Jdi na obsah Jdi na menu
 


Coursing 2007

Kralupy nad Vltavou 28.10.2007 - Memoriál Karla Grünwalda

ObrazekPoslední bodovací coursing letošní sezóny se konal v Kralupech nad Vltavou. Coursing byl rozdělen do dvou dnů - z důvodu velikého počtu přihlášených. Faraoni přišli na řadu s ostatními psy s PP (krom FCI sk.X - chrti) v neděli. (autor foto: www.zlatytajfun.cz)

Přejímka byla do 8 hodin ráno. Jelikož se ze soboty na neděli měnil čas - mohli jsme si hodinku přispat. To nám "bodlo" a stávání bylo o něco příjemnější. Ale i tak jsme vyjížděli o půl paté ráno. V Praze jsme naložili Milenu s Ashrou a vyrazili jsme směr Kralupy. Cesta byla klidná, provoz slabý, takže jsme dorazili právě včas a přejímku jsme stihli akorát. Při přejímce dostal každý pejsek vzorek krmiva.

V Kralupech nás přivítali ostatní faraonáři - Jitka s Daphne, Simona s Nardíkem a Lenka s Ezarem (naši kamarádi z Pharaoh Festu 2007). Všichni se náležitě přivítali, vzbudili jsme jako vždy kolem sebe rozruch - 6 vítajících se faraonů tropí "menší" rachot.

Čekali jsme na rozpis běhů. Příjemné překvapení nás čekalo hned na začátku - faraoni šli na řadu jako první. To bylo super, protože s uřvanými nedočkavými faraony se moc dlouho nedá na startu vydržet, takhle se aspoň hned na začátku trošku vyřádí a unaví. První běžela Ashra s Daphne. Běh jsem skoro neviděla, protože jsme spěchali s Bahirem na start, aby jsme nezameškali svůj běh. Bahir běžel s Nardíkem. Nardíkovi se kolo podařilo lépe. Bahča byl letos v Kralupech již několikrát a myslel si, že dráhu dokonale zná a může běžet snad i poslepu. Hned po chvilce ho rarazilo, že návnada běží úplně jiným směrem než očekával. Ale to zvládlnul a zase chytil ten správný směr. Ale z minulého coursingu byl připraven běžet až na konec louky, takže ho čekalo opět překvapení, když zajíc běžel již za půlkou zpět ke startu. Sice se opět rychle zorientoval, ale jeho taktika byla hodně překombinovaná, takže se to odrazilo na počtu bodů. Po prvním kole bylo pořadí: Amenardis, Daphne, Bahir, Ashra.

Po odběhání prvního kola závodu přišli na řadu licence a poté tréninky. Asalka běžela trénink společně s Ezarem. Běh byl nádherný a mlaďoši by předčili leckterého zkušeného závodníka. Ani jeden se nezalekli soupeře a krásně se v běhu doplňovali. Je pravda, že společné běhy měli natrénované Festu v Rudné po Pradědem. Asalka se v cíli sice nezakousla, ale běžela za přihlížejícím tatínkem. Hned se mu chlubila jak jí to bavilo a jak se jí běh krásně povedl! Oba běželi s náhubkem a Asalka již v plné výzbroji i s coursingovou dečkou. Lenka měla z Ezíka taky velkou radost. Oba jsou moc šikovní.

Druhé kolo běželi faraoni opět jako první. Tentokrát začínal Nardík a Daphne. Běh si oba vychutnali. V cíli se podělili o návnadu a spokojeně uvolnili dráhu pro Ashru a Bahira. Bahir v tomto kole běžel mnohem lépe, než v tom prvním. Pro změnu Ashra kombinovala až překombinovala, ale také se rychle zorientovala a zajíce také v cíli chytila. Bahir si poslední letošní běh užil a dokonale se vyřádil. V cíli sice nechtěl zajíce pustit, tak jsme ho museli chvilku přemlouvat a zajíce vyrvat z pacek a zubů.

Na druhé kolo tréninků jsme již Asalku nepustili. Dostala po běhu Bahira hrst granulek, tak jsme raději neriskovali. Na jaře začne svoji kariéru, takže si běhání užije ještě mockrát! Na coursingu byl i stánek s hračkama a dobrůtkama, tak jsme "klukům" koupili hračku a piškotky. Hračka již dnes neexistuje, ale ta chvilka radosti z nové hračky stojí za to!

Vyhlášení výsledků bylo tentokrát docela očekávané. Mezi fenami vyhrála Daphne, druhé místo patřilo Ashře. Mezi psy vyhrál Nardík a Bahča byl na místě druhém. Nardík obdržel ještě cenu za faraona s nejvíce body a také za nejlepšího psa (s nejvíce body). Simona byla také šťastná - a to uvažovala, že do Kralup vůbec nepojede!!! Všichni obdrželi hračku pro pejsky a skleničku s logem CCC (Czech coursing club).

Organizace závodů byla bez problémů, takže děkujeme organizátorům za poslední letošní coursing a za příjemně strávený den!

Příští rok nasheldanou

* * * * *

Radslavice 7.10.2007 - Mistrovství Moravy

ObrazekMistrovství Moravy se původně mělo konat 1.září. Z několika závažných důvodů byl coursing přeložen na neděli 7.října. Trochu nám tento termín zkomplikoval situaci, protože právě 7.10. jsme měli být na Mezinárodní výstavě psů v Českých Budějovicích. Sice jsme výstavu měli již zaplacenou, nicméně jsme dali přednost běhání a to z několika důvodů. Na výstavu jsme chtěli jet, protože jsme mysleli, že Asalka bude potřebovat ještě jedno ocenění CAJC pro získání titulu Český junior šampión - ale naštěstí potřebné ocenění obdržela již na NVP v Brně, tak tato výstava pro nás nebyla důležitá. Další důvod byl, že Bahira coursing hodně baví a je to jeden z posledních závodů v letošní sezóně. A nás taky víc baví závody než výstavy - tak bylo rozhodnuto, že se jede do Radslavic!

Ráno jsme vyjížděli v půl 6, aby jsme tentokrát nepropásli přejímku. Místo obvyklé cesty po dálnici přes Brno a dále přes Kroměříž jsme se rozhodli "důvěřovat" naší "bábě" (= navigační systém) a jeli jsme dle instrukcí. No, kdyby jsme zvolili tradiční cestu, byli by jsme udělali líp. "Bába" nás vedla po silnicích, kam by nejel asi ani zemědělec s traktorem a netuším, jestli jsou to vůbec silnice značené na mapě. No, nakonec to nebylo až tak hrozné. Pěkně jsme se vydrncali na několikakilometrové cestě z kostek! Vesnice zde byli docela hezké, zřejmě hodně nábožensky založené, protože doslova na každém kroku byla nějaká socha svatého, několik kapliček a kostelíčků. Naštěstí jsme se později napojili na normálnější komunikace, kde jsme potkali dokonce i autobus, což bylo znamení, že se dostáváme "do civilizace". Ale měli jsme velkou časovou rezervu, tak jsme přejímku stihli včas.

Opět bylo spousta lidí, kteří se do Radslavic nedostavili, navíc se většina ani neomluvila (v dnešní době mailů a mobilů to je k nepochopení) a ještě k tomu většina z té většiny nedorazila bez omluvy již podruhé!!! Vzhledem k "stop stavu" přihlášek na závody MSC je to dost bezohledné a sobecké. Takže bylo rozhodnuto, že tito "pravidelní průšviháři" nebudou na další akci v rámci MSC připuštěny. S tímto rozhodnutím zcela souhlasím. Takže na startu místo 91 psů bylo pouze 72 psů.

Nám také nedorazil žádný faraonský parťák, takže Bahča opět neměl sobě rovného soupeře. I když musím říct, že nám byl vybrán soupeř "šitý na míru" - fenka Sloughi - Jamuna Bohemia Genao. Již jsme byli připraveni na našeho "pravidelného" soupeře - Cirkusze (maďarský chrt), ale sloughi je pro nás soupeř přiměřenější. Cirkusz je velice oproti Bahirovi větší a rychlejší, takže je s ním Bahir v jisté nevýhodě. S Jamunou jsme Bahira před během seznámili a Bahčovi docela padla do oka. Takže jsme se na běh těšili a opravdu stál za to. Jamuna patří mezi drobnější sloughi, takže byli skoro stejně velcí a rychlostně na tom byli také podobně. Start prvního kola se jim povedl, Jamuna následovala dráhu zajíce a Bahir si již tradičně hned v první zatáčce nadběhl a na zajíce si "počkal" a poté se zapojil do společného běhu. Oba si vyměnili pozice, Bahir trochu ztrácel, ale v poslední zatáčce si opět fikaně nadběhl a u návnady byl první. Na chudinku Jamunu zavrčel a ona se ho bála a k návnadě v cíli již nešla a raději běžela za paničkou. Běh to byl krásný, vyrovnaný a odcházeli jsme všichni nadšení! Také bodové ohodnocení bylo pěkné - oba 87 bodů. Celé startovní pole bylo také velice vyrovnané a většina závodníků se pohybovala také kolem 86 a 87 bodů. (Dráha o délce 800 m.)

V druhém kole byla přestavěna trať na kratší vzdálenost (400 m - ?), protože organizátoři měli potíže s navijákem - baterkou, takže dráha byla kratší, aby mohli všichni běžel i kolo druhé. Bahča běžel opět s Jamunou a tento běh byl také suprový. Na začátku druhého kola spadlo pár kapek, ale naštěstí to bylo opravdu málinko, takže se mohlo bez přerušení druhé kolo dokončit. To šlo již velice rychle. Tentokrát nastala i změna ve vyhlašování výsledků. Vždy po několika bězích bylo vyhlášeno pořadí psů, kteří měli odběháno. Někteří odjížděli hned po vyhlášení svého psa domů, jiný zůstávali až do konce. My jsme také zůstali na závěr coursingu. Po doběhnutí všech byli vyhlášení ještě 3 nejlepší chrti a nechrti. Bahir se tentokrát do první trojice nedostal. Za první místo (175 b) ve svém plemeni obdržel titul Mistr Moravy 2007, další krásnou skleněnou plaketu, medaili, diplom, dobrůtky, letáčky... prostě jsme odcházeli opět s "plnýma rukama dárečků" - jak je již pravidlem u MSC!

Nezbývá než poděkovat organizátorům za pěkný coursing, dárečky a opět jeden krásně využitý den s našima uštěkanýma miláčkama 

* * * * *

Česká Ves u Jeseníku 28.9.2007 - Mistrovství Slezska

ObrazekV pátek 28.9. byl svátek a konalo se Mistrovství Slezska v coursingu. Již několik dní před konáním akce u nás vytrvale pršelo, tak jsme si nebyli vůbec jistí, zda nebude závod zrušen. Sledovali jsme poctivě webové stránky organizátorů, ale zmínka o zrušení závodu nikde nebyla, takže jsme v pátek ráno vyrazili na cestu.

Měli jsme 1/2 hodinovou časovou rezervu. Bohužel nás potkala docela dlouhá objížďka a také průjezd velice dlouhými vesnicemi. Zjistili jsme, že nestihneme včas přejímku. Naštěstí máme spojení na organizátory, tak jsme neváhali a omluvili se, že nestíháme a dorazíme o něco déle, než je v propozicích dané. Snažili jsme se jízdu urychlit, ale zákon schválnosti funguje dokonale a připletlo se nám do cesty několik "svátečních řidičů", kteří se loudají a navíc jezdí středem silnice, takže jejich předjetí je prakticky nemožné. Ale nakonec jsme dojeli s cca 20 minutovým zpožděním.

Mistrovství Slezska se konalo na Ranči Orel. Projížděli jsme kolem ohrad plných koní až jsme dorazili k přejímce. Rychle jsme se nahlásili a přesunuli se k louce, kde se běhalo. Po odběhnutí nějakých cca 10-ti běhů jsme Bahču připravili do "coursingové výbavy" = dečka a košík. Naším parťákem na běh byl opět Maďarský chrt Cirkusz. Bahir mu několikrát dal najevo, že je větší šéf a nenechal si Cirkusze přiblížit na krok.

Pár běhů před naším startem začalo drobně pršet a nakonec z toho byl pěkný liják. Ještě se porouchal naviják, který byl ale opět opraven. Jenže liják nepřestával a z louky se stalo jedno velké bahnité kluziště. Po nekonečném čekání, bylo rozhodnuto, že se závod přerušuje a všichni byli sezváni do Saloonu na ranči, kde se projednávalo, co se bude dít dál. Dali jsme si výborný oběd a začalo očekáváné projednání průběhu coursingu. Po vysvětlení situace, kdy dráha není způsobilá a bezpečná pro běh, bylo rozhodnuto, že se tento den již běhat nebude. I kdyby přestalo pršet, dráha by nevyschnula a byla by pořád ve špatném stavu. Byly navrhnuty varianty: 1) Závod úplně zrušit, 2) Závod přeložit na nedělní den, kdy byl naplánovaný trénink, 3) Závod přeložit na listopadovou víkendovku. Jelikož i toto byla víkendovka a hodně lidí bylo na Ranči nebo v okolí ubytováno - hlasovalo plno lidiček pro přeložení na neděli. Většina "dojíždějících" hlasovala o zrušení závodu a pár lidí o přeložení na listopad.

My jsme byli mezi příznivci zrušení závodu, protože pro nás nebylo možné se někde ubytovat (neměli jsme s sebou samozřejmě žádné věci na převlečení, jídlo pro psy a také tolik peněz, aby jsme se ubytovali 3 lidi a 2 psi). Do České Vsi to máme okolo 170 km, tak druhá cesta v neděli nebyla také dobré řešení a navíc jsme na neděli měli již jiný program - oslava narozenin maminky, pozvaná rodina a zamluvené místo v restauraci. Nakonec vyhrála varianta druhá - přeložení na neděli. Je nám jasné, že ať by vyhrála jakákoliv varianta - nevyhovovalo by to všem přítomným, tak jsme se s tímto verdiktem museli smířit a bohužel jsme v neděli nemohli dorazit . Těm co nechtěli nebo nemohli v neděli dorazit bylo vrácené startovné a byli odhlášeni ze závodu. Nevím jestli se nakonec Mistrovství Slezska konalo, ale my jsme prožili krásný podzimní den, ve společnosti nejbližší rodiny s vynikajícím obědem 

Nejvíc zklamaný byl v tu chvíli Bahir. Byl celý natěšený, že půjde běhat. Byl u dráhy, když ještě běhali psi před ním, takže si byl jistý, že také poběží - už byl vybaven dečkou, takže se těšil až mu nasadíme košík a půjdeme na start. Ani mu nevadilo, že prší a byl nažhavený na běh. Když jsme ho dovedli zpět k autu, tak si naštvaně lehnul, ale bylo vidět, že si myslel, že je to jen odpočinek. Ale když jsme po rozloučení s ostatními nasedli všichni do auta a odjížděli jsme, bylo vidět jeho zklamání a zřejmě si myslel - proč jsme jeli tak daleko, když se ani neproběhnu. Asalka  celou dobu prospala v autě a byla ráda, že ji netaháme do toho deště. Když jsme odjížděli začalo znovu šíleně pršet, takže jsme ani nikde nezastavovali a jeli rovnou domů! Snad příští coursing vyjde!

* * * * *

Kralupy n.Vlt. 16.9.2007 - Mistrovství ČR

ObrazekMistrovství České republiky 2007 se konalo v Kralupech nad Vltavou. Kdo chtěl letos startovat na MČR musel se zúčastnit a být hodnocen alespoň ve dvou (původně třech) coursingových závodech. Podmínku jsme s přehledem splnili, takže nám nic nebránilo v účasti. Právě toto pravidlo zabránilo některým jedincům v účsti na MČR.

Většina faraonů neměla odběhané 3 závody, proto se na mistrovství ani nehlásili. Až těsně před konáním závodu jsme zjistili, že pravidlo 3 závodů bylo sníženo na závody 2. Ale to už nebylo nic platné. Jediná konkurence mezi faraony byla Ashra, která se ale rozhodla v době mistrovství hárat. Bahča byl tedy na startu jediný faraon!

Přejímka byla v Kralupech již mezi 7-8 hodinou, takže jsme vyjížděli v 5 hodin ráno. Cestou jsme potkali několik srn a zajíců přebíhajících přes silnici, naštěstí jsme se všem úspěšně vyhnuli. O půl osmé jsme byli na místě a včas jsme se stihli přihlásit. Každý účastník dostal na přejímce malou pozornost od sponzorů.

Dráha byla pro velká plemena dlouhá 950 m, takže se všichni krásně proběhli. Bahir běžel první kolo hned v 7.běhu. Start měl krásný, ale zhruba v polovině tratě chytil návnadu a v té rychlosti udělal několik přemetů. Všichni v tu chvíli strnuli, jestli bude v pořádku. Bahir se naštěstí zvednul, rozhlídl se kolem sebe, zorientoval se kde že vlastně je ten zajíc a pokračoval v běhu, který úspěšně absolvoval až do cíle, kde to zajícovi pořádně vrátil. Cestou k autu jsme ho důkladně prohlídli a až na ušpiněnou dečku jsme nenašli žádný šrám nebo zranění. Takže vypadalo, že je Bahir v pořádku. Přihlížející nás zastavovali, jestli je v pořádku, že pád vypadal opravdu hrozivě. Ještě jsme dobu Bahira pozorovali, ale nejevil žádné příznaky zranění. Takže jsme ho pustili i do druhého kola.

Druhé kolo jsme běželi opět hned na začátku a už nebylo tak dramatické a Bahča předvedl nádherný běh od startu až k zákusu. Běhů bylo něco přes 40, takže jsme šli na delší procházku kolem Vltavy. Vyhlášení vítězů měli pořadatelé chvilku po dokončení druhého kola. Bylo nám jasné, že titul Mistr ČR 2007 Bahir obdrží, takže nás nemohlo nic překvapit a byli jsme zvědaví jak se umístili naši kamarádi a známí. Ale jak to tak chodí, čekalo nás překvapení hned na začátku. Jako první cena byl vyhlášen "Nejhezčí pád dne". Bahir se umístil na prvním místě a obdržel krásnou cenu. Na druhém místě se umístil jeden z vipetů, který také stihl v běhu přemet. Za Mistra ČR (s celkovým počtem 190 bodů!) jsme dostali krásný keramický "pohár" a Bahir obhájil tento titul z loňského roku.

Doma je ještě Bahir "na pozorování", ale zdá se, že pád opravdu jen hrozivě vypadal a kromě pár modřin na čumáku (asi od košíku), loktu a koleni nemá Bahir žádné problémy.

* * * * *

Louny 4.8.2007 - Sobotní Louny

Asalka - LounyPo roce se konal coursing znovu v Lounech. Louny jsou pro nás dost daleko, tak jsme vyjížděli ve 4 hodiny ráno. V Praze jsme přibrali do auta Milenu s Ashrou a pokračovali jsme do Loun. Přijeli jsme jako jedni z prvních - pokud nepočítám ty, kteří tam přespávali ve stanech. Našli jsme si pěkné místečko jak na parkování, tak na rozložení všech věcí. Ještě před prvním během jsme ušákům koupili coursingové dečky, takže teď má i Bahir i Asalka svoji coursingovou dečku.

Z faraonů přijela ještě závodit Daphne tentokrát s sebou přivezli již i bráchu Asalky - Adýska, který je po operaci tlapky a již má sundanou dlahu. Jako první běželi Daphne s Ashrou a následně sám Bahir. Body byli po prvním kole vyrovnané (Bahir s Daphne 88, Ashra 87). Na druhém navijáku se mezitím běhali licence a tréninky. Asalka si taky zaběhla trénik. Trať byla kratší, než ta na které se závodilo. Asalka běžela krásně, ale asi si myslela, že to je moc krátké, tak se nechtěla nechat chytit, ale po chvilce si nechala říct.

Finále běžel Bahir s Daphne. Bahča si trať hned na začátku zkrátil a proběhl nějakou skulinkou, kde již vyběhl i zajíc a krásně si zalovil. V cíli byla u zajíce dřív Daphne, ale Bahir se na kill taky pěkně vrhnul. Ashra běžela finále sama, ale běh se jí moc povedl. Ještě dlouho se čekalo na doběhání finále - bylo hodně psů na startu, ale vše se zvládlo a úspěšně dokončilo.

Výsledky faraonů:

Umístění

Jméno psa

Počet bodů

1.místo - psi Bahir al Ghazal Farafra

175

1.místo - feny Ch'Althaia al Ashra Eben Dag

175

2.místo - feny Daphne Spirit of Millenium

174

Ještě před odjezdem domů, začali organizátoři stavět na druhý den překážky pro agility. Vzali jsme Asalku a šli jsme zkusit proběhnout tunelem. Nejprve do tunelu vůbec nechtěl. Držela ji jedna paní a já jsem čekala na druhém konci. Ale druhá varianta byla pro Asalku přijatelnější - do tunelu jsem ji vedla já a na druhém konci jsem čekala opět já. Asalka je šikovná holka, takže hned pochopila co má dělat a tunel si ještě několikrát proběhla.

Cestou zpátky jsme vyložili v Praze Milenu s Ashrou. Psi se ještě prolítli na zahradě a pokračovali jsme domů - dorazli jsme až v 10 hodin večer. Všichni jsme odpadli únavou!

* * * * *

Radslavice 7.7.2007 - O pohár starosty

ObrazekBodovací coursing "O pohár starosty" se původně měl konat v Otrokovicích, ale nakonec se přesunul do Radslavic u Přerova. Coursing se běhal na dvou navijácích, takže vše odsýpalo velice rychle.

 

První kolo závodu se běhalo na jednom navijáku a na druhém plnili pejsci dvojici licenčních běhů. Celý systém byl pěkně vymyšlen. Když se běžel závod, natahovali se licence a po odchytnutí psů v závodu byl start licenčního běhu a naopak. Takže bylo potřeba co nejrychleji připnout psi po doběhu na vodítko a opustit dráhu, aby na vedlejší mohl začít hned další běh.

Bahir byl na startu opět sám z faraonů, tak mu byl přidělen parťák - Maďarský chrt Vágtázo Cirkusz. Bahir s ním již běžel, tak jsme se na závod těšili. První kolo odstartoval Cirkusz dříve než Bahir a ještě k tomu připojil svoji rychlost. Bahča musel celý závod jen Cirkusze dohánět a nadbíhat si v zatáčkách. V cíli si oba kluci vyměnili názory, Bahča trochu ostřeji, než bylo třeba, takže v zákusu byl potřeba jeho rychlý odchyt. Bahča byl po doběhu tak krásně utahaný, že pauzu mezi běhy vydržel v klidu a pospával. Jindy, když je málo unavený - chce pořád jen na dráhu a běhat za tím zajícem.

Při prvním běhu závodů se na druhém navijáků odběhali obě kola licenčních běhů, takže v přestávce byli vyhlášené licence a pejsci mohli jet domů. Druhé kolo už se na obou navijácích běhali závody. Dráhy museli být přestavěny, protože licenční kolo bylo menší, takže aby trať odpovídala závodu. 

Prvním během druhého kola byl Bahir opět s Cirkuszem. Tentokrát vyrazili kluci stejně. Ale opět byl vidět rozdíl v rychlosti maďarského chrta a faraonského psa. Bahir si opět musel dráhu zkracovat. Tentokrát v poslední zatáčce Cirkusze předhonil a v zákusu byl první. Zase dal najevo čí je to zajíc a chtěl ho před parťákem bránit. Ale byl zavčas odchycený, takže i Cirkusz mohl zakončit běh zákusem.

Po skončení závodů - což bylo velice brzy - přišlo na řadu vyhlašování vítězů. Všichni pejsci si odnesli krásné ceny (pohár, medaili, diplom, pochoutky...). Poté bylo vyhlášení 3 nejlepších chrtů a nechrtů. Velice nás překvapilo, když na třetím místě mezi chrty byl vyhlášený Bahir!!! To se mu ještě nikdy nepovedlo (vždy mu to o kousek uteklo), takže jsme měli velikou radost. Dostal pytel granulek. Na druhém místě byl irský vlkodav a na prvním místě parťák Cirkusz.

Cestou domů jsme se stavily v Kroměříži. Město je to opravdu krásné. Nafotili jsme zde plno fotek, ale ty si necháme v "soukromém archivu" a vkládáme pouze jedno foto, kde se fotili naši ušáci :-)

* * * * *

Rudná pod Pradědem 23.6.2007 - Moravskoslezský coursing

ObrazekDnes jsme po dlouhé době zavítali do Rudné pod Pradědem. Naposledy jsme v Rudné byli na Pharaoh Fest Open v roce 2005. V Jeseníkách se nám moc líbilo, tak jsme na coursing (i když jen jednodenní) vyrazili i nyní.

Celkově bylo na coursingu málo psů - o to rychleji na nás přišla řada. Z faraonů byl na startu opět pouze Bahir. Tentokrát nám nebyl přidělen ani žádný jiný závodník tak Bahča musel vše "odpracovat" sám. Bahča v rozběhu předvedl krásný běh, vč. přemetu při ztrátě a následném obratu k návnadě. V druhém běhu, tj. finále, běžel Bahča taky krásný běh. Bohužel nevíme body z jednotlivých běhů, ale celkově měl 176 bodů, což je velice krásný výsledek. Dostali jsme krásý pohár, medaili, granulky a pár zajímavého čtení. Závod běžela taky kamarádka Dulča (Portugalský podengo malý), která obdržela 175 bodů.

Po odběhání závodu byl umožněn běh na krátké trati mlaďochům, tak jsme vypustili také Asalku. Na startovní rovince vypálila Asalé jako šílenec - v zatáčce tím pádem přeběhla návnadu, ke které se ovšem hned vrátila. V cíli Asalka ještě netuší, že se má zakousnout, takže když se návnada zastaví - zůstane i ona stát a koukat. Pak si s návnadou ještě trochu (za pomoci taťky) pohrála a šla vše říct Bahirkovi.

Cestou domů jsme se stavili ještě v lázních Karlova Studánka, kde jsme chtěli nabrat léčivou pramenitou vodu. Bohužel hned po zaplacení parovného nás potkal parádní liják. Skoro hodinu jsme čekali v autě, jestli náhodou sprška nepřejde, ale déšť neustával, takže jsme jeli domů. Zákon schválnosti funguje dokonale, takže když jsme odjeli z Karlovy Studánky tak přestalo pršet. Zpátky jsme se ale už nevrátili, protože by jsme znova platili parkovné a pak při letošním Pharaoh Fest Open se tam jistě opět podíváme.

* * * * *

Janov u Litomyšle 16.6.2007 - Zlatý střapec

ObrazekPo malé pauze jsme opět zajeli na coursing. Tentokrát jsme měli závod "za rohem" (60 km - což je pro nás nejbližší místo, kde se coursing běhá).

Na tento coursing jsme se moc těšili, protože jsme se po dlouhé době sešli s ostatními ušáky (Ashrou, Daphne a s rodiči Asalky - Afrou a Angim). Bylo nám jasné, že v CCC (Czech coursing club) jsou rozběhy rozděleny na psy a fenky, takže Bahir běžel s Anglem. Toho jsme se obávali, protože Bahir se Angiho hodně bojí. Byli jsme si skoro jistí, že pro nás závod hned v prvním běhu skončí. O to větší překvapení pro nás bylo, že Bahir s Angim zaběhli krásný běh, ve kterém nádherně spolupracovali. Fenky běželi následovně: Afra s Ashrou a samotná si zaběhla Daphne. Ještě větší překvapení bylo na výsledkové listině prvního kola. Bahir a Daphne se dělili o první místo (87 bodů), Angi (86 b), Ashra (85 b) a Afra (70 b) - té se bohužel při běhu ztratil střapeček.

Těsně po oběhání prvního kola se běželi licenční a sólové běhy. Takže přišla řada i na Asalku. Ta po vypuštění za zajícem zjistila, že je volná a to se jí nějak nezdálo, takže se vrátila "do bezpečí" za tátou, který jí musel trochu pomoci s navigací směru běhu. Pak se ale Asalka za střapečkem pustila a v cíli ho ulovila!

V druhém kole běžel Bahir opět s Angim. Angi trochu "zabloudil" a běžel stejným směrem jako v prvním kole. Naštěstí zajíce uviděl a pustil se do lovení, takže kluci doběhli do cíle skoro souběžně a u zajíce se vystřídali. Ashra běžela s Daphne a tentokrát solo zbylo na Afru. Všichni druhé kolo úspěšně dokončili.

Následovali opět licence a sólové běhy. Asalka se tentokrát na startu nemohla dočkat až poběží. Její druhý běh byl perfektní (už věděla co má dělat, takže lovila jako pravý profík). Pak jí nezajímalo nic jiného než střapeček a parádně se při běhu vyřádila.

Celkové výsledky nás také potěšili. Mezi psy vyhrál Bahir (171 b) a druhý byl Angi (169 b). Fenky - první místo obsadila Daphne (175 b), 2. místo Ashra (171 b) a 3.místo Afra (156 b). Všichni jsme odjížděli unavení, ale spokojení!

* * * * *

Radslavice 6.5.2007 - Seilin memoriál

ObrazekMoravskoslezský coursing letos pořádal svůj první závod v Radslavicích u Přerova. Závod byl z původního názvu přejmenován na počest uctění památky Maďarské ohařky - Seily, která předčasně odešla do psího nebe.

Skoro celou cestu do Radslavic neustále pršelo. Naštěstí před Radslavicemi déšť ustal. Dráha byla připravená, tak se závod mohl konat. Občas spadlo pár kapek, ale průbeh 1. kola to nijak neovlivnilo.

Původně měli přijet na závod i Bahčovi rodiče - Tena a Tefa. Bohužel pár dní před závodem byli ze závodu odhlášeni. První kolo běžel Bahir s belgickým ovčákem (malinois) - Ardens Malimit. Oba kluci měli krásný start a vlasně i celý průběh závodu až do cíle, kde se trochu nepohodli u střapce. Ale po pár chlapáckých gestech se o střapec podělili.

Chvilku po vyhlášení přestávky začalo pršet. Po přestávce se odběhly tři běhy a rozhodčí závodu rozhodli, že se druhé kolo ruší. Dráha byla mokrá a tráva hodně klouzala, takže hrozilo velké nebezpečí pádů a úrazů. Byly tedy započítány body pouze z prvního běhu. Bahir tedy ve svém plemeni samozřejmě "vyhrál" stejně jako naše kamarádka Dulča, která běžela s kníračem. Obdrželi jsme krásné ceny, které převzala místo Bahira Asalka ;-)

* * * * *

Kralupy n.Vlt. 15.4.2007 - Jarní Kralupy

ObrazekPrvní letošní bodovací coursing se konal v Kralupech nad Vltavou. Už jsme tam letos byli na tréninku, dráha se nám tam líbila, tak jsme vyrazili tentokrát na závod.

Na startu byli 4 faraoni - Bahir, Ashra, Asalky rodiče Angi a Afra. V prvním kole běželi Bahir a Afra, druhý pár Angi a Ashra. Po doběhu všech faraonů nikdo netušil, kdo zabodoval nejlépe. Po vypsání výsledků 1.kola jsme byli nadšení, protože na prvním místě byl Bahir, poté Ashra, Angi a Afra.

Rozpis druhého kola byl Bahir a Ashra, Angi a Afra. Bohužel hned na startu Bahir přehlídl návnadu, tak se ji snažil najít a zkoušel to cestou podle prvního kola. Tam bohužel návnadu nenašel, tak po zbytek běhu hopsal na dráze a marně se snažil najít zajíce, kterého mezitím honila samotná Ashra. Tím pádem naše nadšení z prvního kola pominulo a s tímto během jsme se smířili s nedoběhem. Angi a Afra krásně spolupracovali a závod úspěšně dokončili.

Celkové výsledky mezi psy byly tímto jasné - jako první se umístil Angi. Mezi fenkami vyhrála Afra a Ashra se umístila na druhém místě.

I přes tento neúspěch nám Bahir udělal radost svým během v prním kole a těšíme se na další závod.

Do Kralup přijeli také naši kamarádi Cyril a Míťa. Cyrílek si poprvé vyzkoušel coursing. Na první start to nebylo vůbec špatné, tak si Cyrílek odnesl své první body z coursingu za čtvrté místo. Míťa byl stejně jako Asalka jenom divák a tak nechápal, proč se tam vlastně bylo, když se neběhá?!?

* * * * *

 

Náhledy fotografií ze složky Coursing 2007