Jdi na obsah Jdi na menu
 


Repsol se rozhodl pro vrty u kanárů

25. 10. 2012

 

repsol-vrty.jpg

Nehledíc na protesty, rozhodl se Repsol pro zkušební vrty u kanárského pobřeží. První vrt se uskuteční v roce 2014 a další o rok později.

„Samozřejmě, že chceme realizovat více vrtů, ale chybí nám čas a materiál,“ řekl ředitel státní španělské ropné společnosti Repsol pan Javier Moro Morán, v průběhu konference v Las Palmas.

Je statisticky prokázáno, že pouze 2 z 10 vrtů jsou úspěšné a najde se zdroj ropy, který se vyplatí vytěžit. Proto jsou ropné společnosti velice opatrné při výběru míst zkušebních vrtů. Navíc jeden zkušební vrt stojí kolem 10 miliónů euro.

„Navíc to, že najdeme vydatný zdroj, ještě neznamená, že bude vytěžen. Nebylo by to poprvé, co by španělská vláda zastavila těžbu z důvodu negativního vlivu na životní prostředí“, řekl Javier Moro Morán.

První vrt bude realizován 61 kilometr východně od pobřeží Fuerteventury, místo pro druhý ještě není určeno. Z důvodu velmi komplikovaných příprav trvá přibližně rok a půl, než se zahájí vrtání. Proti vrtům protestují na kanárských ostrovech odborníci i široká občanská veřejnost.

 

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist