Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výlety 2006

Jarní výlety

ZOO Brno

ZOO Brno

Konečně je venku jarní počasí a tak jsme neváhali a hned jsme vyrazili na výlety. V sobotu 15.4.2006 jsme jeli s celou rodinou do ZOO Brno. Teprve od podzimu loňského roku tam můžou i pejsci, tak to je letos naše prvni zoologická zahrada. Bylo tam krásně. Zvířátka se mnou kamarádili a já s nimi taky - viz foto.

 

Žďárské vrchy

Náš letošní druhý výlet byl s vipety Cyrilem a Míťou. Protože bydlíme na Vysočině a v okolí máme CHKO Žďárské vrchy, tak toho musíme využít a trochu to tam prozkoumat. Kousek jsme museli autobusem. V autobuse se trochu bojím, ale když tam byl i Cyril a Míťa, tak se to hned líp cestuje. Pár kilometrů jsme se prošli, zmokli jsme, ale dorazili jsme do plánovaného cíle. Zpět jsme jeli zase autobusem. Jako správní turisti jsme zakončili výlet na jedné zahrádce, páníčci uhasili žízeň a šli jsme domů.

Ahoj Bahir

 

Lom Borek 12.8.2006

Lom Borek

Cestou z dostihů v Kolíně jsme se zastavili u zatopeného lomu, který se nachází mezi obcemi Kraborovice a Borek.

V lomu je krásná "tyrkysová" voda. Zrovna zde měli sraz potápěči, kteří měli kurz potápění. Takže pohled do lomu byl ještě obohacen o potápěče vynořující se z vody.

Fota krásného lomu najdete v připojené fotogalerii.

 

 

Zámek Žďár nad Sázavou a Zelená hora 5.7.2006  Zámek Žďár nad Sázavou

Bydlíme kousek od Žďáru nad Sázavou, kde se nachází zámek (Bývalý cisterciácký klášter)  a památka UNESCO - Kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Více info o památkách zde 

Když to máme tak blízko, vzali jsme Bahirka a "jeli" na výlet. Nejprve jsme šli navštívit Zelenou horu. Leží na kopci, tak jsme se tam vyštrachali po schodech a u brány jsme zjistili, že tam pejsci nesmí. Poutní kostel na Zelené Hoře je unikátním uměleckým dílem  geniálního českého architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichla. Okolo kostela je hřbitov (asi proto ten zákaz psů). Od poutního kostela je krásný výhled na město Žďár a jeho okolí, především na žďárský zámek, který byl naší druhou zastávkou.

Do zámku samozřejmě pejsci taky nesmí, ale na nádvoří je jim vsup povolen. Zámek má 3 nádvoří a k nim patří ještě zadní část - bývalé konírny. Bahir byl jako vždy středem pozornosti, protože většina přihlížejících lidí o faraonském psovi slyšela jen v souvislosti se starověkým Egyptem a netuší, že toto plemeno vůbec někde existuje - natož u nás. Ale na to už jsme si zvykli a vždy jsme ochotni podat "odbornou" přednášku o tomto úžasném plemeni.

 

ZOO Praha 13.9.2006

ZOO Praha

Je krásný podzim a tak jsme se rozhodli, že je čas na další zoologickou zahradu. Tentokrát jsme zvolili ZOO Praha. Je to krásná velká ZOO, do které je povolen vstup se psy. Jak píší v orintačním plánu - téměř 10 km dlouhá procházka exotikou. Takže na procházku se psem ideální trasa.

Bahir ZOO má rád. Chová se zde vychovaně, na zvířatka nedoráží ani neštěká. Občas by si s některým chtěl hrát, ale to bohužel nejde. Jedinou kočku, tedy spíše dvě kočky, oznamoval všem kolemjdoucím - asi vysvětloval, že jsme v ZOO a tak tady kočky domácí nemají co pohledávat. Na ostatní zvířata se rád podívá a většinou je pozoruje s předními tlapkami na zábradlí nebo tarásku, aby mu nic neuniklo a nepřekáželo v rozhledu. Po dlouhé procházce jsme po několika hodinách dorazili "na konečnou" a rozloučili jsme se s pražskou ZOO. Určitě se sem ještě přijedem podívat.

Cestou domů jsme naložili kamaráda Vláďu a jeli jsme se podívat na štěňátka. Poprvé jsem viděla takhle malé faraony. Všichni jsou moc krásní a těšíme se až povyrostou. Více o návštěvě štěňátek ve fotogalerii Štěňátka Ammut

 

 

Hluboká nad Vltavou 17.9.2006

Do Hluboké nad Vltavou jsme přijeli na coursing, který se konal u ZOO Ohrada a Loveckého zámku. Využili jsme toho - před závodem jsme navštívili zoologickou zahradu, o přestávce mezi 1. a 2. kolem jsme navštívili Lovecký zámek a cestou domů jsme stihli i zámek Hluboká.

ZOO Ohrada - Hluboká n.Vlt.ZOO leží hned vedle Munického rybníku, od kterého je krásný výhled na zámek Hluboká. ZOO Ohrada je malinká krásná zoologická zahrada. Vše je bohatě doplněno o různé rostliny a tak je zde příjemné a útulné prostředí. Zvířátka mají moc pěkné výběhy se spoustou "prolézaček" a vše je opět obohaceno rostlinami. Vodní ptáci jsou obklopeni již zmíněným Munickým rybníkem, takže jim rybník přináší jejich přirozené prostředí. ZOO je malá, ale přesto ji všem doporučuji. Ovšem není tam povolen vstup se psem, takže Bahča musel odpočívat v autě.

Munický rybníkMunický rybník Bahira ohromě zajímal, což nás velice překvapilo, protože nemá rád vodu a doma se drží v bezpečné vzdálenosti od hráze rybníků. Možná to bylo i kačenama, které nás neustále pronásledovaly. Od hráze bylo i několi stromů svalených do vody. Bahir se rozhodl, že se na jeden z nich vydá. Divili jsme se, ale nejistě vlezl i na úzkou větev. Samozřejmě mu sklouzla tlapka a do vody spadl. Bylo to jeho první koupání!

Lovecký zámek OhradaLovecký zámek Ohrada se prohlíží bez průvodce, což jsme uvítali, protože u některých expozic se zastavíme jen na chvíli a naopak od jiných se nemůžeme odtrhnout. Prohlídka začíná ve "vstupní hale", kde čekají 2 krásní medvědi a několik paroží. Pak je prohlídka v 1. patře, které je věnováno lesnictví a myslivosti. Takže všude na stěnách je paroží a různé nástroje, které sloužili v lesnictví nebo k lovu. Zaujala nás také sekce, kde byl znázorněn lov zvěře se psy. Byla zde i zmínka o starobylém faraonském psovi. Prohlídka pokračovala v přízemí - expozice rybářství. Různé pomůcky k lovu ryb a samozžejmě ryby vypreparované.

Zámek HlubokáZámek Hluboká, který je jeden z nejznámějších v ČR. Ten jsme jako jedinný navštívili i s Bahirkem - tedy nádvoří, do zámku jsme se již nedostali. Zámek je opravdu překrásný, jako z pohádky. Obklopuje ho zámecká zahrada, která je pěkně upravená. Bahir byl jako vždy na vše zvědavý, tak musel nahlídnout do všech kašen a každou chvilku někoho vyhlížel z hradeb, pod kterými byla jen strmá skála a krásný výhled na celou Hlubokou a na okolní jihočeské rybníky.

 

Výlet na Vápenici 29.9.2006

Míťa, Cyril, BahirPřed tím než přivezeme domů štěňátko musíme věnovat plnou pozornost Bahirkovi. Tak jsme se rozhodli, že je čas na další výlet s nejlepšími kamarády Cyrílkem a Míťou. Byl krásný podzimní den, tak byl na výlet ideální čas.

Naše trasa začala ve Žďáře nad Sázavou, vedla kolem rybníku Dívka a vesnicí Hamry nad Sázavou. První naše zastávka byla u sochy Mamuta u Rozštípené skály. Tam jsme si dali občerstvení, u kterého dostal Míťa žihadlo do tlapky. Míťa toho využil a snažil se kulhat co to jen šlo, aby z toho bylo nošení v náručí. To mu ale nevyšlo a cestu musel absolvovat po svých jako všichni ostatní.

Cesta pokračovala k jezeru Vápenice, což byl vlastně náš dnešní cíl. Je to krásné místo, tak jsme se pokochali přírodou a odpočinuli si. Pokračovali jsme kolem rybníku Miškovec a poslední zastávka byla u sochy "Mamlase" kousek u Žďáru n.S. Takže jsme udělali poslední fotky a vrátili jsme se opět na začátek naší trasy. Rozloučili jsme se s Cyrílkem a Míťou a jeli jsme domů, kde na nás čekaly kočičky a večeře!

 

 

Náhledy fotografií ze složky Výlety 2006 - Hluboká nad Vltavou 17.9.2006