Jdi na obsah Jdi na menu
 


Coursing 2014

Final Wind Cup 15.11.2014
Zduchovice

dsc_1265.jpgPoslední letošní závod patřil našemu klubu NWC. Na místo jsme vyráželi v pátek, kdy jsme museli přichystat vše potřebné pro závod a také postavit dráhu. Běhalo se ve svahu, trať nebyla moc kombinovaná, ale přesto díky terénu náročná. Sobota patřila chrtům. Já jsem v závodě měla jen Asalku, která se účastnila svého posledního coursingu v kariéře a čeká jí zasloužený chrtí důchod. Gebča hárá, takže se závodu nemohla zúčastnit. Asalku na "výletě" doprovázela Aminka. V závodě Asalka nepředváděla žádné zázraky, s ohledem na věk už její výkonnost není to co bývala, ale rozhodně se ve svém věku nemá za co stydět! V celkovém pořadí se umístila na 8. místě (z 9 faraonů). Při vyhlášení vítězů dostala ještě dárek k odchodu do důchodu od sponzora akce JK Animals. Děkujeme!!! Jsem ráda, že Asalka za svoji závodní kariéru neměla žádný úraz. Získala několik titulů, nejcennějším je 4-násobný coursingový vítěz CZ v letech 2008-2011. Dále se stala coursingovým vítězem SK-2009. Je držitelkou také mistrovských titulů a to: Mistr ČR 2008, Mistr Čech 2011, Mistr Moravy 2008, 2009, 2011, Mistr SK 2009 a Vícemistr Slezska 2008. Pokud jí zdravotní stav dovolí, tak se na coursingu proběhne tréninkově. V neděli jsme měli na pořadu nechrty a večer se odjíždělo domů. Děkuji všem za krásný víkend. A málem bych zapomněla, Aminka se bála chlapů, vč. našeho táty, ale tento víkend se s ním na pokoji spřátelila a už jsou kámoši!!!

Fotogalerie ZDE

* * * * * * * * * *

Velká cena Litomyšle 30.8.2014
Litomyšl

img_5298.jpgPo dlouhých 3 měsících se vydávám na závody. Přihlásila jsem Gebču a Asalku, která letos končí závodní kariéru. Beru s sebou i Aminku, ale nikdo s námi nechce jet, tak jedeme "dámskou jízdu". Závod se měl původně konat v Květné, ale na poslední chvíli byl přesunut na Primátorskou hráz do Litomyšle. Na závod je přihlášen ještě Ankh a Arachné, která nakonec nepřijela. Hned po začátku závodu shořel organizátorům naviják, tak nasadili náhradní, který se v průběhu závodu vydal i na cestu "z kopce", když se při natahování zaseklo lanko, ale naviják i obsluha to přežili a pokračovalo se dál. V prvním kole běžela Asalka s Ankhem. Asalku jsem brala spíš jen tak do počtu, ale kupodivu překvapila a předvedla docela slušný běh. Gebča běžela solo a v náročném - ne moc posečeném terénu návnadu ztratila, ale později dohledala. V druhém kole běželi ušáci ve stejném složení. Asalka opět předvedla hezký běh a Gebča ztratila zase návnadu, která se poté i zasekla, takže jsem se proběhla i já, protože to bylo na druhém konci louky. Pak se dobíhala ještě do cíle, kde Gebču odchytili organizátoři, ale pak ji pustili a ona si odešla hezky lehnout do stínu. Jednoznačným vítězem dnes byl Ankh, Asalka se umístila na místě druhém s res. CACTem a Gebča na místě třetím. Aminka se zase trochu socializovala, v autě vyváděla, když jsem s holkama ocházela na běhy, ale pak byla hodná. Já jsem si začala dělat hospitace na rozhodčího, takže snad se mi podaří to dotáhnout do zdárného konce. Po vyhlášení vítězů se nad Litomyšl snesly mraky, ale stihla jsem odjet i přijet domů za sucha, ale hned po zaparkování se spustil slejvák, takže to bylo opravdu těsné.
Děkuji všem za prima den, Filipovi, Věře a Danovi za pomoc s držením a vychozením holek, Míle za první oficiální krůčky k tajům bodování coursingu, fotografům za fotky, sponzorům za ceny a organizátorům za celou akci.

Fotogalerie ZDE (autoři foto Andrea Němcová a Lenka Lichtenberg)

* * * * * * * * * *

Summer Wind Cup 30.5.-1.6.2014
Kolesa
Tréninkové soustředění 2.6.-3.6.2014
Chlumec nad Cidlinou

09-10367578_264393693740126_142267803263370488_n-eliska.jpgNa druhou akci KFP a NWC vyrážíme v pátek - jedu sama s komplet smečkou. Navigace zná opět zkratku a tak se 35 km vleču po kančích stezkách, ale na místo úspěšně přijíždím. Zde je již Holochovic smečka, Eliška a v autě spící Jitka. Je to krásný koňský areál. Nacházíme si místečko na "bydlení" a stavíme ohrádky. Doma jsem zapomněla zábranu pod auto, aby pesani nepodlezli, tak si zapůjčuji náhradní zátaras. Vše je vyřešeno. Jdeme kouknout na dráhu, stavíme banery, vylepujeme cedule a pak také vyrážíme na večeři. Navečer přemotáváme lanka na naviják a jaksi se nám lanko zamotalo ... holky ale byly šikovné a to co vypadalo jako nemožné se stalo skutečností a v noci bylo lanko rozmotané a dané na naviják. Všichni jsou utahaní a tak se jde spát. K ránu je mi pěkná zima, psi samozřejmě zabrali deky a mě zbyla ta nejtenčí, ale nezmrzli jsme a jde se na závod.
Sobota patří nechrtům. První kolo je velmi náročné, ale pesani jsou šikovní a složitou dráhu většina z nich zdárně dokončuje. Střídáme se s Vaškem na navíjáku. Během střídání rychle venčím pesany a dávám si oběd. Pesani jsou hodní i Ami zvládá svoji první dovolenou úspěšně. Dokonce vítá kolemjdoucí a nechává se hladit. Druhé kolo je o něco jednodušší, ale i tak je náročné. Čas je velice dobrý a my máme brzy odběháno. Ještě je pár posledních licencí a tréninků a dnešek je za námi. Velký dík patří rozhodčím, kteří nám dali cenné rady a byli nám přes den nápomocí. Večer máme volno pro své pesany a tak je beru na procházku a pak následuje večerní posezení s probráním prvního dne závodu a příprava na den druhý. Jdeme opět spát, abychom zvládli zítřek. V noci je opět chladno, ale tepleji než včera.
11-10334281_10201840467604429_6957704855546038242_n-dogipex.jpgV neděli jsou na řadě chrti. Faraoni začínají, takže na naviják jde Vašek. Dnes začínáme dráhou, která byla včera kolem druhým. Jak se ale ukazuje, pro chrty je náročnější právě tato trať. Gebča ale běh zvládá dobře i s přeskokem překážky. Vyjímečně není ona, která ztácí kontakt s návnadou a běží hezky až do cíle. Rychle Gebču dávám do ohrádky a jdu na naviják. Nečekaně se dozvídám, že máma je v nemocnici a tak je celá domácnost v rukách táty. Dovolená se mi tedy bohužel nechtěně zkrátí. Ale musím zpět na naviják. Některá plemena běhají velice nesoustředěně a je vidět, že jsou zvyklí běhat na přehledných drahách a dělají jim problém přírodní překážky na koňském parkuru. Takže hodně chrťáků zde vyhořelo. Naopak někteří běželi velice pěkně a na dráze neměli problém. V přestávce se ještě otáčí seno, takže máme pauzu. Zde je pak zádrhel, protože přes nahrnuté seno není vidět návnada, takže traktory musí opět do pole. Faraoni opět začínají a Gebča opět neběží na svůj standard špatně. Druhé kolo je pro chrty přehlednější a zvládají ho lépe. Odpoledne je celý závod za námi a čeká nás již jen vyhlášení výsledků. Gebča se umístila na druhém místě ve fenách a získala res. CACT. Mám radost. Pesani jsou stále hodní a Ami už je pěkně otrkaná a v ohrádkách vyvádí kraviny a nejsem si jistá, zda jejich upravené zvýšení bude dostačující. Snad ano. Máme spoustu věcí na balení a tak s Vaškem zůstáváme ještě jednu noc. Všichni odjeli domů a Jitka s Boženkou do Chlumce, kam dorazíme zítra ráno. Navečer jdu na další procházku s pesanama, přeci jen si to za celý víkend zaslouží. Večer jdeme brzy spát, jsme hodně unavení. Noc již byla teplá.
10346109_265401023639393_6754162553520480757_n-vasek.jpgRáno začínáme hned balit, věcí je opravdu hodně. Ale jde nám to rychle a dopolene vyrážíme na cestu do Chlumce. Stavuji se ještě na nákup a pak už jsme na místě. Stavím opět ohrádky, provizorně instalujeme klády pod auto a vše je hotovo. Ami už pěkně zlobí a když odcházím s částí smečky tak začíná vyvádět a zkouší, kudy by se dalo vyskočit ven. Takže ji musím uvazovat, když jdeme pryč. Dokonce jsem ji poprvé slyšela štěkat! Navečer začíná trénink. Bahča si zaběhl s Asalkou a Gebča si dala solíčko. Psů není moc, ale i tak běháme do večera. Pak dostáváme vynikající večeři od Ivoše (penzion Alwin). Noc je dnes hodně teplá, takže ani deku nepotřebuji.
V úterý ráno jsme se poflakovali u penzionu, pesani si vyzkoušeli agiliti. Ami jsem také vytáhla, ale tunel se jí nelíbil a tak do něj po pár pokusech aspoň nakoukla. Dneska jedeme domů, takže po obědě začínáme balit. Odpoledne opět běháme. V autě se nám mezitím stala nehoda - původně jsem si myslela, že se tam Ami vykakala ... zrovna jsem vytahovala ušáky na běh, takže úklid ještě chvilku počká. Dneska poběží všichni tři spolu. Jenže všichni vzali roha a Asalka vzadu dřepla a kakala. Naštěstí všichni tři nakonec přišli zpět ke mě. Asalka ale začala průjmovat, takže mi hned bylo jasné, že to byla v autě "její práce". Takže nakonec jsem ráda, že máme sbaleno a jedeme domů. Auto je jakžtakž uklizeno a jdeme ještě na večeři. Vašek zůstává a my pozdě večer jedeme domů. Asalka naštěstí cestu vydržela a tak jsme před půl nocí byli doma. Táta i kočička Moura zvládli přežít pár dní o samotě a uvítali náš příjezd. Celá dovolená byla moc fajn, počasí nám přálo a pesani byli celou dobu moc šikovní! Takže už se těším na další akci ... i když si nyní radši užiji akci "nepořadatelskou", kde bude čas na posezení s přáteli a oddech.  Máma se nám vrátila z nemocnice skoro po třech týdnech, takže už si pesani opět užívají výkrmu (a to se jim podařilo už hezky shodit).

Fotogalerie ZDE

* * * * * * * * * *

CACT coursing KCHCHADP 8.5.2014
Chlumec nad Cidlinou

Letos ty akce trochu flákáme, tak vyrážíme na teprve druhý závod v sezoně. Závod pořádá Klub chovatelů chrtů anglických dostihových plemen a North Wind Club byl požádán o zajištění dráhy, takže to je i akce pracovní. Ráno před odjezdem je změna plánu a já jedu sama s Gebčou, která jde do závodu a s Ami, která se bude jen koukat a otrkávat. Na cestě jsem se zdržela hned kousek po výjezdu, když v ZR dělali zrovna pokládku koberce přes náměstí a pak jsem se vlekla za samými náklaďáky, takže plánovaný příjezd se o něco prodloužil. Po příjezdu do Chlumce jsem rychle zašla na přejímku, vyvenčila holky a pak rychle pomoct na dráhu. Přichlášených bylo skoro 100 psů, takže jsme měli co dělat. Hned ráno nás potrápila posekaná ležící tráva na louce, která se namotávála na lanko a to se pak sekalo na kladkách. Takže ač dráha byla již od rána pohrabaná, museli "hrabáči" na trať znovu. Pak už to docela šlo a závod mohl začít. Když už se začalo dařit, tak párkrát na dráhu utekl peimg_5106-eliska-nwc.jpgs a čas byl opět ve skluzu. U navijáku jsme se střídali s Vaškem, takže jsme se prostřídali na oběd a na venčení. Ami byla v autě hodná a při seznamování s lidmi to nějak přežila, ale zrovna moc si to neužívala. Gebča běžela první kolo docela obstojně, ve druhém už zase používala hlavu. Takže nakonec z toho bylo 7. místo. Po závodě mi ještě Eliška s Lůcou nafotili Amistad a také jsem Amince koupila konečně obojek, protože ty naše jí jsou všechny velké. Pak jsme ještě probrali průběh závodu a v půl 8 jsme vyrazili domů.

Fotogalerie ZDE (autoři foto Eliška Matušková a Lůca Dogipex Adámková - děkuju

* * * * * * * * * *

Snow Wind Cup 31.1.-3.2.2014
Hrdoňov

První CACIL, CACT závod pořádaný Klubem faraonských psů ve spolupráci s NorthWind Clubem. Čeká nás náročný víkend, na který vyrážím již v pátek s tátou a komplet smečkou. Po poledni přijížíme na místo. Je zde dokonce trochu sněhu, takže to bude aspoň sněžný coursing. Rychle vyvenčíme, ubytujeme se a jdeme stavět dráhu. Mezitím příjždí ostatní, kteří se podílí na organizaci. Než postavíme komplet dráhu i se zázemím, tak nachodíme hodně kilometrů. Odpoledne zvládáme ještě pár naplánovaných tréninkových běhů. Zaběhli si i Asalka s Bahčou. Asalka běžela kamsi do neznáma, až zjistila, že je to asi špatně, tak se otočila a následovala Bahira, který sledoval poctivě návnadu. Venku končíme až se setměním. Večer jdeme na přejímku s Gebčou, která se v neděli účastní závodu. V kanceláři probíhá poslední kontrola všeho do závodu. Ještě v nočních hodinách probíhají poslední přípravy a jde se spát.
Ráno začínáme před svítáním. Všichni jsou na nohách připraveni vykonat své úkoly. Mě čeká obsluha navijáku a velký dík patří mému tátovi, který se celý víkend bude starat o pesany. Na dráze stavíme ještě bannery sponzorů. Pak už začínáme zkušebním během a je zde zádrhel - udělaly jsme poctivé střapce, které bohužel neprojdou kladkami. Takže na řadu jde rychle střapec tréninkový, ať můžeme začít. Mezitím holky upravují závodní střapce na úměrnou míru. Já se zžívám s funkcí hlavního tahače a pokouším se tahat co nejlépe to umím. Občas je to pěkná perlička, když pesani běží někam jinam, než mají. Počasí nám přeje a na to, že je první únorový den, tak teploty soupají vysoko až na 12°C! Sněhová pokrývka se změnila v bahnitý terén a psi dobíhali do cíle "po kolena v blátě". Na licence a tréninky mě střídá Vašek, já jdu na rychlou kontrolu pesanů a na druhé kolo jsem zase v plné síle. Druhé kolo odsýpá, technika pracuje jak má a brzy odpoledne máme skoro odběháno. Na poslední plemeno mě střídá Vašek a my míříme na oběd. Z něj jsme ale odvoláni, Vaškovi se nedaří, nervy pracují a tak jdu rychle dotahat poslední běhy - licence a tréninky. Brzy odpoledne máme komplet odběháno. Musíme ještě sklidit navijáky. Večer probíhá členská schůze a hlavní program večera - aukce na podporu Galgů v nouzi. Každý donesl nějaké ty dárečky pro pejsky a pánečky. Aukce měla velký úspěch. Hlavní role se ujala Jíťa s pomocníkem Renčou a byl z toho zábavný večer. Výtěžek byl velmi překvapivý - cca 8.000,- Kč. Celá částka byla poslána již zmíněnému sdružení Galgo v nouzi na podporu španělských galgů. Večer byla ještě discotéka, ale my jsme šli "do hajan" neb nás čekal ještě nedělní závod.
Ráno začínáme se svítáním na snídani a hned míříme na dráhu. Trochu nás zdržela ranní mlha, takže začátek závodu byl mírně posunut. Dráha přes noc zmrzla, takže z bláha se stal tvrdý terén plný nerovností. Někteří pesani si způsobili drobné odřeniny tlapek. Ztvrdlá dráha nám také tropila problémy s trhajícím se lankem. S oteplováním se to ale zlepšilo. Odpoledne již byla dráha rozměklá a na běhání bezpečnější. Dnes byli v závodě faraoni a s nimi i naše Gebča. V prvním kole nepřekvapila, ale ani nezklamala. I když z toho bylo poslední místo, tak bodově to až taková ztráta nebyla. V druhém kole bohužel návnadu s Adýskem ztratili oba dva. Ádá našel, Gebča až později, takže poslední místo bylo jasné  Závod jsme zvládli odběhat a zůstal čas i na pár tréninků. Následovalo ještě vyhlášení vítězů, poté balení a většinu čekal odjezd domů. My a Vašek s Janou jsme zůstali do pondělka. Večer jsme tedy ještě poseděli u pivka a probrali náš první závodní víkend. Máme ještě co dohánět, ale nemáme se ani za co stydět.
V pondělí ráno balíme zbytek věcí, auta jsme nafoukli jak jen to šlo a utahaní jsme po poledni jeli domů. Měli jsme naplánovaný výlet, ale nechtělo se nám, takže jsme jeli rovnou domů. Tímto ještě jednou děkuji tátovi za postarání se o pesany, všem organizačním parťákům patří dík za odvedenou práci a za zajištění teplých nápojů a jídla po celý víkend a samozřejmě děkujeme sponzorům za ceny a dárečky všem zúčastněným.

 

1618683_10201234161127146_60412695_n.jpg

Fotogalerie naše a našich pesanů
Foto NWC
Foto Dogipex