Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bez cestovky

Jak cestovat na Gran Canaria  sám,  tedy bez cestovky?

Jednoduše a hlavně levně.

Pokud jste ze skupiny lidí, kteří po světě sami cestovali a zvládnete již přesun na Gran Canaria bez našeho návodu, můžete klidně tuto stránku opustit  a seznámit se  s naší nabídkou výletů na Gran Canaria. 

Pokud jste se již rozhodli pro cestovku, tento článek také není určen pro Vás. Volíte-li raději dovolenou a tedy cestování, kdy je mnoho praktických věcí zařízeno předem a nemusíte se o nic starat, ani před dovolenou nic hledat, jste-li odpůrcem plateb přes internet (bez toho se na samostatnou dovolenou vypravíte jen stěží), přeskočte raději na TUTO stránku našeho webu, kde se seznámíte s akčními novinkami společnosti Canaria Travel. Vězte však, že budete minimálně ochuzeni o řadu zážitků a aspektů, které přináší právě nezávislé cestování. Jak už to tak ale bývá, u obou variant existují výhody i nevýhody, a každý člověk dává přednost něčemu jinému, takže prostě přejme každému co jeho jest.

Pokud jste však ještě na samostatné dovolené bez cestovní kanceláře nebyli, anebo byli, ale nemáte příliš velké zkušenosti, ale přesto chcete samostatnou cestu na Gran Canaria zkusit, jsou následující řádky určené právě a jenom Vám.  Předem upozorňujeme, že nemusíte mít z ničeho obavy, ani z neznáma a ani z toho, že „vedle“ Vás nebude stát delegát cestovní kanceláře. Pokusíme se Vám ukázat, že samostatný způsob cestování na Gran Canaria je vlastně ve skutečnosti snadný a díky našemu „asistenčnímu balíčku“ (doprava z letiště, nabídka výletů, nákupů potravin, atd) a informacím z našeho webu, strávíte příjemnou dovolenou.

Gran Canaria, jako součást kanárských ostrovů, je součástí Schengenského prostoru Evropské Unie a i s ohledem na 4 miliony turistů, kteří ostrov ročně navštíví, se nemusíte obávat zvláštních bezpečnostních či zdravotních rizik. K cestě Vám stačí občanský průkaz, aktuální informace Vám poskytne WEB Ministerstva zahraničí ČR.

Na řadu věcí je však dobré být předem před cestou připraven a informován. Samostatné cestování s sebou sice přináší jistá rizika, ale ta platí stejně tak i pro organizované zájezdy a koneckonců stejně tak i pro každodenní všední život. Každopádně právě dostatek informací je tou nejlepší obranou proti nim a také například proti zbytečným výdajům. řadu praktických informací najdete na našem WEBu. 

Hlavní výhody nezávislé cesty na Gran Canaria

Asi největší výhodou nezávislého cestování na ostrov věčného jara je zřejmě finanční úspora. Odpadne Vám také problém zvaný „velká skupina lidí“ a také naplánovaný program včetně povinných informačních setkání či omezené nabídky výletů. Navíc zjistíte, že nezávislost je daleko pohodlnější. Nemusíte se přizpůsobovat nikomu, na nikoho čekat (třeba na letišti), rozhodujete se podle sebe nejen o programu, ale třeba i jaký (jak pohodlný/drahý/levný) si vyberete hotel.

A po dobu Vašeho pobytu na ostrově se nemusíte ničeho obávat, budeme Vám stále na blízku. Pokud se rozhodnete využít naše služby, nahradíme Vám delegáty cestovky a přidáme i něco navíc, a to je individuální přístup. Jsme připraveni Vám při Vaší cestě na Gran Canaria nabídnout nejen dopravu z letiště do hotelu a zpět ale zorganizujeme Vám individuální výlety pro lepší poznání krás ostrova, odvezeme Vás na pláže, nebo Vám pomůžeme se zajištěním auta z půjčovny. Řešení pro Vás máme, i pokud si zvolíte ubytování bez stravování. Zajistíme Vám nákupy v neturistických obchodech za skutečně výhodné nízké ceny (v řadě případů nižší než v ČR). Potraviny a další zboží si objednáte jednoduše v našem Grancanariashopu a my Vám vše přivezeme až k Vám do hotelu nebo bungalovu.

 Naše nabídka :

- poradenství při výběru vhodného leteckého spojení – ZDE. Máme osobní dlouholeté zkušenosti s lety na Gran Canaria. Využít můžete ale například i vyhledávač KRALOVNA

- prodej letenek pro přímé lety z Prahy od společnosti Travel Servis/Canaria Travel (pokud si zakoupíte již 2 letenky přes nás, získáte bonus v podobě dvouhodinového výletu na ostrově zdarma) - ZDE 

poradenství při výběru vhodného ubytování - ZDE

- poradenství při komplexním zajištění dovolené - ZDE

- dopravu z letiště Gran Canaria do hotelu a z hotelu na letiště – ZDE

- dopravu na pláže ZDE

- dopravu do zábavních parků pro dospělé i děti – ZDE

- dopravu na trhy a do nákupních středisek - ZDE

- výlety na nejzajímavější místa ostrova - ZDE

- dopravu kol z letiště a na starty vašich cyklovýletů - ZDE

- nákupy potravin, nápojů a dalších potřebných věcí za výhodné ceny, které jsou výrazně nižší než v turistických oblastech (vhodné při vlastním stravování) - ZDE

- poradenství při zapůjčení spolehlivého auta - ZDE

- originální dárkové a upomínkové předměty - ZDE

- cestovní pojištění s neomezeným krytím léčebných výloh - ZDE

- zprostředkování ubytování přes weby booking.com a otel.com

 a další.

Kompletní nabídku našich služeb najdete na našem webu. Nebo  nám prostě zavolejte na český mobil 702 560 575 a nebo napište na e-mail grancanariaservis.cz@gmail.com

 

Připraveni? Tak se pohodlně posaďte, projdeme si návod, jak si zařídit vlastní cenově výhodnou dovolenou na Gran Canaria. 

I. Doprava

Asi nejdůležitější věc při plánování. A rozhodně první, kterou musíte zařídit. Na Gran Canaria lze sice dojet lodí, ale to by se dovolená pěkně protáhla, takže je nutné najít letecké spojení.

Musíte se tedy rozhodnout

  • odkud poletíte
  • jak se na letiště dopravíte
  • s jakou společností poletíte a zda poletíte přímo nebo s přestupem

a to vše se zohledněním toho, kolik chcete za dopravu zaplatit

ad 1. odkud poletíte

Ty tam jsou doby, kdy se na Gran Canaria létalo jenom z Prahy. Nyní lze pro přímé lety využít vyjma Prahy pohodlně i několik letišť blízko našich hranic. Jsou to například : Vídeň, Mnichov, Norimberk, Drážďany, Berlín.

Let z Prahy

Pokud se rozhodnete letět z Prahy, jedinou variantou přímého spojení je česká společnost Travel Servis, se kterou létá i většina cestovních kanceláří Výhodou je přímý let, česky mluvící posádka, zavazadlo v ceně letenky, slušný palubní servis včetně jídla a pití v ceně letenky a poměrně moderní flotila. Cena letenek je však pevně stanovená a liší se jen za zimní a nebo letní sezónu v řádu několika stokorun.  Obecně je při plánování cesty s touto společností nutné kalkulovat s cenou cca 10.900 Kč za dospělého a 9.500 za dítě ve věku 2-12 let v letním období (CENÍK) a 12.900 v zimním období (CENÍK). Jako prodejce letenek společnosti Canaria Travel Vám letenky podle Vašich požadavků zajistíme - ZDE, a jen u nás již ke dvěma letenkám dostanete bonus v podobě dvouhodinového výletu na ostrově. Prosím KONTAKTUJTE nás.

Zahraniční letiště

Pokud si vyberete některé ze zahraničních letišť nedaleko našich hranic (Vídeň, Mnichov, Norimberk, Drážďany, Berlín), je nutné počítat většinou s delší cestou z domu na letiště.  Pro někoho je však zahraniční letiště paradoxně blíže než letiště Ruzyň v Praze, vše závisí od místa bydliště. Cestu na letiště, například do Berlína, lze také spojit s krátkou zastávkou a poznáním města.

Pokud nemáte známého nebo příbuzného, který Vás na letiště odveze, nezbývá než vyrazit autem sám, a nebo si najít autobusovou nebo vlakovou dopravu.

Řešením pro cestující z okolí Plzně, Karlových Varů anebo Prahy (skupiny do 8 osob) je využít soukromou autodopravu Kočandrle, která Vás dopraví za velmi výhodné ceny na většinu příhraničních letišť. 

ad 2. jak se na letiště dopravíte

V době, kdy snad každý má v autě GPS navigaci, je skoro bezpředmětné se obávat cesty do neznámého města, navíc ceny parkovného jsou většinou na zahraničních letištích levnější než třeba v Praze. První variantou dopravy na zahraniční letiště je tak pro většinu cestujících auto. Některá letiště pak nabízejí i bonusy jako několik dní parkování zdarma. Ceny parkovného lze najít na webech jednotlivých letišť, google nám pak pomůže s hledáním případných alternativních parkovišť nedaleko od letiště.

Vídeň : informace o příjezdových trasách včetně kalkulace parkového naleznete v češtině na webu letiště ZDE

Mnichov : toto letiště předpokládá znalost němčiny nebo angličtiny, přesto je však nabídka parkování přehledná na webu letiště ZDE

Norimberk : na WEBu letiště stačí kliknout na nabídku Anreise+Parken, vše je přehledně popsáno ZDE

Drážďany : oblíbené letiště blízko hranic s levným parkováním (15 euro za týden), vše přehledně popsané ZDE

Berlín : opět vše přehledně popsané na webu letiště ZDE

Výhodným, nejen časově ale především finančně, způsobem dopravy na zahraniční letiště je autobusová a železniční doprava.

Jasnou volbou v případě autobusu je společnost STUDENT AGENCY, která spojuje ČR přímo s letišti Berlín-Schoenefeld, Drážďany, Norimberk, Mnichov, Vídeň-Schwechat a dalšími, třeba s letištěm Krakov. Autobusy zajíždějí přímo k terminálům a cena za dopravu v případě včasného objednání je velmi příjemná (například Praha – Mnichov za 450 Kč/osoba).

Pro ty, pro které může být výhodnější využít vlak, třeba s ohledem na polohu bydliště, pro základní orientaci o cílových stanicích a cenách poslouží kalkulátor společnosti IDOS

ad 3. s jakou společností poletíte a zda poletíte přímo nebo s přestupem

Na Gran Canaria létají většinou charterové a nebo low costové (nízkonákladové) společnosti. Právě tyto společnosti stojí za doslovným boomem v přílivu turistů v posledních letech. Letět s nimi na Gran Canaria se stává dostupnou záležitostí a při dobré termínové konstelaci a včasném nákupu letenek se zpáteční letenka na ostrov dá zakoupit již za 78 euro na osobu.

Postup při nákupu letenek přes internet

Na webech leteckých společností (např. norwegian.com) probíhá vše nejčastěji tak, že na stránce letecké společnosti si v předepsaných kolonkách vyberete destinaci (Las Palmas/Gran Canaria), termín letu tam a zpět, počet osob a zjistíte si cenu v požadovaném termínu. Pokud se Vám cena ve vybraném termínu líbí, přejdete do objednávky a vyplníte jména osob, druh a počet zavazadel, někdy lze za příplatek rezervovat přesné místo v letadle, následně potvrdíte objednávku, zaplatíte cenu platební kartou a na Váš mail jsou Vám zaslány letenky a pokyny k odletu, které si musíte vytisknout. Jak dlouho dopředu si můžete letenky koupit, závisí od jednotlivých leteckých společností, většinou je to však skoro jeden rok. A pokud plánujete dopředu a zaplatíte si letenky dostatečně v předstihu, můžete se těšit na vskutku mimořádné ceny. U většiny leteckých společností pak provádíte i odbavení přes internet před letem s možností výběru místa sedačky (za příplatek).

Základní orientaci o cenách letenek z různých odletových letišť Vám poskytne největší český vyhledávač letenek KRALOVNAdoporučujeme se však seznámit i s nabídkami jednotlivých leteckých společností na jejich stránkách, protože ve vyhledávači nemusí být lety všech společností.

Low costovým „tahounem“ v Evropě je Ryanair, začněme tedy náš přehled s touto společností.

Ryanair :  na WEBspolečnosti zjistíme, že nelétá přímo na Gran Canaria ani z ČR ani ze Slovenska.

Z Prahy lze letět na Gran Canaria přes letiště Brusel-Charleroi, Londýn-Stansted a nebo Frankfurt-Hahn.

Z Brna a nebo z Ostravy létá Ryanair jen do Londýna-Stansted.

Pokud však máme blízko do Polska, nabízí se spojení z letiště Krakov, Katovice, Varšava Modlin či Wroclav. Novinkou je přímé spojení na Gran Canaria z Varšavy

Norwegian : jedna z nejrychleji se rozvíjejících společností na evropském nebi – WEBZ původní dopravy ze severských zemí tato společnost nedávno rozšířila své působení i o další evropské země, ze kterých létá na Gran Canaria. Zejména Londýn-Gatwick a letiště Mnichov a Berlín-Schoenefeld jsou z ČR i SR dostupná. Tato společnost prodává letenky lowcostovým způsobem, tedy čím dříve si letenku zakoupíte, tím nižší je její cena, zpáteční letenka z Mnichova se dá zakoupit při včasném objednání i za 78 euro. Norwegian má na palubě připojení k internetu a přepravuje i nadrozměrná zavazadla (kola, surfy …). Novinkou je přímé spojení na Gran Canaria z Varšavy.

FlyNIKI společnost bývalého pilota formule 1, Nikiho Laudy, využívají především turisté ze Slovenska, pro které je vídeňské letiště jasně první volbou při letu na Gran Canaria. NIKI létá na Gran Canaria ve středu a sobotu přímo, letenky jsou však většinou dražší než lety s Travel Servis z Prahy.

AirBerlin : německá letecká „dvojka“ - WEBlétá na Gran Canaria z letišť Berlin-Tegel, Mnichov a Norimberk. Letenky nejsou nejlevnější, ale v ceně je tak jako při letu s Travel Servisem kufr o váze 23 kilo. To je věc, za kterou si musíte u Ryanairu nebo Norwegianu připlatit. Pro cestující z ČR je zvláště výhodné letiště v Norimberku.

Condor : i charterová německá společnost Condor létající na Gran Canaria z Mnichova, Lipska a Berlina Schoenefeld, je mezi cestujícími z Čech populární. Zvlášť atraktivní jsou tzv. Fliegenpreise, kdy se letenky při včasném nákupu dají nakoupit i v ceně 59 euro za jeden směr.

TuiFly : třetí největší německá letecká společnost, TUIFLYje specialista na charterové lety a v její nabídce nemůže chybět ani Gran Canaria. Pro cestující z ČR ale i ze SR se nabízí odletová letiště v Mnichově a Norimberku. TUIFLY je známá tím, že pro své zákazníky má neustále připravené akční ceny, především na letenky pro 1-2 týdenní pobyty.

Germania : další německou leteckou společností, která má na seznamu svých destinací ostrov Gran Canaria a létá z letišť  v Erfurtu a Rostocku, je GERMANIATa je známá velmi nízkými cenami svých „Basis“ tarifů, je však nutné plánovat hodně dopředu, o tyto letenky je skutečně mimořádný zájem.

Všechny přímé lety z a na Gran Canaria je pak možné ověřit na TOMTO odkazu. 

II. Ubytování

Naštěstí v propadlišti dějin jsou ty časy, kdy se zajištěním hotelu či pensionu byl cestovatel závislý na nabídkách cestovních kanceláří, zajištění ubytování na Gran Canaria není komplikované. Většina hotelů a poskytovatelů dalších typů ubytování na Gran Canaria prezentuje dnes svou nabídku na specializovaných webech na internetu nebo na svých vlastních webových prezentacích, jako například :

- hotelový řetězec RIUprovozující luxusní hotely

- hotelový řetězec LOPESAN

- hotely sítě PARADIS

- hotely sítě DUNAS

- hotely PRINCESS

Pro výběr ubytování je nutné se nejprve zorientovat v letovisku, ve kterém plánujete trávit dovolenou. Na Gran Canaria je na výběr Maspalomas, sestávající ze San Augustín, Playa del Inglés, Campo International a Meloneras. Dalšími lokalitami jsou  Puerto Rico + Amadores, Taurito a Mogán. Opominout samozřejmě nelze ani hlavní město Las Palmas a síť tzv. rural (venkovských) hotelů.

Vhodné je také se seznámit s názory ostatních turistů, velmi věrohodným webem, uznávaným samotnými hoteliéry, je tripadvisor.com. Zde naleznete nejen hotely a jejich hodnocení, ale například i místa, která stojí za to navštívit.

Pro následné zjištění konkrétní nabídky ubytování a cen jednotlivých resortů je možné využít tyto vyhledávače :

Booking.com : asi nejznámější rezervační ubytovací systém - ODKAZ - s nabídkou více než půl milionu hotelů a penzionů v celém světě, jen na Gran Canaria jich má v nabídce více než 600.  Jako jeden z mála, který neúčtuje žádné poplatky, ani rezervační, a ve většině případů ani neplatíte předem. Booking má i vlastní systém hodnocení ubytovacích zařízení zákazníky, velmi kvalitní je i jeho systém volby typu ubytování. Většina kanárských hotelů prodává své ubytovací kapacity přes tento rezervační a zprostředkovatelský server. Zde si vyberete ve Vámi zvoleném termínu, hotel, pokoj, provedete rezervaci, rezervace je Vám zaslána na Váš mail, potvrzení o provedené rezervaci si vytisknete a  toto předložíte při Vašem příjezdu do hotelu. Platíte  až na místě v hotelu.

Mezi další známé a často vyhledávané internetové zprostředkovatele ubytování patří TRIVAGO a nebo Otel.com.

Přesto váháte s výběrem ubytování? Chcete mít jistotu, že hotel není třeba v rekonstrukci? Pak využijte naší nabídky poradenství při výběru vhodného ubytování - ZDE

A co říci závěrem?

Máte-li zajištěnou letenku a objednaný hotel, nic Vám již nebrání vyrazit na Gran Canaria. Nesmíte však zapomenout na kvalitní cestovní pojištění. Doporučujeme se pojistit u pojišťovny ALLIANZ

A pokud se rozhodnete pro naše služby po dobu pobytu na ostrově, vynasnažíme se Vám dovolenou výrazně usnadnit, zlevnit a zpříjemnit

Nyní máte vše pro klidnou cestu i dovolenou na Gran Canaria. Pokud jsme na něco zapomněli, napište nám, rádi Vám v mezích našich možností poradíme a budeme rádi, když využijete při své cestě naše služby.Upozorňujeme žadatele o pomoc či radu, že nejsme státní příspěvkovou organizací a že naše služby jsou placené. Máme však ceny nastavené tak, aby nezatížily příliš Váš rozpočet. Informujte se o naší cenové nabídce. 

Těšíme se na Vás.