Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přemnožená korálovka ohrožuje vzácné ještěrky

8. 5. 2014

 

koralovka-albin.jpg

Již delší dobu je na Gran Canaria problém s přemnožením korálovky sedlaté (Lampropeltis g. Californiae), jejíž domovem je především Kalifornie. Korálovka je pro člověka zcela neškodná, vyskytuje se mimo lidská obydlí, ale její přemnožení však ohrožuje endemické druhy grankanárských ještěrek.  

 

Podle ochránce přírody, Ramón Gallo, je situace hraniční a je nezbytné dalšímu šíření tohoto hada zabránit. Hadi se do volné přírody dostali zřejmě od chovatelů koncem roku 1998, kdy byli spozorováni první jedinci. Díky silnému reprodukčnímu potenciálu (korálovky kladou 5-12 vajec dvakrát do roka) začíná být počet hadů alarmující. Korálovkám zřejmě výrazně prospívá místní klima a absence přirozených nepřátel. 

Kanárské úřady dokonce požádaly o mezinárodní pomoc a tak se dnes a zítra na Gran Canaria schází zahraniční experti, aby našli řešení této situace. Podle Ramóna Gallo se jedná o hada, který dorůstá cca 1,80 metru a je nápadný svou bílou barvou, žlutými proužky a červenýma očima. Od roku 2007 zabili farmáři a strážci parků přes 2 tisíce exemplářů. Do boje s hady se nasazují i speciálně cvičení psi a draví ptáci, přesto se nedaří populaci korálovek omezit.

FOTO - 59. 


 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist