Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prenatální vývoj štěňátka

PRENATÁLNÍ VÝVOJ ŠTĚŇÁTEK

zdroj: http://www.arebred.estranky.cz/clanky/prenatalni-vyvoj-stenat--.html 

OBDOBÍ PŘED KRYTÍM: Fenu několik dní před krytím odčervěte. Očkování se doporučuje minimálně 1měsíc a maximálně 8 měsícůpřed plánovaným krytím. V období před a během krytí nevystavujte fenku stresu.Snažte se o maximální pohodlí a dobrou náladu. Při stresu se v jejím organizmu vylučují kortikoidy, které blokují a oddalují ovulaci, čímž nedojde k uvolnění vajíčka (oocitů) a jejich oplodnění.

Pozn:Údaje v tomto kalendáři vychází z předpokladu,že fena je poprvé krytá v období těsně před ovulací nebo v období jejího nástupu.

(popisovaná velikost plodů je pro velká plemena psů - leonberger, tak se nelekněte :) )


1.DEN (DEN PRVNÍHO KRYTÍ)
Fena se nachází v období těsně před ovulací, případně už ovuluje (uvolňování vajíček). Termín krytí se neshoduje s termínem oplodnění. Vajíčko (oocit) po uvolnění dozrává a je oplodnění schopné 2 dni. Spermie též dozrávají (zbavují se biologicky aktivních substancí ze svého povrchu) 6 - 10 hod. po krytí (kapacitaci) a potom jsou oplodnění schopná 4 - 6dní. Rozdíl mezi termínem krytí a oplodněním může být 1 až 6dní v závislosti na dnech, kdy fena ovuluje.

2. DEN
Očistěné spermie putují a hledají vajíčka k oplodnění.

3. DEN
Spermie z prvního krytí dosahují cíle,našli vajíčka ve vejcovodech,které vedou z vaječníků do dělohy.

4. DEN
Nastává oplodnění vajíček. Feně se v první polovině březosti nemusí věnovat zvláštní pozornost. Nemění se ani druh a množství krmiva. Pohybu může mít tolik na kolik je zvyklá a sama zvládne. V letních vedrech se musí dávat pozor, aby se jí organizmus nepřehřál a nebyla dehydrovaná!

5. - 11. DEN
Oplodněná vajíčka putují vejcovodami do děložních rohů.

12. DEN
Ranná embrya se zbavují obalů,volně se pohybují v tekutině dělohy a hledají místo k uhnízdění.Velikost embrya je 0,6mm.

13. DEN
Ranná embrya se zbavují obalů,volně se pohybují v tekutině dělohy a hledají vhodná místa k uhnízdění.

14. DEN
Embrya se začínají připravovat na uhnízdění stěny dělohy.

15. DEN
V následujících dvou týdnech se vyvíjí důležité orgány plodů. Pozor na zásahy do organizmu matky. Všechno má vliv na embrya. Nedoporučuje se v tomto období očkovat, odčervovat ani používat přípravky na blechy a klíšťata. Fena je velmi citlivá na jakékoliv změny, takže neměnit denní režim, dobu venčení, druh krmení, místo odpočinku a ani chování. Případné nutné zásahy si zaznamenejte do kalendáře-právě v tom dni se může narušit vývin některého orgánu v plodu. Do 35 dne je děloha schopná zárodek plně vstřebat. 

16. DEN
Uhnízďování embryí na stěnu dělohy. Jejich velikost je cca 1mm. Bradavky se feně začínají mírně zvětšovat a růžovět. Srst na břichu a v okolí bradavek začíná být jemná a řídnout.

17. DEN
u embryí se začíná formovat hlavička , tělo, záda a centrální nervový systém. Je založený základ pro vývoj vnitřních orgánů.

18. DEN
Vývoj vnitřních orgánů embryí. Jejich velikost je cca 2mm.

19. DEN
Vývoj vnitřních orgánů embryí.

20. DEN
Embrya jsou pevně uhnízděná na stěně dělohy, vyvíjí se vnitřní orgány a uzavírá se nervová trubice. Velikost embryí je cca 4mm.

21. DEN
Vyvíjí se placenta. Až od této chvíle je možné zjistit,zda je fena březí. Na ultrazvuku ještě není vidět embrya,ale jsou vidět pouze plodové obaly plné tekutiny (plodová voda). Velikost embrya je cca5mm. Vytváří se základ pro vývoj srdce.

22. DEN
Začíná ideální období pro ultrazvukové vyšetření. U feny se v tomto období může vyskytnout nevolnost a nechutenství následkem hormonálních změn a napětí v děloze. Fenka je apatická a bez nálady. Sem tam může i zvracet.Je dobré rozdělit krmení na více dávek a ochutit jídlo. Také se může objevit ojediněle neškodný výtok z pochvy(čistý a bez zápachu).

23. DEN
Ideální čas na diagnostiku gravidity ultrazvukem. Začínají se vyvíjet játra, čelist, oči, uši a nos. Velikost plodu cca 1 cm.

24. DEN
Ideální období pro vyšetření ultrazvukem.

25. DEN
Ideální vyšetření ultrazvukem. U embryí se začínají vyvíjet zoubky, krk a končetiny. Velikost cca 1,4cm.

26. DEN
Ideální vyšetření ultrazvukem i pohmatem přes břišní dutinu (pouze veterinář). Embrya jsou velikosti vlašského ořechu a proto jsou dobře nahmatatelná. Začít omezovat pohyb.

27. DEN
Ideální vyšetření palpitací a nebo ultrazvukem. 

28. DEN
Lze vyšetřit ultrazvukem. Začíná osifikace čelisti a lebky. Velikost je cca 1,7cm. 

29. DEN
Embrya se plně vyvíjejí v miniaturní pejsky. Může se mírně zvednout dávka krmiva. Nepřekrmovat - nadváha může feně uškodit!

30. DEN
Probíhá osifikace lebky a čelisti. Velikost embryí cca 2cm.

31. DEN
Růst hmatových chloupků na bradě, obočí a nose.

32. DEN
Fenka je přibližně v polovině březosti.Embrya se mění na plody a dosahují 20% porodní váhy. 

33. DEN
Začíná růst tlapek s polštářky, osifikace nosu,kosti končetin a žeber. Velikost cca 2,7cm.

34. DEN
Fena se mění-je klidnější a citlivější.Její břicho i vnější pohl.orgány se začínají mírně zvětšovat.

35. DEN
Fena má větší chuť k jídlu.Je dobré začít krmit kvalitnějšim žrádlem (sušené pro březí feny superpremiové) a zvětšit dávky o 10%Podávat jídlo 3x denně. Nepřekrmovat!

36. DEN
Končí období pomalého růstu plodů.Intenzivně rostou,probíhá osifikace kostí,lopatky. Začíná růst srst,diferencují se pohlavní orgány a dokončuje se vývoj ostatních orgánů. Velikost cca 3,5cm. 

37. - 39. DEN
Plody intenzivně rostou. Probíhá osifikace kostí.

40. DEN
V tomto období mají plody založené všechny vnitřní orgány. Probíhá osifikace páteře a prstů. Oči jsou zavřené. Velikost plodu cca 6,5cm.

41. - 43. DEN
Probíhá osifikace páteře a prstů.

44. DEN
V tomto období se již dají nahmatat štěňátka, ale je velmi nesnadné určit jejich počet.(pouze veterinář). Děloha zabírá 2/3břišní dutiny a proto se doporučuje krmit 3-5 x denně v menších dávkách .Zvětšit denní dávku stravy o 15-20%.Začínají se zvětšovat mléčné žlázy a srst okolo bradavek vypadává. Fence nesmíme dovolit příliš prudké a namáhavé pohyby či skoky.

45. DEN
U plodu probíhá osifikace pánve a roste srst. Velikost plodu je cca 9cm.

46. - 47. DEN
U plodu probíhá osifikace pánve a roste srst.

48. DEN
Fenka se začíná zakulacovat. Většinu času tráví starostlivostí o sebe, vylizuje se, její mléčné žlázy se stále víc zvětšují. Začíná být neklidná a s blížícím se porodem začíná hledat místo pro štěňátka. Může hrabat,trhat a připravovat doupě.

49. DEN
V tomto období připravíme fence porodní bednu a začneme zvykat na místo,kde bude rodit.

50. DEN
Břicho feny je plné štěňat a je sporadicky možné vidět jejich pohyb přes dutinu břišní. Plody dosahují cca 75%svojí porodní hmotnosti. Těla plodů mají již sformované tvary. Velikost plodů je cca 12cm.Fenka v tomto období může (a nemusí) stratit chuť k jídlu. Je dobé ji krmit často malými dávkami. Zvyšovat denní příjem potravy o 25-50%.

51. DEN
Je možné,že dochází mimovolně k uvolnění pár kapek mléka z některých bradavek. Je dobré, začít bradavky omývat teplou vodou.

52. DEN
Feně se zvětšuje břicho. Často odpočívá a většinu času tráví starostí o sebe.

53. - 54. DEN
Fena odpočívá a chystá se k porodu.

55. DEN
V plodech začíná probíhat kalcifikace zubů. Velikost plodů je cca 14-15cm.Fena odpočívá a připravuje se na porod.

56. DEN
V plodech probíhá kalcifikace zubů. Fena odpočívá a připravuje se k porodu.

57. DEN
Fena odpočívá a připravuje se na porod.

58. DEN
Fena odpočívá a připravuje se na porod. Při lehkém stlačení bradavek se může objevit mléko.

59. DEN
Je potřeba vše připravit a mít po ruce. Fena může začít rodit každým dnem. Začněte měřit každé ráno a večer teplotu v konečníku a zaznamenávat si jí.

60. - 62. DEN
Plodům dorůstá srst na nose, končetinách, ocase a bříšku. Velikost je cca 16cm.

63. DEN
Krátce před porodem (12 - 24 hod.) fena zpravidla přestává jíst a dochází k poklesu tělesné teploty z 38-39°C na 36,5-37,5°C.(tj.o 1-2°C). Může se objevit výtok plodové vody (slámově zbarvené lehko viskozní tekutina připomínající moč). Působením hormonu nadledvinek plodů dochází k uvolnění estrogenu v placentě a ten vede ke zvýšení produkce proglandinu (tkaninové hormony,produkované přímo v děloze). Ty ukončí činnost žlutých tělísek (ty udržují březost) a uvolní děložní hrdlo.

64. DEN (PŘEDPOKLÁDANÝ DATUM PORODU)
(Je to přibližný termín porodu-může nastat v rozmezí mezi 59. až 67. dnem březosti.)
Předešlé hormonální změny vedou k vyvolání stahů dělohy, ty následně vyvolají břišní stahy (kontrakce) a tím se postupně vypuzují plody. Samotný průběh porodu může být u každé feny časově velmi odlišný. Při porodu je štěně osrstěné na celém těle, oči má zavřené, zvukovody na povrchu jsou srostlé a nemá dokončenou osifikaci záprstí a zánártí. Velikost plodu je cca 16-22cm (středně velký pes - záleží na velikosti psa.)
 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář