Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gran Canaria - Botanická zahrada a sopečný kráter Bandama

botanicka-zahrada.jpg

Čtyřhodinový výlet v osobním autě pro čtyři cestující s českým řidičem a privátním doprovodem v jedné osobě Vás seznámí se slavnou botanickou zahradou, perlou kanárských ostrovů, ležící v krajině nazývané kanárské Toskánsko. Jako BONUS uvidíte sopečný kráter Bandama. 

A co všechno uvidíte? Posuďte sami!

Sopečný kráter Bandama - nejstarší golfové hřiště na ostrově - botanická zahrada s 2 tisícovkami různých rostlinných druhů a na závěr rybářská vesnička. A k tomu oblast zvanou kanárské Toskánsko. 

PROGRAM

Nejprve vyjedeme na vrchol vyhaslého sopečného kráteru Caldera de Bandama, ležícího nedaleko Las Palmas. Kráter je hluboký přes 200 metrů a v průměru má kilometr. Před tisíci roky se do sopky dostala voda a ta následně explodovala. Z hory nad kráterem jsou nádherné výhledy do zeleného údolí zvaného "kanárské Toskánsko", na centrální pohoří ostrova, město Las Palmas, přístav a na celé východní pobřeží. 

Následně přejedeme do botanické zahrady. Na ploše 27 akrů botanické zahrady může návštěvník obdivovat flóru Kanárských ostrovů a nechat se na procházce parkem prostě unést. Kanárské ostrovy jsou považovány za miniaturní kontinent na kterém roste 2000 různých rostlinných druhů. Čtvrtina z nich je endemických, to znamená, že se nalézají pouze na Kanárských ostrovech. Jen pro zajímavost, Anglie, která je 34 krát větší, má ale pouze 1600 různých rostlinných druhů a jen pouhá pětina z nich je endemická. Od roku 1983 má Botanická zahrada semennou banku rostlin z Kanárských ostrovů, Madeiry a Azor, tzv. Makaronézie.

Většina návštěvníků vstupuje do Jardin Botanico dolním vchodem. Při vstupu je kovová busta vědce Viera y Clavijo, který napsal v roce 1799 Lexikon přírodní historie Kanárských ostrovů (Diccionario de Historia natural de las Islas Canarias) a dal zahradě své jméno. Tvůrcem malého ráje je však švédsko-španělský botanik Erik Ragnara Svensson (1910-1973), který otevřel první botanickou zahradu v roce 1959 a působil v ní jako její ředitel.

Botanická zahrada se skládá z několika dílčích oblastí a mimořádných míst. Tak například kamenný most v dolní části zahrady je přesná replika mostu, který kdysi spojoval městské části Vegueta a Triana ve starém městě Las Palmas. Také jsou zde Fuente de los Sabios, tedy kašna moudrých lidí, na počest těchto slavných botaniků - Joseph Bornmüller, Charles-Joseph Pitard, Charles A. Bolle, M. Auguste Broussonet a Sabin Berthelot, Philip Barker Webb, Christian Smith, Ramon Masferrer, Hermann Christian Burchard.

Mezi nejkrásnější místa zahrady rozhodně patří :

Plaza Matias Vega

Hned za dolním vstupem může návštěvník obdivovat vysoké palmy (Phoenix canariensis), rostoucí výhradně na sedmi Kanárských ostrovech.

Zahrada ostrovů - Jardin de las Islas

Tato část botanické zahrady se skládá ze svěžích zelených trávníků, které jsou obklopeny sedmi záhony. Ty představují sedm Kanárských ostrovů a byly osázeny rostlinnými druhy specifickými pro každý z ostrovů.

Zahrada kaktusů a sukulentů - Jardín de Cactus y Suculentas

Až dva tisíce druhů sukulentů najdete v této části zahrady, což je 20% existujících druhů z celého světa. To činí tuto sbírku naprosto světově výjimečnou.

Okrasná zahrada - Jardín Macaronésico Ornamental

Makaronésie je oblast, do které přísluší Madeira, Azory, Savage Islands, Kanárské ostrovy a Kapverdy. V této části zahrady jsou rostliny, typické pro tyto ostrovy, jejich rozmístění má vysokou dekorativní hodnotu. Najdeme ji blízko dřevěného mostu na Plaza Fernando Navarro.

Utajená zahrada - El Jardín Escondido 

Tato „skrytá“ zahrada se nachází v tropickém skleníku nedaleko od dřevěného mostu. Skleník byl postaven na památku přírodovědce Zoë Bramwella a jeho třídílné knize Jardines de Canarias. Díky vysoké vlhkosti zde můžeme obdivovat skutečně krásné květiny a rostliny.

Z dalších mimořádných míst pak jmenujme Borový les - El Pinar, Vavřínový les - El Bosque de Laurisilva, který byl vysázen v roce 1964. Gran Canaria byla dříve pokryta vavřínovými lesy, ale ty padly bohužel za oběť řádění španělských dobyvatelů a dříví bylo spotřebováno pro pěstování cukrové třtiny. Nádherné je i Leknínové náměstí - Plaza de los nenúfares, tedy rybník s mnoha lekníny a velkým množstvím hlučných žab.

Botanická zahrada je otevřena denně od 9:00 do 18:00 hodin. Jen na Nový rok a na Velký pátek je park uzavřený.

Vstupné je zdarmaDoporučená doba prohlídky zahrady jsou 2 hodiny. 

ALTERNATIVY

Pokud plánujete využít i další čtyřhodinové výlety z naší nabídky, je možné tento výlet spojit například s výletem do Las Palmas (LINK) nebo do města Aguimes a údolí Guayadeque (LINK). Na druhý výlet Vám poskytneme slevu 30% z jeho ceny

Nebojte se nám sdělit své přání, určitě najdeme řešení a vybereme spolu s Vámi to nejlepší pro Vás. 

ORGANIZACE VÝLETU

Na výlet doporučujeme pohodlnou obuvteplejší oblečení a případně deštník (zejména v měsících říjen - březen).

Balená  voda je během výletu pro všechny zdarma, netahejte se s ní z hotelu!

Vezměte si sebou nabíječku na telefon, foťák nebo kameru. Na výletu je možnost dobití baterií. 

ODJEZDY podle času vaší snídaně, oběda nebo večeře. Výlet trvá minimálně 4 hodiny, pro lokality Taurito a Mogán o 30 minut více. V případě spojení s výletem Arucas - Firgas - Teror je nutné odjet s ohledem na provozní dobu likérky (po - pá 10 - 13 hod.).

CENA za auto tam a zpět: 

destinace cena za cestu tam a zpět
Maspalomas, Meloneras, Playa del Inglés 55 
San Augustín 55 
Puerto Rico, Amadores, ANFI 57 
Taurito, Puerto Mogán 59 
Las Palmas 69 €

Cena je za auto (osobní auto s kapacitou 1 až 4 osoby). Auto je určené pouze pro vás.

Cestovní kanceláře obdobné výlety nenabízejí, pouze v rámci celodenních akcí, většinou bez českého průvodce a bez výkladu během jízdy nebo bez provedení památkou, to vše v cenách od 45 euro za osobu za celodenní výlet). 

Zdůrazňujeme, že cena není za jednu osobu, ale vždy za auto.

ÚHRADA výletu se provádí v hotovosti k rukám řidiče a českého doprovodu znalého ostrova v jedné osobě :-). 

Maximální POČET OSOB v osobním autě : 4.

Máme řešení i pro skupinu 5 - 8 osob. Vypravíme 2 osobní auta a z ceny druhého Vám slevíme 10%. Chcete-li poznat ostrov se svými přáteli či známými z dovolené, domluvte se a ušetřete

Pro skupinu více než 8 osob vypravíme autobus, cena je odvislá od počtu cestujících, informujte se u nás, zpracujeme vám cenovou nabídku. 

Myslíme i na Vaše děti a máme pro ně HOMOLOGOVANÉ AUTOSEDAČKY

  • dětský zádržný bezpečností systém pro skupinu 0+ (od 0 do 13 kg) - foto
  • autosedačka pro skupiny 1+2+3 (od 9 do 36 kg)- foto
  • dětský podsedák pro skupinu 2+3 (od 15 do 36 kg) - foto
  • nebojte se, na výlety jezdí s námi i děti od 6 měsíců věku 

REZERVACE je jednoduchá. Zavolejte nebo pošlete sms na český mobil +420 702 560 575, z ČR nám voláte a smskujete za normální český tarif.

Využijte SKYPE : Grancanariaservis.cz a domluvte vše potřebné. 

MLUVÍME ČESKY :-)

Jsme i na facebooku Grancanariaservis.CZ a GRANCANARIAFORUM.CZ

Při rezervaci e-mailem zašlete zprávu na e-mail grancanariaservis.cz@gmail.com ve formě : jméno, příjmení, kontaktní telefon, hotel, požadovaný termín, počet osob.  

Těšíme se na Vás!

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář