Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč stafbulla s PP?

1) Průkaz původu psa Vás nenutí k navštěvování výstav! Díky rodokmenu si snadno vyhledáte předky Vašeho štěněte a jejich zdraví.

2) Když si pořídíte štěně s PP neboli průkazem původu (rodokmenem), tak máte jistotu, že Vám ze štěňátka vyroste to plemeno, které Vy chcete a né žádný kříženec s pitbulem či americkým stafordem. Tuto jistotu právě u bez PP psů nemáte. 

3) U PP psů víte, že povaha bude odpovídat standartu plemene. Což u bez PP psů neplatí. Může se tak stát, že si pořídíte malého agresora (většinou jsou to kříženci prodáváni jako "čistokrevní bez PP"), jeho výchovu nezvládnete - správná socializace a pevná ruka a z malého drobečka se stane pes nebezpečný svému okolí a o takových se pak dozvíte z různých televizních zpráv. A právě psy typu bull bez PP a jejich kříženci mají na svědomí největší množství útoků vůči lidem.

4) Štěňátko s PP nikdy neonemocní na L2-HGA (neurometabolické onemocnění postihující centrální nervovou soustavu) a HC (šedý zákal). Tyto dvě dědičná onemocnění se u PP psů hlídají a testují. U bez PP psů se tyto nemoci vůbec nehlídají.

5) Vždy máte jistotu, že rodiče štěňátka s PP nebyli bázliví či agresivní.

6) Štěňátko s PP odchází do nového domova vždy naočkované, odčervené a označené mikročipem nebo tetováním s kupní smlouvou a jejich očkovacím průkazem nebo pasem psa, kde máte všechny informace o očkování a čipování či tetování zaznamenané.

7) V chovu PP psů je limitován počet vrhů na feně. U bez PP psů se toto nehlídá a tak může mít chudák fena štěňata pořád dokola, dokud se nevyčerpá a majitel se jí nezbaví, protože mu již přestane vynášet!

 

Co Vám mohou lidé prodávající bez PP psy nabulíkovat: (více info http://www.stop-mnozitelum.cz/triky-mnozitelu.html)

- "průkaz původu dostanete, když si připlatíte" - průkaz původu psa je vždy v ceně štěňátka!

- "průkaz původu nedostal kvůli nedostatku v exteriéru" - průkaz původu obdrží i štěňatka s vadou!

- "štěňat bylo ve vrhu moc, proto nemají průkaz původu" - průkaz původu dostanou vždycky všechna štěňata z vrhu po uchovněných rodičích!

- "průkaz původu Vám můžeme dodatečně dodělat" - průkaz původu nelze nikdy později dodělat!

- "štěňátka nemají PP, ale jsou čistokrevní" - Nikdy si nemůžete být jisti, že budou štěňata bez PP čistokrevná. Nikdy nemůžete vědět, zda-li nebyla jejich babička pitbulka nebo kokr. 

- "štěňata s PP jsou na výstavy, kupte si mazlíka bez PP" - průkaz původu nikoho nezavazuje k chození na výstavy! 

- "pokud štěňata s vadou neprodám, budou utracena" - vydírání ze stran množitelů je nejhorší, někdo si poté štěně koupí, protože je mu pejska líto, ale tím množitele podpoří k tomu, aby znovu vyprodukoval další štěňátka

- "nová rasa" - nikdy si nekupujte křížence, vždyť jich jsou plné útulky!

- "rodiče štěňat jsou s PP,štěňata bez PP,nemám čas uchovnit" - když nemá čas na uchovnění, bude mít čas na štěňata?! A nebo má fena genetickou vadu a proto ji nemůže uchovnit?!

- "štěňátka bez PP, vhodná na chov, matka má početné vrhy" - ruce pryč od tohoto množitele!

- "štěně k narozeninám pro dítě" - nikdy nekupujte psa dítěti, jen proto, že to dítě chce!

- "z nedostatku času posílám jen zookurýrem" - Nikdy si nekupujte takovéto štěně! Množitel se Vám bojí ukázet v jakém prostředí štěně vyrůstá a jak vypadají jeho rodiče, protože jsou v katastrofálním stavu

- "štěňata se slevou, akce na fenky" - to jsme někde v superparketu?! množitel se potřebuje co nejdříre starších štěňat zbavit, protože čeká a nebo má nová štěňata! Cena u psů s PP je taková, protože je do ní zahrnuto očkování, odčervení, papírování, péče, kvalitní strava, náklady na krytí atd atd

Jejich triků je bohužel mnoho a dost lidí se nechá napálit a nebo se jim štěněte zželí a tak si ho koupí, ale nedochází jim, že tím akorát množitele v jeho činosti podpoří a bude na svět přivádět další a další štěňata, která má jako hlavní zdroj příjmů!

 

Zdá se Vám cena štěňátka s PP vysoká? - Rodiče štěňat museli splnit určité výstavy (u některých plemen i zkoušky), aby byli uchovněný a testování rodičů na dědičná onemocnění není také levná záležitost. Když si k tomu napočtete ještě cenu za připuštění feny psem, za kterým musíte cestovat třeba i do jiné země, tak se nemůžete divit, že cena je taková jaká je.

Někdy se v chovu může vyskytnout nějaké štěňátko s vadou exteriéru (skus, barva,..) bez zdravotních onemocnění, které se prodává levněji, někdy se jeho cena pohybuje i pod cenou psů bez PP!

 

Pokud doopravdy chcete společníka na 15 let života, tak si našetřte na psa s PP - budete mít jistotu, že je to plemeno, které jste chtěji a né kříženec a že bude pocházet po zdravích rodičích testovaných na dědičná onemocnění. Budou dobře socializovaná, zaočkovaná a odčervená a tím pádem nejlépe připravená na odchod do nového domova.

 

Zodpovědný chovatel vs. množitel

zdroj: http://www.orleansnow.cz/PAEGAS/cz/jak%20rozeznat.htm

- Cílem chovatele je odchovat exteriérově a povahově kvalitní štěňata, která budou skvělými představitely plemene.

- Cílem množitele je odchovat co nejvíce čehokoliv, bez ohledu na zdraví, povahu i exteriér, pouze s ohledem na vlastní zisk.

- I v období březosti a kojení vypadá fenka spokojeně a čistě. 8 týdnů po porodu fenky výrazně ztrácí srst, ale stále si zachovávají svou eleganci a čistotu.

- Fenky nesmějí zapáchat ani jevit jakékoliv známky zanedbání, musí být stále veselé a čisté. Stačí se podívat, jak fenka - matka vypadá. U množitele fenku málokdy vidíte!

- Správný chovatel vybírá kvalitní krycí psy, často platí horentní sumy za krytí v zahraničí.

- Rádoby chovatel má doma svoje psy a kryje s nimi stále dokola, aniž by zvažoval čistotu a zachování zdravé genetické populace. Je mu jedno jak budou štěňata vypadat a jestli budou zdravá.

- Solidní majitel se svojí fenkou objíždí výstavy, společenská setkání, je nedílnou součástí jeho rodiny a to až dokonce jejího života. Jeho psi a štěňata působí čistým a pěstovaným dojmem a jsou plni radosti ze života. U dlouholetého chovatele najdete i starší psy - seniory, kteří stejně jako štěňata nepůsobý ostýchavím, uzavřeným dojmem, jsou přátelští a mají radost z kontaktu.

- Feny množitelů jsou často držený v mizerných podmínkách. Jsou doslova továrnou na štěňata, nikdy se nepodívají ven ze svých kotců, jsou vyčerpány opokovanými vrhy a jakmile přestanou mít početné vrhy či problémy s březosti, tak jsou utraceny a nebo darovány. Neseriozní chovatel se starých psů zbavuje - nejen, že nejsou produktivní, ale mají zvýšené nároky na veterinární péči.

- Štěňata i s fenkou jsou u chovatele umístěny v obytné části domu, co nejblíže ke všemu dění,  aby štěňata byla neustále v kontaktu s člověkem.

bedna-hruza.jpg

 

 - Žádný soudný člověk při pohledu na takovéto umístění štěňat nastrkaných v chlívcích a kotcích jako králíci, na nepořádek a zápach, který "chov" zákonitě provází, by si štěně z takovýchto podmínek nekoupil. Ovšem množitelé jsou si této skutečnosti vědomi, a tak často nabízí, že štěně dovezou, nebo ho kupujícímu někde předají - v garáži či před domem. 

 

 

- Chovatelská stanice nabízí svým štěňatům čisté umístění. Nabízí jim také různorodou obměnu: různé hračky, místo pro hraní, umožní jim setkání s jinými lidmi, dětmi, zvířaty. Poznají jízdu autem. Mají především dostatečný a zabezpečený prostor pro pozorování. 

- U množitelů jsou štěňata často držena na roštech, aby se umožnilo jednoduché kydání jejich výbehu. V Řádu na Ochranu zvířat je používání roštů při odchovu štěňat přísně zakázáno. Lehce může dojít k zapadnutí nožky, její luxaci či zlomenině. tento "výběh" je vhodný možná pro chov králíků. Nesolidní chovatel Vám vrazí štěně do ruky (bez jakýchkoliv či pouze minimálními informacemi - aby co nejvíce ušetřil), vyinkasuje peníze a více se o Vás nestará. O jejich socializaci nemůže být ani řeč, protože člověka vidí jednou denně, když jim přinese žrádlo a vykydá kotec.

- Zodpovědný chovatel se o svá miminka star s radostí, aby jim nic nechybělo a byla zdravá, spokojená a šťastná. Opečovávaná štěňátka jsou rozlišena barevně mašličkama a nebo obojky, chovatel je denně nebo alespoň jednou týdně váží. Průměrná cena štěňat v ČR se pohybuje mezi 10 - 18 tisíc. Může být i vyšší při zahraničním nebo výjimečném krytí. Tato cena není na výdělek, jak se Vám množitel snaží namluvit, ale proto, že si štěňátek chovatelé váží, mají k nim citové pouto, jsou milována, jsou kvalitně krmena a opečovávaná.

- Opravdu si chcete koupit nemocné a špinavé štěně za 5 tisíc? Napálený majitel takového štěněte za ušetřený peníz za koupi štěněte obratem ruky utratí u veterináře! Množitelé se nestydí prodávat štěňata ve věku 5, 6 nebo dokonce čtyř týdnů věku! (štěně má odcházet do nového domova nejdříve ve věku 8 týdnů) NEBOJTE SE BÝT OTRAVNÍ, ptejte se a nenechte si nic namluvit! Nabízí Vám bezúdržbového psíka, který je vhodný na vše, a že si jej určitě máte koupit?

- Chovatelská stanice Vám podá veškeré informace o VŠECH předešlých vrzích (data narození, rodiče), odchovaných štěňatech, jejich zdraví. Tyto informace Vám mohou být přístupny i na www stránkách chovatele. Předá rád tipy o péči, krmení, výchov. Požaduje od Vás adresu a nabízí kdykoliv možnost pomoci, pokud by nastal jakýkoliv problém.

- Jak je tedy možné, že lidé žijící z množení psů, tak skvěle prosperují? Pochopitelně i tady platí zákon trhu. Je-li poptávka po levném štěněti - je zákonitě i nabídka, kterou si množitelé nenechají ujít. 

- Štěňátka od zodpovědného chovatele neodchází do nového domova dříve než v 8. týdnu věku, naočkovaná a několikrát odčervená. Chovatel Vám dá domů balíček do začátku - krmivo, na které je štěně zvyknuté a nějaké hračky. Podepíšete s ním kupní smlouvu a průkaz původu Vám dojde poštou, protože trvá cca 2 měsíce jeho vyřízení. Ke štěňátku dostanete jeho očkovací průkaz nebo pas (slouží uplně stejně jako očkovací průkaz).

- Štěňata u množitele jsou často očkována až těstě před odběrem a nebo vůbec, mají škrkavky, dravčíky, blechy, záněty spojivek a nejsou krmena kvalitními granulemi (od lidí, co krmí pedigree, chapi, bono, friskies a jiné levné granule, ruce rychle pryč!). Neseriozního chovatele nezajímá, jak se daří všem jeho štěňatům, podá Vám informace jen o těch vyvolených a nebo se různě vymluví. 

- Dobrý chovatel si hraje jak se štěňaty tak i s ostatními. Štěňátka je vždy radostně vítají a stále si kolem hrají, dožadují se pozornosti, chtějí se mazlit, hrát si, drbat se. Chovatel rozezná svá štěňátka, díky mašličkám či obojkům kolem krku a nebo podle kresby. Popíše Vám jejich povahy a zvláštnosti. Štěňátka jej milují a důvěřují mu a rádi si s ním hrají.

- U bez PP jedinců není možná žádná identifikace, útulky se plní a nezodpovědní množitelé, kteří se postarali o vznik psů jsou neznámí a jejich osud je nezajímá. Množitelé nejsou dohledatelní.  PROSÍME, NEPODPORUJTE TY, KTEŘÍ SVÝM NEZODPOVĚDNÝM PŘÍSTUPEM UBLIŽUJÍ TĚMTO NEVINNÝM A HODNÝM STVOŘENÍM. 

- Štěňátko s PP nemá absolutně nic společného s výstavami. Průkaz původu u štěňátka Vám zajišťuje, že rodiče štěňátek jsou opravdu toho plemene, které Vy chcete. CHS udržuje kontakt s majiteli i po prodeji štěňátka. Zajímá se o blaho, růst, pomáhá majiteli při řešení nejrůznějších situací. Je pro majitele štěňat rádcem a pomocníkem po celou dobu jeho života.

- Vy jako laici nejste schopní rozeznat, zda rodiči štěňátka jsou opravdu stafordširští bullteriéři a nebo jestli jeden z jeho předků nebyl a není pitbull či americký stafordširský teriér. Štěňátko si přinesete domů a pak se jen divíte, co Vám z něho vyrostlo - nohatý, s delším čenichem,..

- I mezi chovateli s PP se vyskytují bohužel ti, kteří sice odchovávají štěňátka s PP, ale více než o jejich blaho jim jde o svojí kapsu. 

- Používá množitel výmluvy typu: mě výstavy nebaví. často se můžete setkat s výmluvou u bez PP chovatelů, že oni nemají čas na vyřizování spousty papírů a dokumentů kolem založení chovatelské stanice, uchovnění fenky a kolem vrhu samotného. Jak tedy potom můžou rodiče štěňat vypadat, když nemají ani čas na štěňata? Rodiče štěňat bez PP nejsou ani vyšetření na dědičná onemocnění, která jsou závažná.

S čím se setkáte při koupi štěňátka s PP

- u chovatele podepíšete kupní smlouvu

- průkaz původu dostanete po vystavení plemenou knihou za cca 2 měsíce

- dostanete se štěňátkem očkovací průkaz a nebo pas, kde jsou uvedeny data očkování a odčervení

- dále dostanete informace o krmení - jaká značka granulí, jaké maso apod. jak často a v jaké formě úpravy, trochu krmení na které je štěně zvyknuté dostanete s sebou domů

- dobrý chovatel Vám poskytne informace i výcviku, informace o rodičích a jejich zdravotním stavu, výstavních úspěchů a s sebou Vám dá nějaké hračky pro štěňátko

- informuje Vás o členství v klubu a zajistí Vám přihlášku

- informuje Vás o možnosti v dospělosti vašeho pejska či fenky uchovnit, založit si CHS a chovat štěňátka s PP, rozhodně solidní chovatel nemá zájem, abyste na jeho odchovancích množili bez PP psy a toto Vám dá určitě najevo - může to být uvedeno i v kupní smlouvě

 

 

Já osobně bych si nikdy psa bez PP nekoupila. Jsou tam rizika, že si štěně vezmete od množitele, kterému fena slouží pouze jako stroj na štěňata a tím pádem na peníze. Na zdraví feny ani štěňat nehledí, jde jim jen o to, aby na feně co nejvíce ušetřili a ona jim dala co nejvíce štěňat na prodej. O této problematice se dozvíte více zde - http://www.stop-mnozitelum.cz/index.html .

Pokud chcete psa na mazlíka a je Vám líto dát peníze za PP psa, tak si zajděte do útulku. Je tam plno psů i čistokrevných a útulků je v ČR hodně. Často tam narazíte i na štěňata.  

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář