Jdi na obsah Jdi na menu
 


Akce kroužku

8.9.2023 - 9.9.2023 Výstava hub ve Vrchlabí.

18.8.2022 - 20.8.2022 Výstava hub v Muzeu Podkrkonoší Trutnov. I přes velká tepla a sucha k nám byla příroda štědrá a v pátek jsme vystavili 120 druhů. V sobotu na návštěvníky čekalo již 143 vystavených druhů  hub.

17.9.2021 - 18.9.2021 Celostátní výstava ve Dvoře Králové nad Labem.

2.10.2020 - 3.10.2020 Výstava v Městském muzeu Žacléř, návštěvnost byla 260 osob za oba dny, v pátek nás navštívili i žáci základních školy a mateřské školy. Celkem jsme vystavili a určili 293 druhů hub.

Seznam hub vystavených na výstavě

4.9.2020 - 5.9.2020 Výstava v Muzeu Podkrkonoší v Trutnově, návštěvnost byla po oba dny přibližně stejná, v pátek nás navštívilo i pět tříd základních škol. Celkem jsme vystavili a určili 276 druhů hub.

Seznam hub vystavených na výstavě

18.7.2020 Jarní vycházka musela být zrušena, ale letní se nám již podařilo zorganizovat, dokonce s početnou účastí členů i nečlenů Mykologického kroužku Trutnov z.s. Les byl poměrně suchý, ale nalezeno a určeno bylo přes 66 druhů hub.

5.10.2019 uspořádal Mykologický kroužek Trutnov z.s. další vycházku. I přes nepřízeň počasí se vycházka vydařila. Při procházce po městském lesoparku v Trutnově se našlo a posléze při opékání buřtů v altánu určilo přes 80 druhů hub.

6.9.2019 - 7.9.2019 Výstava ve Dvoře Králové nad Labem. Během pátku a soboty se nám sešlo 336 druhů hub, mezi nimi i skutečné rarity jako třeba "hřib lahvový" a i několik vzácnějších druhů. Návštěvnost byla velmi vysoká a zájem veřejnosti o houby předčil naše očekávání. V pátek dopoledne přišlo několik tříd ze základních škol ve Dvoře a studenti průmyslové školy v Trutnově. Návštěvníci přinášeli houby k určení a některé nám i věnovali. Dětem se nejvíce líbila Krakonošova zahrádka a čile debatovaly i nad naším "antilesem". Jsme velice rádi, že se výstava setkala s takovým zájmem veřejnosti a tímto děkujeme všem, kteří se na ni přišli podívat

16.8. - 17.8.2019 Výstava hub Svět květin Trutnov. První den bylo určeno 169 druhů hub, výstava skončila s počtem exponátů 244.

3.8.2019 uspořádal mykologický kroužek Trutnov z.s. vycházku do městského parku. Vycházky se zúčastnilo 11 dospělých a 4 děti. Mezi jinými i paní Křivská, kronikářka města Trutnova, která nás prý dlouhodobě sleduje a zaznamenává naše aktivity. Také se za klub houbařů v Lomnici nad Popelkou zúčastnila jednatelka Jitka Sovinka. Počasí vyšlo perfektně. Po asi dvouhodinové vycházce jsme rozložili a určili při opékání buřtů asi 50 druhů hub (číslo bude ještě upřesněno). Některé druhy jsme společně se zasloužilým členem Josefem Šedou vystavili ve vitríně na Krakonošově náměstí, kde je nyní k vidění celkem 38 druhů hub, z toho celkem 14 druhů holubinek. Máme vystaven např. Křemenáč osikový, lakovku ametystovou, klouzka bílého nebo ryzce borového.

5.7.2019 Choceň - Setí hub se svatým Prokopem, akce se zúčastnili členové našeho kroužku.

5.10. - 6.10.2018 Bilance naší výstavy v Hostinném : ke konci výstavy jsme vystavovali 233 druhů hub, byly k vidění i vzácnější druhy, uvedené v červeném seznamu a navštívili nás přátelé z Mykologického spolku ve Velkých Hamrech. Přítomni byli i pracovníci zdejší kabelové televize a celá akce zaujala i nejvýše postaveného zaměstnance Františkánského kláštera, který sám přispěl do dekorace výstavy. Přesto, že byla účast návštěvníků slabší, i tak jsme měli jako pořadatelé hodně práce s odpovídáním na dotazy příchozích, těm se velmi líbila Krakonošova zahrádka a úspěch slavil náš člen Jirka Šťáva, který zde prezentoval léčivé tinktury z hub a rostlin. K nahlédnutí byla i naše kronika a nejnovější odborná mykologická literatura. Doufáme, že se k nám brzy přidají nějací další aktivní členové, kteří nám pomohou překonat již nyní velmi vysoce nastavenou úroveň našich výstav.

22.9.2018 3 členové našeho kroužku navštívili každoroční akci Mykologického klubu v Náchodě s názvem Náchodský křemeňák. Součástí vycházky byla také soutěž v určování hub (české a latinské názvy). Vzhledem k nízkému počtu účastníků soutěže se Petr Kuráň a Hana Koseková podařilo obsadit první dvě místa.

2.9. - 3.9.2018 Mykologický pobyt na Rýchorské boudě

17.8. - 18.8.2018 Svět květin - Výstava hub MK Trutnov z.s., po prvním dni výstavy 83 vystavených druhů. Použili jsme druhy nalezené (Jeseníky, Krkonoše), sušené, nakládané, hodně chorošů.

19.5.2018 myko-vycházka našeho kroužku. V 9:00 sraz před Lesnickou akademií v Trutnově. Sešlo se celkem 14 účastníků (10 dospělých a 4 děti). Účastnili se lidé z Trutnova, Dvora Králové, Úpice, Žacléře, Dolního Lánova a Malých Svatoňovic. Prošli jsme parkem k prvnímu altánu, kde si chvíli děti hrály a my si odpočinuli. Poté jsme obešli oklikou hřiště nad parkem. Nalezlo se a nafotilo celkem 27 druhů hub, z nichž se u 21 podařilo určit přesný druh a zbylých 6 jich bylo zařazeno alespoň do příslušného rodu. Opět jsme se vrátili k altánu, kde jsme si opekli buřty a kde se děti vyřádily na houpačkách a skluzavce. Poté jsme houby rozložili a zopakovali si jejich názvy. Po vycházce byla aktualizována vitrína na Krakonošově náměstí některými druhy hub.

15.10.2017 Podzimní mykovycházka. Trasa byla dlouhá - z Kocbeře do Choustníkova Hradiště - cca 7 km. Lesy v této oblasti jsou nádherné a plodné a každý z účastníků si přišel na své. Děti se "vyřádily" na Lišce nálevkovité, která v jednom z lesů, vytvořila téměř souvislý koberec. Dospělí nasbírali košíky převážně Hřibů hnědých. Během vycházky jsme našli a určili přes 90 druhů hub. Prostě krásná vycházka, krásné lesy, krásné počasí, skvělí lidé.

29.9. - 30.9.2017 Výstava hub ve Dvoře Králové nad Labem. Ve Dvoře se výstava hub konala poprvé v jeho historii a měla obrovský úspěch. Nevíme přesně kolik lidí se přišlo podívat, ale byla to snad půlka města.Přijeli lidé z širokého okolí, ale také třeba i z Prahy... Nakonec jsme se vyšplhali, a to i díky návštěvníkům, kteří nám některé houby přinesli, na 300 druhů vystavovaných hub. Děkujeme všem za návštěvu.

5.11.2016 Sešli jsme se na podzimní houbařské vycházce v lesích kolem Kocbeří. Účast byla 16 osob (z toho dvě děti) a dva psi. K podzimu les a houby patří. Teploty jsou již nízké, ale našli jsme hodně druhů hub, předseda všechny trumfnul krásným hřibem smrkovým.

Seznam hub určených na mykologické vycházce Kocbeře 5. 11. 2016

Čirůvka topolová, Strmělka přehrnutá, Čirůvka dvoubarvá, Penízovka máslová, Helmovka zefírová, Třepenitka maková, Hnědák Schweinitzův, Krásnorůžek lepkavý, Lištička pomerančová, Slzivka oprahlá, Hřib peprný, Žampion polní, Muchomůrka červená, Strmělka žlábkovitá, Hřib hnědý, Helmovka šedá, Čirůvka mýdlová, Čirůvka plavohnědá, Lesklokorka ploská, Špička provrtaná, Helmovka slizká, Hřib kovář, Hřib smrkový, Troudnatec kopytovitý, Březovec obecný, Šupinovka pařezová (nevonná), Čechratka podvinutá, Hřib sametový, Václavka smrková, Zrnivka osinková, Lakovka obecná, Pýchavka palicovitá, Pohárovka obecná, Hvězdovka brvitá, Čirůvka kravská, Helmovka ředkvičková, Šťavnatka modřínová, Čirůvka anýzka, Strmělka číškovitá, Rezavec lesknavý, Čirůvka šedožemlová, Penízovka ocasatá (kořenující), Pavučinec osikový, Čirůvka kroužkatá, Šupinovka šedohlínová, Pavučinec plstnatý, Klouzek kravský, Ryzec kravský, Čirůvka fialová, Čirůvka špinavá, Pýchavka dlabaná, Hrachovec hvězdovitý, Holubinka křehká, Holubinka vrhavka, Čirůvka zemní, Pýchavka hruškovitá

23.9.2016 - 24.9.2016 Výstava hub v Žacléři - k vidění bylo více než 100 druhů hub, velký obdiv sklidila Krakonošova zahrádka a výzdoba sálu. Výstavu navštívilo přes 200 návštěvníků, kterým tímto děkujeme, že přišli.

Seznam vystavených hub – výstava MK Trutnov v Žacléři 2016

Muchomůrka červená, Muchomůrka růžová, Muchomůrka šedivka, Muchomůrka porfýrová, Muchomůrka citronová, Žampion císařský, Žampion zápašný, Žampion lesní, Bedla červenající, Bedla ostrošupinná, Třepenitka svazčitá, Šupinovka kostrbatá, Opěnka měnlivá, Špička páchnoucí, Penízovka splývavá, Penízovka hřebílkatá, Penízovka skvrnitá, Strmělka přehrnutá, Šťavnatka sněžná, Strmělka libovonná, Strmělka mlženka, Vláknice roztrhaná, Strmělka kyjonohá, Šafránka červenožlutá, Čirůvka mýdlová, Čirůvka plavohnědá, Mechovka obecná, Helmovka tuhonohá, Špička obecná, Čechratka černohuňatá, Čechratka podvinutá, Slzivka kořenující, Slzivka opásaná, Pláčivka (křehutka) sametová, Pavučinec vítězný, Pavučinec nevlídný, Slizák mazlavý, Holubinka vrhavka, Holubinka kolčaví, Holubinka mandlová, Holubinka černající, Holubinka hlínožlutá, Holubinka celokrajná, Václavka hlíznatá, Dřevnatka kyjovitá, Housenice cizopasná, Rosolovka listovitá, Kuřinec Kunzeův, Kuřátka invalova, Krásnorůžek lepkavý, Kotrč kadeřavý. Klouzek slizký, Klouzek sličný, Kozák březový, Křemenáč osikový, Hřib kovář, Hřib smrkový, Hřib hnědý, Hřib plstnatý, Hřib peprný, Liška obecná, Lištička pomerančvá, Lakovka statná, Rudoušek uťatý, Penízovka dubová, Tmavobělka bradavčitá, Smrž špičatý, Kostrovka beztvará, Hlíva dubová, Hlíva plicní, Pevník plstnatý, Outkovka řadová, Šedoporka osmahlá, Březovek obecný, Bělochoroš našedlý, Hnědák Schweinitzův, Bělochoroš slzící, Bělochoroš jabloňový, Choroš smolonohý, Síťkovec načervenalý, Lesklokorka ploská, Lesklokorka lesklá, Troudnatec kopytovitý, Ohňovec olšový, Troudnatec pásovaný, Síťkovec žlutooranžový, Trsnatec obrovský, Ryzec polokrvavomléčný, Ryzec chlupatý, Ryzec plstnatý, Ryzec hnědý, Ryzec palčivý, Vatovec obrovský, Hvězdovka trojitá, Hvězdovka brvitá, Prášivka maličká, Hadovka smrdutá, Pestřec obecný, Pestřec bradavčitý

9.7.2016 Pořádáme letní houbařskou vycházku do lesoparku v Trutnově. Sraz je v 9:00 u vitríny Mykologického kroužku Trutnov na Krakonošově náměstí. Pojďte na houby!

17.10.2015 Česká mykologická společnost Praha, odbočka Mykologický klub Úpice uspořádala houbařskou vycházku "UZAMYKÁNÍ LESA" za účasti členů Mykologického kroužku Trutnov a Mykologického klubu Náchod. Sraz byl v Bohuslavicích nad Úpou, trasa vedla směrem na Čížkovy kameny.

20.10.2012 uspořádal Mykologický kroužek Trutnov podzimní houbařskou vycházku v Trutnovském lesoparku. Sraz byl v 8:30 na Krakonošově náměstí před vitrínou Mykologického kroužku Trutnov.

14.7.2012 uspořádal Mykologický kroužek Trutnov s Mykologickým klubem Úpice společnou mykologickou vycházku lesem z Kocbeře do Choustníkova Hradiště. Sraz byl v 9:00 na autobusové zastávce Kocbeře, závod.

Vycházka se vydařila, zůčastnilo se jí 11 nadšenců (7 za MK Trutnov a 4 za MK Úpice). V půli cesty byla u pomníku pod posedem přestávka, kde se určovaly houby a opékaly buřty. Určilo se celkem 26 druhů hub.

Akce byla zakončena oběděm ve 13:00 v hospůdce U dvou borovic v Choustníkově Hradišti.

Nalezeny a určeny byly tyto houby:

Čechratka černohuňatá, Hadovka smrdutá, Holubinka bílá, Holubinka chromová, Holubinka jahodová, Holubinka mandlová, Holubinka odbarvená, Holubinka révová, Hřib kovář, Hřib kříšť, Hřib plstnatý, Hřib smrkový, Hřib žluřník, Hřib žlutomasý, Kalichovka zvonečková, Klozek bílý, Klouzek sličný, Kozák bílý, Krásnorůžek lepkavý, Křemenáč březový, Lakovka statná, Liška obecná, Muchomůrka růžovka, Muchomůrka šedivka, Penízovka kořenující, Pošvatka ryšavá