Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Jdi na obsah Jdi na menu
 


TICA - standard / překlad

The International Cat Association - TICA standardy pro posouzení Savannah koček

article preview

Standard TICA – Savannah

  • HLAVA - 40 bodů
    • Tvar - 6
    • Uši - 7
    • Oči - 6
    • Brada - 4
    • Čenich - 4
    • Profil - 4
    • Nos - 3
    • Krk - 6
  • TĚLO - 40 bodů
    • Trup - 8
    • Nohy - 8
    • Tlapy - 3
    • Ocas - 7
    • Kostra - 7
    • Svalstvo - 7
  • SRST/BARVA/VZOR - 20 bodů
    • Textura - 8
    • Vzor - 8
    • Barva - 4

KATEGORIE:

  • Tradiční

ROZDĚLENÍ:

  • Tečkovaný
  • Stříbrný/kouřový

BARVY:

  • Černý, hnědý /černý/ skvrnitý
  • Mourovatý, černostříbrně skvrnitě mourovatý, kouřově černý

POVOLENÉ KŘÍŽENÍ: Žádné

 

HLAVA:

TVAR: Tvář formovaná do pravidelného trojúhelníku. Trojúhelník je formován obočím přes oči, strany kopírují kost čelisti a je ukončen v prostoru čenichu. Nad tímto trojúhelníkem je pravoúhelník tvořen čelem a ušima od obočí ke špičkám uší. Hlava je v poměru k tělu malá.

UŠI: Uši jsou nápadně velké a vysoko na hlavě. Jsou široké s hlubokou základnou. Měly by být vzpřímené a konečky zaoblené. Vnější základna uší by měla začínat ne níže než je výška očí, ale může být výše. Vnitřní základna uší je velice blízko k vrcholu hlavy, ideální stav je svislá čára vede od vnitřního očního růžku k vnitřní základně ucha.

OČI: Střední velikost a posazení pod lehce chránící obočí. Vrcholky očí připomínají bumerang posazený v přesném úhlu, tak aby koutky očí svažovali dolů k linii nosu. Spodní polovina očí je mandlového tvaru. Oči jsou položeny v mírné hloubce ve spodní části čela, minimálně na šířku jednoho oka od sebe. Slzné kanálky jsou propojeny mezi očima a nosem. Všechny barvy očí jsou povoleny a nezávislé na barvě srsti.

BRADA: Z předního pohledu je brada pokračováním trojúhelníku brady. V profilu nos mírně vyčnívá takže úhel od nosu k bradě se mírně svažuje což může působit, že brada je zapuštěna.

ČENICH: Čenich se postupně zužuje. Spadá do dolní časti obličejového trojúhelníku, který vede od obočí ke špičce čenichu. 

PROFIL: Čelo je rovné až mírně konvexní křivky od vrcholu hlavy až k páteři přímo nad očima, kde je mírná změna směru přímo k velmi mírné konkávní křivce od páteře ke špičce nosu. V profilu obličej tvoří trojúhelník od vršku očí ke špičce nosu a obrací se a sleduje linii čelistí zpátky k očím.

NOS: Při pohledu ze předu je nos ve vrchní části široký s nízko posazenými nozdry. V profilu se na konci mírně stáčí dolů a zaobluje se. Kůže nosu je mírně vypouklá a obaluje celý nos.

KRK: Dlouhý a štíhlý


TĚLO (Trup): Trup je dlouhý, štíhlý a svalnatý s hlubokým hrudním košem, předními lopatkami a mírně , ale ne extrémně zastrčeným a zaobleným zadkem. Kyčle a stehna jsou plná a dlouhá a docela těžká v porovnání se zbytkem těla.

NOHY: Delší než průměrné, svalnaté, ne těžké nebo příliš jemné. Zadní nohy jsou o malinko delší než přední.

TLAPY: Oválné, středně velké. Střední až silné šířky. Střední délka, končící mezi kolenní šlachou a zemí ve stojící poloze s preferovanou délkou těsně pod koleny. Ocas by se měl mírně zužovat k tupému konci. Bičovitý ocas není povolen.

KOSTRA: Střední, silná a hustá.

SVALSTVO: Pevné, dobře vyvinuté, přesto jemné.


SRST: Krátká až středně dlouhá, dobře vyvinutá, a mírně drsná na dotek. Hrubší ochranná srst chrání měkčí kůži. Skvrny mají znatelně měkčí texturu než ochranná srst. Srst je nezvykle hustá a poměrně dost přilnavá ke kůži.

BARVY: Černá, hnědě /černě/ skvrnitě mourovatá, černo stříbrná skvrnitě mourovatá, kouřově černá. Není preferovaná základní barva pro hnědé skvrnitě mourovaté. Výrazné, pevné znaky jsou preferovány na všech mourovatých kočkách. V jakékoli variantě jsou rty černé a slzné kanálky jsou výrazné. Na skvrnitých Savannah může být čumák růžový až cihlově červený olemovaný linkou, celistvě černý nebo černý se středovým pruhem růžové až cihlové barvy. U černých Savannah musí být čumák celistvě černý. Polštářky tlapek v obou barevných provedení by měly být uhelné až hnědavě černé barvy.

VZOR: Pouze skvrnitý vzor
Vzor skvrnité Savannah je vytvořen výraznými tmavě hnědými až černými tečkami, které mohou být kulaté, oválné nebo prodloužené. Série paralelních pruhů vede od zadní části hlavy přes lopatky, mírně rozprostřeny přes záda a doprovází je skvrnitý vzor podél pruhů od ramen pokračující přes celou délku těla. Menší skvrny se nacházejí na nohách a tlapkách stejně jako na tváři. U černé Savannah se mohou skvrny vyskytovat. Viditelně skvrnitý vzor na kouřových Savannah je preferován. Ve všech kategoriích jakýkoli vzor musí být skvrnitý.


POVAHA: Ideální Savannah je důvěřivá, ostražitá /čilá, bystrá/, zvědavá a přátelská.

OBECNÝ POPIS: Celkově je Savannah vysoce elegantní kočka s nápadnými tmavými tečkami a jinými výraznými značeními, na pozadí s různými odstíny hnědé, stříbrné, černé nebo kouřově černé. Kočka Savannah je domácí plemeno, které velice připomíná své předky – africký Serval, ale je menšího vzrůstu. Přítulná a společenská s vyjímečně dlouhým krkem, nohami a dlouhýma ušima a středně dlouhým ocasem je Savannah neobvyklá a krásná. Savannah je také vyjímečně elegantní, vyrovnaná /zdravá/ nápadné barvy a vzoru.

JINÉ: Kočky jsou úměrně menší než kocouři.

PENALIZACE: Rozety /růžice/. Skvrny, které jsou jiné barvy než od tmavě hnědé k černé. Zřetelné medailonky na krku, hrudi, břichu nebo jakýchkoli jiných oblastech, které nejsou vedeny jako standard. Vertikálně seřazené skvrny u mourovatých druhů. Zavalité tělo. Malé uši.

DISKVALIFIKACE: Extra prsty. Povaha nesmí být problémová. Jakékoli jednoznačné problémy by mohly vést k diskvalifikaci. Kočka může projevit strach, prchlivost /snahu utéct doslova/, obecně si stěžovat J ale nesmí mu být ublíženo. V souladu se Show rules /pravidly/, ARTICLE SIXTEEN může být kočka diskvalifikována v případě viz. níže: kočka, která kouše /216.9/ - náznaky podvádění /216.10/ - kocour nemající pokleslá 2 varlata /216.11/ - kočka nemající celý nebo část ocasu, kromě autorizace od Board approved standard /216.12.1/ - Kočka s více než 5 prsty na každé tlapce a 4 prsty na zadní zadní tlapce pokud se neprokáže, že to je následek zranění nebo není autorizováno Board approved standard /216.12.2/ - viditelné nebo neviditelné chyby na ocase, jestliže Board approved standard požaduje diskvalifikaci /216.12.4/ - šilhavost, jestliže Board approved standard požaduje diskvalifikaci /216.12.5/ - totální slepota /216.12.6/ - očividně malá velikost v nesouladu s plemenem /216.12.9/ - deprese hrudní kosti nebo neobvykle malý průměr hrudního koše /216.12.11.1/.

Více na Show rules, ARTICLE SIXTEEN / komplexní pravidla/

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 



Fotoalbum


Facebook



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 12
Celkem: 1609935
Měsíc: 16713
Den: 916