemný den. Karel

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Bez hranic

(Tomáš Večeřa, 13. 12. 2020 6:52)

Země (člověk), která není schopna ochránit své hranice (svůj plot), o všechno přijde. Je to jen otázka času. O tom můžeme diskutovat, můžeme s tím nesouhlasit, ale to to je tak všechno.

Re: Bez hranic

(Karel Grancanariaforum, 13. 12. 2020 18:33)

přesná charakteristika

čtvrtek 10.12.

(Petra, 11. 12. 2020 7:55)

děkujeme za vaše denní i když nyní neradostné čtení . Vaše informace jsou jasné , souhrnné a dobře napsané. Moc ráda je pročítám. Snad se podaří Němcům a Francouzům vysvětlit španělské vládě, že problém migrace nelze řešit tak jak nyní v tichosti probíhá. Je to opravdu "na hlavu " postavené.

Re: čtvrtek 10.12.

(Karel Grancanariaforum, 11. 12. 2020 12:32)

ano, není to radostné, ale pevně věřím, že se vše k dobrému obrátí. Španělé se to učí za pochodu, včetně evidence a kontroly pohybu migrantů po zemi. Děkuji za návštěvu a přeji hezký víkend.

 

 

 
TOPlist