Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fotbalové šílenství

Měl to být dlouho očekávaný zápas. Celou hru mezi Argentinou a Brazílií ale zastínilo krvavé šílenství, odehrávající se na tribunách stadionu před začátkem zápasu. Kvůli čemu šarvátky začaly? Kdo za to mohl? A bude Scaloni končit jakožto trenér zlaté Argentiny? Na to se dnes spolu podíváme.

Samotný zápas kvalifikace na Mistrovství světa 2026 byl zcela zastíněn velkými zvěrstvy, které se děly mimo hrací plochu. Nejdříve si ale řekněme nějaké informace, co zápasu předcházelo. Bylo jasné, že půjde o hodně. Argentina je sice bezpečně na vrcholu tabulky, proti Uruguayi ale prohrála svůj první zápas od více než rok starého utkání se Saudskou Arábií. Mohla se tak cítit trochu zranitelněji. Navíc hrála venku, na stadionu Maracana, kde Brazílie do té doby ještě nikdy zápas kvalifikace na MS neprohrála. Kanárci na druhou stranu ale také neměli nejlepší vyhlídky. Na opravdu dlouhou dobu je zraněný Neymar, zdravotní potíže má také Vinicious Jr. Brazílie se navíc v kvalifikaci na další MS opravdu trápí. Je na šestém místě, které je poslední přímo postupové, ze 7. se jde do baráže o MS.
Z nepříliš dobré formy Brazílie tedy moc nechápu proč byly kurzy na Argentinu větší. Konkrétně kurz na Brazílii byl 2,62; zatímco na Argentinu 3,17.

Co se odehrálo na tribunách?

Všechno začalo samozřejmě rvačkou mezi fanoušky obou celků. Ta vznikla v jižním sektoru stadionu Maracana. Podle některých bylo násilí údajně vyprovokováno bučením brazilských fanoušků do hymny Argentiny. Její příznivci si to samozřejmě nechtěli nechat líbit a tak začal konflikt. Chybou bylo také to, že fanoušci od sebe nebyli nijak odděleni a tak se rozpoutalo jen těžko udržitelné šílenství.
Úplnou korunu na hlavu tomu nasadila vojenská policie, která měla na starost udržovat na stadionu pořádek. Ta mezi bojující fanoušky vtrhla, samozřejmě ale domácí nechala na pokoji a začala krutě trestat argentinské rváče za pomoci obušků. Nejeden z nich tak skončil s krvavým šrámem na hlavě, nemluvě o videu ironicky se usmívajícího fanouška, ležícího na položených zdravotních nosítkách, s hlavou zalitou krví.
Kapitán Argentiny Lionel Messi jen zděšeně celé situaci přihlížel. Naproti tomu takový Emiliano Martínez, brankář Argentinců, se marně pokoušel obušky z rukou policistů vytrhnout a následně skočit mezi bojující strany a buď zajistit nějaký pořádek nebo se přidat do bitky také...těžko říct.
Messi pak prohlásil, že opakované násilí Brazilců proti Argentincům již není akceptovatelné, a že musí přestat. Policie víceméně reagovala na celou situaci jen slovy, že každá akce vyvolá reakci. K použití obušků údajně došlo až po snaze rozjíveným fanouškům domluvit. Faktem však je, že toto k fotbalu prostě nepatří, i vzhledem k tomu, že se nejednalo o kotle jen s radikálnějšími fanoušky. Přítomni byli i normální fanoušci s dětmi.

K samotnému zápasu

Ten kvůli onomu incidentu začal až o půl hodiny později, než bylo původně v plánu. Bitva, která začala na tribunách pokračovala i během zápasu. Teď už uklidnění fanoušci byli svědky 42 faulů. 26 ze strany Brazílie a 16 od Argentiny. Zápas byl nakonec rozhodnut jedinou brankou, kterou vstřelil v 63. minutě Otamendi z rohového kopu. Byl to už třetí gól v řadě hlavou, který Brazílie obdržela. V 72. minutě pak trenér Brazilců Diniz vyslal na hřiště své střídající eso Joelintona. Toto eso však vydrželo na hřišti pouhých 9 minut. Joelinton totiž za zákrok na de Paula, který nutno říct faulu dost přidal, byl ze zápasu okamžitě vyloučen. Navzdory početní výhodě Argentina zůstala ve své defensivní činnosti a zápas dohrála.
Jednalo se tak o třetí prohru Brazílie v řadě a vůbec první prohru v domácím zápase v rámci kvalifikace na mistrovství světa v historii reprezentace. Ta to bude mít i bez svých největších hvězd velice složité s postupem na MS. Myslíte, že je možné vidět mistrovský šampionát bez Brazílie?

Scaloni chce skončit?

Hned po zápase se argentinský trenér nechal slyšet, že přemýšlí o opuštění trenérské pozice v národním týmu. Trénoval tým od roku 2018 a dal Argentině to, na co spoustu let čekala. V roce 2021 vyhrála Copa Americu a minulý rok dokonce Mistrovství světa. Sám Scaloni tak má lví podíl na Messiho enormních úspěších v posledních letech. Teď však ale cítí, že nastavil laťku příliš vysoko, a že bude těžké v této formě zůstat. Prý Argentina potřebuje trenéra, který jí může dát veškerou energii. On sám se musí nad vším zamyslet. Odchod Scaloniho však zpochybnil stoper Argentiny Romero. Prohlásil, že je přesvědčený, že Scaloni bude i nadále pokračovat. A pokud by nechtěl, prý mu hráči domluví.

Děkuji, že jste si přečetli dnešní blog až dokonce. Nezapomeňte jej ohodnotit a dejte vědět, co si o situaci, která těsně před zápasem vznikla na tribunách myslíte. Níže přikládám záběry z celé situace a jak vyeskalovala. Dejte také vědět, co si myslíte o tom, jestli Scaloni skončí?