inspirace malování pokojů | malíři inspirace | malíř pokojů| malíři Ostrava | malování Hlučín | malování pokojů | malíř inspirace | malby interiérů | malířství Ostrava | malířské práce | malíři pokojů Ostrava | malířství | malby | malíř | malíři pokojů Hlučín | nástřiky | nástřiky stěn

Jdi na obsah Jdi na menu

Malíři pokojů Ostrava a okolí | Malíři pokojů Havířov, Frýdek-Místek, Karviná, Orlová, Bohumín a okolí


Druhy interiérových tapet

Mezi nejpraktičtější materiály sloužící k úpravě a vylepšení vzhledu interiérových stěn se řadí TAPETY. Jejich hlavní výhodou je skutečnost, že oproti jiným obložením stěn jsou hotovým, v rolích dodávaným materiálem, který po nalepení nepotřebuje žádné další ošetření a speciální péči.

 

Interiérové tapety německého výrobce - firmy AS Creation - jsou jednoznačným favoritem na světovém trhu tapet. Už několik let určují trendy ve výrobě, které se odráží především v typu, stylu a barevném provedení jednotlivých kolekcí tapet.
Samotná výroba tapet prošla od 80. let výraznými změnami, jejichž výsledkem bylo značné usnadnění práce ze strany konečného zákazníka, který tuto skutečnost pocítí nejen při samotném lepení, ale rovněž i při následné údržbě či demontáži tapet. Teprve nyní si mohou zákazníci tapetování naplno vychutnat. 

 

Tapety a jejich vlastnosti:
-    tapety jsou vyrobeny z materiálů, které jsou paropropustné
-    všechny tapety se dají umývat
-    při odstraňování se většina tapet stahuje beze zbytku
-   tapety na stěnách působí dojmem většího tepla
-    výsledný design tapety na stěně je jedinečný
 
V závislosti na použitém materiálu rozlišujeme následující druhy tapet:
-    papírové tapety na zeď (simplex, duplex)
-   vinylové tapety na zeď
-    vliesové tapety na zeď (jedním z použitých materiálů je buničina)

 

Papírové tapety na zeď

Papírové tapety na zeď zahrnují tapety z potištěného, raženého a mačkaného papíru. Přitom se může jednat jak o barevně vzorované, hladké papírové tapety, tak o typy označované jako gaufrované, hotové papírové ražby. Za obzvlášť kvalitní se považují dvojvrstvé ražené tapety označované jako duplexní.
Kvalita papírové tapety se hodnotí podle hmotnosti její suroviny:
-    Lehké papírové tapety < 110 g/m²
-    Středně těžké papírové tapety 110 – 140 g/m²
-    Těžké papírové tapety > 140 g/m²

 

Vinylové tapety na zeď

Vinylové tapety na zeď jsou vhodné do všech typů interiérů (zdi, sádrokartony, umakart, různé omyvatelné nátěry). V závislosti na množství a kvalitě vrchní vinylové vrstvy je možno tapety použít pro různé účely. Koupelnové tapety na stěnu s označením (3 vlnovky) je možné použít do vlhkého prostředí, např. do koupelny a WC. Vinylové tapety na zeď mají velmi dobrou překrývací schopnost při použití na křivé a popraskané stěny.
 
Vinylové tapety s papírovým nosičem
Typickým zástupcem těchto tapet jsou celoplošné vinylové tapety a strukturální tapety na papírovém nosiči vyrobené rotačním sítotiskem. Počítají se k nim také vinylové granuláty a ostatní plastické povrchy.
 
Vinylové tapety bez papírového nosiče
Do této skupiny patří všechny tapety na vinylové bázi, které nejsou kašírovány na papírový nosič nebo nepotřebují žádný nosný materiál.

 

Vliesové tapety na zeď

 
Vliesové tapety na zeď - tento druh tapet je relativně nový a díky jednoduchému zpracování se těší stoupající oblibě. Pro výrobu vliesových tapet se používá jednostranně impregnovaný vlákninový nosný materiál. Je tvořen převážně z buničiny a textilních vláken, která jsou spojena pojivem. Tím se dosáhne maximální rozměrové stability. Materiál se navíc vyznačuje vysokou propustností vzduchu a vodní páry.
Další zvláštnost vliesových tapet spočívá v tom, že se lepidlo může nanášet jak na tapetu, tak na stěnu. Vliesové tapety na rozdíl od papírových také nevyžadují čas na provlhčení a jsou bez problému použitelné ve vlhkém prostředí.

 

Textilní tapety na zeď

Textilní tapety na zeď patří k nejstarším druhům nástěnných dekorací  vůbec. Tyto tapety jsou vytvořeny spojením systému nití na papírovém nebo vliesovém nosiči. Variace mohou být opravdu mnohotvárné - např. malé šňůry, plsť, lýko, syntetická nebo přírodní vlákna apod.

 

Velurové tapety na zeď

Velurové tapety na zeď se vyrábějí již od 17. století. Vzor je natištěn klihem a je elektrostaticky vločkován velmi krátkými přírodními nebo chemickými vlákny. Tato vlákna se zachytí jen na klihem natištěných vzorech, zbytek se odsaje. Velurové tapety jsou velmi náročné na zpracování a nejčastěji se používají v památkové péči a ve stylových prostorech.

 

Tapety na zeď s kovovým efektem

Kovové tapety na zeď bývají téměř vždy vyrobeny z tenké hliníkové fólie, která je nakašírovaná na těžkém nosném papíru nebo vliesu. Měďěný, zlatý, stříbrný nebo jiný kovový efekt tvoří lazurovaný barevný povlak. Náročnější metodu představuje například leptání event. oxidace kovové fólie (patina), která se vyznačuje vyšší cenou. Takto speciálně upravené tapety představují okrajový produkt pro náročnou klientelu.

 

Tapety na zeď z přírodních materiálů

Tapety na zeď z přírodních materiálů jsou rovněž v posledních letech velmi oblíbené a vyhledávané. Rostlé, upravené a dodatečně zpracované přírodní materiály (např. tráva, listy, korek, bambus) tvoří živé povrchy přírodní tapety.

 

Přetíratelné tapety na zeď

Přetíratelné tapety na zeď představují speciální skupinu tapet, které se ještě dodatečně upravují. Přetíratelné tapety mohou být vyrobeny z různých materiálů (papíru, vliesu, skelného vlákna, plastů nebo textilu) a mohou mít rozličné struktury (geometrické vzory, květinové vzory apod.). Jedná se v podstatě o polotovary, které svou konečnou podobu získají až po aplikaci barevného nátěru. Až teprve zmíněný nátěr propůjčí tapetě konečný vzhled a daný vzor vystoupí do popředí.

 

Obrazové tapety na zeď (fototapety)

Obrazové tapety na zeď (fototapety) jsou charakteristické velkými motivy znázorněnými fotograficky či malbou. Díky digitálnímu tisku jsou dnešní možnosti výběru vzorů téměř neomezené.

 

Zdroj: RAITH, W. 1x1 Tapety. 2. vyd. Ditzingen (Stuttgart): Vydavatelství TERVEHN GmbH, 2009. 92 stran. ISBN 978-3-935470-13-1.