Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zamyšlení : dnes sochy, co zítra?

25. 4. 2013

  

p1175199_resize.jpg

Řím, Madrid, Atény, Porto, Sevilla, Paríž, Barcelona, Lisabon, Berlín, New York, San Francisco, Los Angeles a další. Tam všude jsem je viděl. Ano, mluvím o "lidských sochách".

Názor na ně můžeme mít každý jiný, můžeme je obdivovat, ignorovat, můžeme jim hodit deset centů nebo euro. Jedno je ale jisté, turisty neobtěžují. Alespoň já se s tím nikdy nesetkal.

Nyní se radnice San Bartolomé, kam patří nejznámnější kanárské letovisko Maspalomas, rozhodlo vydat "smršť" vyhlášek s pokutovými přílohami a jedna z posledních je zaměřená i na tyto sochy, s cílem je zakázat.  

Když jsem přijel na Gran Canaria poprvé, byl to rok a něco po "naší revoluci" a skoro 15 let po pádu "Franca". Nevím jak na kontinentu, ale na Gran Canaria se ledy teprve "lámaly". Vidět na pláži někoho nahoře bez, nebo nedej bože bezdomovce, bylo něco nepředstavitelného a policie "řádila" skutečně hodně. A sochy samozřejmě nikde nebyly.

Od té doby se samozřejmě hodně změnilo, nejen na Gran Canaria, obecně. A tak v různých městech, rozličných letoviskách můžeme vidět kovboje, piráty, poseidony, indiány, toreadory, fakíry a kdo ví koho ještě. V principu je to jedno. Na žhnoucím slunci, namaskovaní, bez hnutí, si vydělávají svůj groš. A že je skutečně poctivý, o tom snad nikdo nepochybuje. Znám jich několik, kteří si po hodinách "práce" odnesou třeba jen dvě tři eura. 

Je to také o žaludku těch, kteří sochy "využívají". Jistě, nikdo nikoho nemůže nutit dát do kelímku byť jeden cent, ale když se s nimi někdo vyfotí, aby se potom doma mohl chlubit u přátel fotoúlovkem, je zaplacení slušnost. Jednoduše řečeno, jejich práce není jednoduchá, nic jistého nemají.

Nyní přišla radnice s nápadem je vymýtit, asi někomu ukrajují ze zmenšujícího se koláče turistických peněz, ale upřímně, to je myšlenka značně pochybná. Co je jedno euro v kelímku piráta proti povinným dvaceti za večeři v nablýskané restauraci. Ba naopak, turisté, plahočící se po promenádách se u soch rádi zastaví, děti mají z takové pauzy radost, prostě sochy patří ke koloritu turistických středisek už léta. Pokuty ve výši 3.000 euro jsou likvidační a že by je policisté nevybírali, si můžeme nechat jenom zdát. Městská kasa je prázdná a oni určitě budou mít k platu přilepšení z každého vybraného centu. Takže skoro jistý konec soch v Maspalomas. Smutné.  

U soch to ale zdá se nekončí. Radnice do vyhlášky "propašovala" třeba i zákaz prádla pověšeného do ulice, židlí nebo skříňí na balkóně, rozhodovat prý chtějí i o markízách.

Napsal mi po emailu kamarád, že to by se za Franca nikdy nestalo. A dodal, že zprávy z radnice jsou hrozné. Upřímně, ta věta o Francovi taky. Zákaz se má podle radnice týkat i takzvaných Botellones, tedy malých oslav či párty na parkovišti před domem či na chodníku nebo jiném veřejném místě, věc naprosto bytostně patřící na ostrov, a ke Canarios. Nikdo z místních nyní nechápe, proč radnice přistupuje k takovým krokům. V turistickém centru prosím, ale San Bartolomé není jen Maspalomas, to jsou i místa, kam turista nikdy nezajde a když ano, musí nebo měl by respektovat místní zvyky, obyčeje a tradice. Tedy, prádlo do ulice, když nevadí cizincům třeba v Neapoli a všichni si ho fotí jako raritu, by nemělo vadit ani na Gran Canaria, prostě turista je tady jen (!) na návštěvě, a to je nutné respektovat. 

No nic, uvidíme, jak se s tím Policia Local popasuje. Vlastně pouliční prodej byl zakázaný i dřív, ale tak nějak ta motohlídka na Boulevard Maspalomas vždycky otočila hlavu a prostě neviděla. Ale to byla pokuta jen 10 euro a obecní pokladna plná. 

A pak... dalším měřítkem pro to, zda to radnice myslí opravdu vážně, budou i prodavači slunečních brýlí a hodinek, co přijeli z Afriky a nikdo snad ani neví, kde bydlí, navíc co prodávají. Restaurace a promenády jsou jich večer plné a světe div se, nikomu z úředníků či policistů nevadí. 

A tak, jedno malé doporučení pro všechny, co jedou na Gran Canaria a zvláště do Maspalomas : nezastavujte se nikde, ani když fotíte, nebo se díváte na scenérii hor či moře. Aktivní policista přepečlivé radnice v San Bartolomé by si Vás mohl snadno splést se sochou. A pokuta 3 tisíce euro by vás neminula. Zdá se vám to přehnané? Mě bohužel až tak moc ne. 

 

Hasta luego! 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist