Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gang vyráběl falešné smlouvy a legalizoval pobyty imigrantů na ostrově

18. 9. 2014

 policie-dokumenty.jpg

Policie rozbila gang, který "vyrábel" falešné smlouvy na jihu ostrova Gran Canaria a legalizoval přítomnost imigrantů na ostrově. 

Policie zatkla 27 osob ze Santa Lucia a Maspalomas. Gang se specializoval na legallizaci imigrantů na kanárských ostrovech a zenužívání sociálních dávek. Na odhalení spolu s policií spolupracovala i sociální správa a inspektorát práce. 

Organizace vydávala falešné pracovní smlouvy a umožnovala cizincům získávat povolení k pobytu a následně také podporu v nezaměstnanosti. Hlavní viník J.M.G.R. je španělský občan a po řadu let pracoval jako konzultant na trhu práce a zneužil své kontakty z předchozích smluv s kanárskými firmami. Byl již obviněn z trestných činů padělání listin, poškozování práv zahraničních občanů, zneužívání sociálních dávek a podobně.

Agenti policie provedli prohlídku jeho domu a zmocnili se počítačového vybavení, stejně jako četných dokumentů vztahujících se k vyšetřování. 

Pachatel použil dokumentaci mnoha společností, pro které pracoval v posledních letech jako konzultant a vytvořil bez jejich vědomí řadu falešných pracovních smlouv. Tyto smlouvy pak prodával za částky v rozmezí mezi 800 a 1000 eur a umožnil tak imigrantům prodlužování platnosti povolení k pobytu. Dokonce se mu podařilo do země přivést i další příbuzné a nebo pomohl získat imigrantům španělskou státní příslušnost. 

Zadržený měl také vytvořenou fiktivní stavební firmu, která nevykonávala žádnou činnost, ale která nabrala a následně propustila "papírově" v posledních letech na 40 zaměstnanců, aby cizí státní příslušníci mohli obdržet povolení k pobytu a nebo si pobyt prodloužit. Tyto smlouvy dále umožňovaly pobírat dávky v nezaměstnanosti.  

Organizátoři gangu způsobili škodu na sociálním zabezpečení ve výši 285.897 eur a dalších 169.359 eur za nesprávné výplaty dávek v nezaměstnanosti. 

Vyšetřování dále probíhá a počekávají se další zatčení.

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist