Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na zápase druhé bundesligy bylo 52 tisíc diváků zadarmo

Vedení Fortuny, která naposledy získala trofej v roce 1980, se chce pomocí revolučního kroku propojit s fanouškovskou komunitou a přitáhnout novou generaci příznivců. Klub nevylučuje, že v budoucnu bude vstup zadarmo na všechny jeho domácí zápasy.

Pro přitažení pozornosti nemohlo sobotní utkání dopadnout lépe. Domácí tým sice prohrával už po půlhodině 0:3, ale podařil se mu málo vídaný obrat na 4:3.

Na druhou stranu se však duel mezi bývalými německými mistry málem nedohrál. Při oslavách třetího vstřeleného gólu Kaiserslauternu trefila jednoho z hostujících hráčů do hlavy plastová lahev hozená z hlediště a rozhodčí podle agentury SID zvažoval předčasné ukončení zápasu.

Utkání pokračovalo a skončilo velkou radostí domácích, kteří po závěrečném hvizdu slavili, jako kdyby získali trofej. „Byla tu mimořádná atmosféra a s tou výhrou to bylo něco neuvěřitelného,“ řekl k náladě na stadionu obránce Fortuny Jamil Siebert. Duel nicméně může mít dohru u zeleného stolu, neboť zástupci Kaiserslauternu uvedli, že uvažují o podání protestu.

Šéf Fortuny Alexander Jobst v týdnu novinářům řekl, že kvůli vstupenkám zdarma přijde klub až o 500.000 eur (12,3 milionu korun). Věří však, že se peníze vrátí díky zájmu sponzorů, kteří budou chtít mít na plném stadionu svou reklamu.

„Věříme tomu a také jsme to dnes společně s našimi fanoušky a členy ukázali, že hodnota fotbalového stadionu je plný stadion s úžasným zážitkem. To je hodnota pro vysílatele, pro sponzory a především pro fanoušky. Zažít atmosféru na plném stadionu je něco jedinečného,“ uvedl Jobst. Dodal, že klub před utkáním obdržel 120.000 žádostí o lístky.

Fortuna o fanoušky nouzi nemá, v minulém ročníku měla v druhé lize průměrnou návštěvnost téměř 30 tisíc. Dny, kdy klub patřil do špičky, jsou však dávno pryč a v aréně poblíž letiště jsou často tisíce prázdných míst.Podle Jobsta musel 128 let starý klub „mít odvahu vyzkoušet něco nového“ kvůli finančním dopadům pandemie koronaviru. Naposledy Fortuna hrála v lukrativní první bundeslize právě v „covidové“ sezoně 2019/20, kterou při protipandemických opatřeních končila před prázdným hledištěm.

Sobotní duel byl první ze tří zápasů s volným vstupem, které v této sezoně v Düsseldorfu plánují. V dalším utkání může otestovat loajalitu fanoušků lednový mráz.

Jobst uvedl, že na konci ročníku klub posoudí, jaký efekt tři zápasy zdarma měly, a poté rozhodne, kolik jich nabídne v následujícím ročníku. V té době se bude možná Fortuna moci připravovat na sezonu mezi elitou, aktuálně tým dělí dva body od prvního místa v tabulce.