Jdi na obsah Jdi na menu
 


Můj děda byl voják, válčil...

Podělte se s ostatními o příbězích svých předků kteří bojovali za První světové války.

Pište prosím do komentářů. Děkuji

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Dědy strýc válčil na italské frontě

(Jiří Jakšl, 3. 2. 2023 10:54)

Mého dědy strýc také válčil v první světové válce. Bojoval na italské frontě zakopaný v horách. Dle jeho vyprávění při jednom z útoků těsně unikl smrti, když se mu již po zranění podařilo uniknout do blízkého keře před již připraveným bodákem italského vojáka. Poté padl do zajetí a zbytek války jako zajatec pracoval na obilných polích v Itálii. Jak také říkal, podmínky vojáků na této frontě byly naprosto katastrofální a raději, dle jeho slov, by prolezl po břiše všechny kanály, než se vrátit tam.

Re: děda

(Zlatuše Kozlová, 17. 2. 2018 17:59)

Dobrý den!
Můj děda co vím z fotografie kterou mám a pohled který poslal rodičům pravděpodobně poslaný z Haliče.Nemohu najít žádnou zprávu kde padl už jsem toho dost prošla.Vojenský ústav v Praze kam jsem se obrátila ,nemá žádnou zprávu ,jeho ročníky jsou skartované.

Re: děda

(Libor Fila, 5. 7. 2020 23:39)

zkuste: https://kramerius.army.cz/search/

Můj praprastrýc také válčil.

(Jan, 4. 1. 2019 20:41)

Můj praprastrýc Jan Růžička,narozený v Církvici u Kutné Hory, byl důstojníkem C.a K. armády. Službu vykonával ve Lvově, Krakově, Josefově... Padl jako rytmistr trainu 29.12.1915 v blízkosti nádraží u Gorice ve Slovinsku. Pohřbený byl v rodinném hrobě v rodné obci.
Zajímalo by mě, kde najít info a dokumenty o jeho pobytu v místech jeho služby a také dokumenty o jeho smrti. Ve VHÚ mají jeho kmenový list pouze do roku 1915.

Můj praděd válčil a padl v Haliči

(Vlastimil Valášek, 27. 12. 2013 23:03)

http://vojenskohistorickyspolek.webnode.cz/galizien-1914/