Jdi na obsah Jdi na menu
 


Středa 10. února 2021

zdemolovana-koupelna-puerto-bello.jpg

Předchozí "Postřehy" ze soboty 30. ledna 2021 jsou ZDE

Ne, že by nebylo v uplynulých dnech o čem psát, ale udělali jsme si pauzu a pár volných dní bez nutnosti myslet na cokoliv, co člověka dokáže naštvat :-)

Začnu tím, že migrační krize se zřejmě na Kanárech blíží do nějakého bodu, který bych nazval: "Můžete zase v klidu přijet". Migranti jsou ke své velké nevoli stěhováni z hotelů do přijímacích táborů, které jsou na severu Tenerife a Gran Canaria, tedy do míst, kde je nyní zima. A bydlet budou ve stanech, bez wifi. Nezávidím lidem (já si obohacení užil skoro půl roku, žijíc v sousedství hotelu s tisícem migrantů), kteří bydlí v okolí přijímacích středisek, ale musíme věřit, že tento systém zastaví tzv. call efekt (selfie ze stanu je něco jiného než selfie z hotelu v Maspalomas) a hlavně věřím, že se plně obnoví repatriační lety. Protože na azyl a tedy volný pohyb po Schengenu, má nárok jen pár stovek jedinců z těch, co v roce 2020 připluli na Kanáry, a pokud noví nebudou připlouvat, tak se počet těch, co zůstanou na Kanárech, bude razantně snižovat. Chce to jen vydržet. Pro jih Gran Canaria a turistický ruch je ale důležité, že se hotely od imigrantů vyprazdňují, klesá (klesne) kriminalita a obnoví se normální život turistických center. Kde nebudou řádit gangy marockých kriminálníků. Musím to tak napsat, protože tak to skutečně bylo. 

Pokračovat budu tím, co asi otřáslo každým cestovatelem, který se i v dnešní době, plné turbulencí na zdravotním nebi, vydal do světa. Ano, jedná se o vyhlášku českého Ministerstva zdravotnictví, která ještě více zkomplikovala návrat do ČR po dovolené. Česká vláda omezila cestování a zavedla čtyři skupiny zemí a k nim přiřadila různé požadavky. Skoro 48 hodin po vydání Opatření se varianty uvedené na webech Min zdrav, Min vnitra a Min zahraničí stále neshodovaly. Co více dodat ke kvalitě české vlády. Chápu, že proti koronaviru se "bojuje" poprvé a že opozice nenechá na vládě ani niť suchou, ale jak říkala moje babička: kdo nemá shůry dáno, v apatyce nekoupí. A co říká vlastně vyhláška? Jednoduše řečeno: testy a testy. Testy před odletem do Prahy a testy ještě po návratu do ČR. Jako by bylo možné epidemiologickou situaci v Čechách ještě zhoršit :-). Když to vezmeme z pozice Kanárů, tady je situace asi 8x lepší než v ČR a přesto se musí před cestou zpět do vlasti na testy. Ministerstvo tím neuvěřitelně zkomplikovalo dovolenou tisícům Čechů, vždyť uvědomte si, že požadavek na antigenní test ne starší 24 hodin před nástupem do letadla znamená na Gran Canaria najít laboratoř, která vás otestuje v sobotu ráno. A jak probíhal minulý týden boj s Vyhláškou? Pokud sledujete během dovolené dění v ČR, měli jste napůl vyhráno. Pak už stačilo jen najít laboratoř, která funguje v sobotu, dopravit se tam a být negativní. Pak byla cesta z dovolené domů otevřená. A přitom stačilo mít úctu k těm, kteří už byli venku a nemohli se vyhlášce přizpůsobit a vůči těm co jsou už v zahraničí, odložit účinnost o týden. Taková maličkost. Ale myšlení asi bolí, zejména ve Strakovce.  

Lékařské centrum Sourasky (známé jako Ichilovova nemocnice) v Tel Avivu oznámilo, že pravděpodobně našlo lék na novou nemoc Covid-19. Profesor Nadir Arber z Centra pro integrovanou prevenci rakoviny vynalezl lék, který podal pacientům ve středně těžkém a těžkém stavu s 96% úspěšností. Z 30 pacientů, kteří dostávali lék, 29 vykazovalo zlepšení po dvou dnech a byli propuštěni o tři až pět dní později. Zbývající pacient se také uzdravil, ale trvalo mu to déle. Arber zdůraznil, že lék zvaný EXO-CD24 je „efektivní a levný“. Podle různých izraelských médií se lék podává inhalací jednou denně, a to procesem, který trvá několik minut, po dobu pěti dnů. Co myslíte? Levný lék, který vyléčí Covid za 3-5 dní. Uslyšíme o něm někdy? Bude se to zdravotnické lobbymafii, která tuneluje zdravotní pojišťovny prostřednictvím hospitalizací a očkováním, líbit?  Určitě ne. A tak budou nemocnice nadále zaplněny pacienty (covidovými kulichy) na pozorování, za které si nemocnice účtují statisíce a našinec bude čekat na operaci kyčle doma v bolestech. Nebo nepůjde na preventivní kolonoskopii. A "ovčané" se budou dále třást, zda na ně vyjde neodzkoušená vakcína. Hnus. Hebrejsky chucpe. 

Vyjma covidu je ve Španělsku stejně veselo. Hlavní vyjednavač místopředsedy španělské vlády, ultralevicové strany Podemos, Pabla Iglesiase, navrhl, aby nový zákon o bydlení prosadil vyvlastnění 30% bytů v majetku developerů a "velkých vlastníků" na vytvoření fondů na sociální bydlení. Prý to je opatření, které pomůže ukončit „bytovou nouzi“ ve Španělsku a uvolní pro sociální bydlení 140 000 až 150 000 bytů. Zákon o vyvlastnění by se měl podle představ španělských "komunistů" týkat všech majitelů, kteří vlastní pět nebo více bytů. Btw. Ještě někdo pochybuje o nebezpečnosti levice? Jinak to nejkrásnější teprve přijde: novináři vyšpionili, že předseda této komunisické partičky Iglesias a jedna z jeho ministryň ve vládě, Montero, vlastní víc než 5 nemovitostí a zákon by se vztahoval i na ně. Takže, milý Pablo Iglesias odevzdá 30% svých nemovitostí na nájemní bydlení. Jak říkala zase moje babička: chudáček komoušek. 

V madridské rezidenci zemřelo 11 starších lidí na britský kmen Covidu a to přesto, že už byli očkováni první dávkou "Pfizerky". Další senioři jsou ve vážném stavu. Testování vakcín na lidech prostě pokračuje ve zběsilém tempu. A když se les kácí, tak létají třísky, to říkal už Toníček Zápotocký. Že to stojí životy? Vždyť to jsou penzisti ...

Zvláštní zpravodaj Organizace spojených národů pro lidská práva přistěhovalců Felipe González Morales požádal, aby bylo „provedeno důkladné vyšetřování“ pokusu o agresi, kterou utrpělo několik ilegálních imigrantů na Gran Canaria „Je velmi důležité, aby byly důkladně vyšetřeny pokusy o útok na migranty na Gran Canarii a bylo zabráněno eskalaci této situace,“ napsal na svém účtu na Twitteru profesor mezinárodního práva na univerzitě Diega Portalese v Santiagu González Morales. Naprosto souhlasím. Hlavně ale aby byly vyšetřeny, velmi pečlivě, i všechny kriminální činy, spáchané ilegálními imigranty (od času 3:25) . Protože nikdy není kouře bez ohně. Pokud by se všichni ilegální imigranti chovali v souladu se zákony a dobrými mravy hostitelské země (včetně ilegálního překročení hranice), nikdo by si nedovolil říci jim křivého slova. Canarios jsou velmi kosmopolitní a tolerantní, prokázali to vůči turistům i lidem, kteří se na Kanárech usazovali a usazují, dostatečně, a to po dlouhá desetiletí. Ale i ta tolerance má své hranice. A jsme zpátky u dodržování zákonů imigranty. Neřešitelné jako kvadratura kruhu

Místo slov dám odkazy na videa, ta mluví za vše. A nevyvolávají nevoli cenzorů. VIDEO 1 od času 4:00, VIDEO 2, VIDEO 3, VIDEO 4FOTO, nebo FOTO. Více najdete průběžně v našich bleskovkách, tedy pokud "velký všeobjímající bratr", který dbá o naše duševní zdraví, video nesmaže. 

Veřejný ochránce práv a Španělská komise pro pomoc uprchlíkům (CEAR) požadují, aby vnitro umožnilo volný pohyb žadatelů o azyl z Kanárských ostrovů, Ceuty a Melilly na poloostrov a tedy potažmo do Evropy. V reakci na kanárského právníka, který podal stížnost u veřejného ochránce práv, když žadateli o azyl nebylo umožněno cestovat z Gran Canaria na poloostrov, zaslala instituce dopis Generálnímu ředitelství policie s „připomínkou“ tohoto práva na volný pohyb osob. Doporučil bych těmto "úžasňákům", zblblým z obohacující role migrantů, vrátit se zpět mezi normální lidi, pobírat půl roku průměrný kanárský plat, bydlet jako průměrný kanářan a nejlépe blízko nějaké ubytovny, kde tito "žadatelé o volný pohyb" bydlí. Garantuji, že změna myšlení nebude trvat ani měsíc. Z vily v rezidenční čtvrti za vysokým plotem a s platem, o kterém se "našincovi" nezdá, se to ale o rasismu a xenofobii káže, že?  

"Tito lidé, kteří riskovali své životy ... řekl předseda kanárské vlády Torrés (PSOE, socialisté) ... a nesouhlasím s Evropským paktem o migraci .. při hledání lepší budoucnosti na poloostrově nebo v jiné destinaci v Evropě, nemohou být uvězněni na neurčito na jižní hranici, kterou Kanárské ostrovy představují." A pokračuji: "Není to účel jejich cesty, ani souostroví nemůže tento tlak nést bez pomoci Španělska“ potvrzují socialisté v oficiálním usnesení, ve kterém podporují společný boj, protože mají v úmyslu zapojit jak regionální vládu, tak všechny správy, úřady a zástupce veřejnosti Kanárských ostrovů, aby pokračovali v úsilí o rovnost a mezikulturní soužití a právo migrantů na přesun na pevninu. V tomto ohledu starosta La Laguna Luis Yeray Gutiérrez (rovněž z PSOE) tvrdí, že migrační centrum Las Raíces „není řešením, které bychom chtěli, a dali jsme to opakovaně najevo. Před více než šesti měsíci jsme dali ministerstvu pro migraci v naší obci k dispozici půl tuctu alternativ, abychom se vyhnuli takové velké koncentraci lidí. Počítáme se solidaritou s ostatními poloostrovními územími, která nabídla pomoc Kanárským ostrovům, ale také v rámci samotného souostroví“, vysvětlil starosta. Inu, když byli imigranti jen na Gran Canaria, to se to všude jinde na Kanárech žilo. Teď, když se rozmisťují na Tenerife, tak je najednou zapotřebí hledat "jiná" řešení. Mám nápad. Ostrov La Palma! Takový zapomenutý ostrov, jistě plný ochotných a chápavých lidí, kteří ubytují migranty u sebe doma a rádi se o ně postarají. Jediný ostrov, kde zatím není ani jeden ilegální imigrant. Obohacení může začít. Když to tak cítí i papež, tak na tom asi něco bude. A kanárští politici, jako Luis Yeray Gutiérrez, kteří chtějí distribuci imigrantů po ostrovech i Evropě, to jistě pochopí. 

Sociální napětí v oblastech rozmístění ilegálních imigrantů se zvyšuje nejen mezi canarios, ale také mezi imigranty. Někde drží imigranti hladovku, jinde demolují vybavení hotelů, onde zase demonstrují, že chtějí do Španělska jít pracovat i když o sobě tvrdí že jsou nezletilí, jinde se pokoušejí z přijímacího centra odejít a stěžují si, že nemají wifi a topení. A všichni se domáhají svého údajného práva na cestu na kontinent, kde by se rozprchli a nikdo by je už nikdy nenašel. A přitom všichni z nich, jako ilegální imigranti, již mají v kapse příkaz k vyhoštění. Velké rozbroje mezi domácími a "hosty" jsou v chudinské čtvrti El Lasso v Las Palmas de Gran Canaria, kde jsou imigranti rozmístěni v bývalé škole. Ve svém prohlášení asi 400 uživatelů tohoto centra oznámilo, že žádají marocký konzulát o zpracování jejich cestovních pasů, s nimiž hodlají „cestovat do Evropy“. To nevymyslíte. Ilegálně překročí hranice a domáhají se práva cestovat po "Schengenu". Aneb jak se stát "Evropanem" ve dvou krocích. Vždyť ten sociální systém tak láká

A na závěr jako vždy něco na odlehčení, i když je to spíše k pláči. Migranti si v přijímacím centru Las Raíses na Tenerife stěžují na zimu a na to, že není dostatek jídla, na nedostatek elektrických zásuvek a připojení k internetu které jim brání v komunikaci se svými rodinami, na to, že jsou v odloučené oblasti, daleko od městské civilizace. Migranti se dokonce vzbouřili a chtěli přijímací centrum opustit. VIDEO. Prý jsou podmínky horší než ve vězení. Zajímavé, jak to mohou porovnat, ale zřejmě mají s vězením zkušenosti. To je právě "krása" ilegální migrace, kdy je každý imigrant bez dokladů doslova a do písmene "vyčištěn", po emigraci se o žádném z jeho bývalých hříchů neví. A tak je také možné, že z Maroka opravdu do Španělska posílají vězně, aby terorizovali obyvatelstvo a vyvolávali občanské nepokoje, jak se mezi canarios špitá. Špatné podmínky tábora Las Raíces, ke kterému v příštích týdnech přibudou další staré vojenská kasárna, procházející rekonstrukcí, v oblasti Las Canteras, také v La Laguna, vyvolaly pobouření politických a sociálních skupin na ostrovech, které požadují zlepšení podmínek péče o migranty a jejich přijetí. Zatím jsem ale nikde nepostřehl, že by se tito starostliví lidé dobrovolně přihlásili a alespoň několik jedinců z řad imigrantů z nelidských podmínek táborů zachránili a poskytli jim pohodlí svého jistě ne chudého domova. Ale proč by to dělali, vždyť kázat moudra za peníze daňových poplatníků je o mnoho snazší.

Migranti si vyjma kvality jídla, zimy, poloze přijímacího centra a tvrdosti matrací také stěžují na projevy xenofobie na ulici. Mnozí již dokonce přemýšlejí, že to vzdají a vrátí se zpět. „Nejeli jsme ale takovou dálku, neriskovali životy, abychom se vrátili do Maroka. Jsme zde proto, abychom dokončili cestu do Španělska. Zaplatili jsme spoustu peněz, abychom se dostali sem, a ne se vrátili do Maroka. Bojíme se vrátit, nikdy se nechceme vrátit. Nechceme do Maroka", řekl jeden z imigrantů. To je ale vydíračka, co? Když pominu čeho se ti mladí a hodní mladíci, kteří nás přijeli obohatit (zadejte ctrl "F" a hledejte "obohacení"), v Maroku bojí, pak nezbývá než se na imigranty podívat okem klasika. Šimka a Grosmana z povídky "Jak jsme vdávali sestru. "Jsem váš strýc Baloun, mám vás všechny rád a budu u vás žít.

Tak hezký den. Karel 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist