Jdi na obsah Jdi na menu
 


O nás

Kdo jsme?

Jmenujeme se Pavla a Martin Jarošovi. Pocházíme původem z Prahy, avšak naším snem bylo žít na venkově a provozovat penzion s restaurací. 

Stručné "dějství"

Do Kokořína jsme přišli v únoru 2012. Nejprve jsme zrekonstruovali vnitřek domu k bydlení naší 4 členné rodiny a poté postupně budujeme lepší a lepší zázemí restaurace s cukrárnou pro vás zákazníky. Více méně žijeme již 8 let v permanentní rekonstrukci starého statku. Kdo někdy něco budoval vlastníma rukama, ten ví "o čem to je". Naše dcery mezitím vyrostly do krásy a my rodiče jsme rozšířili okruh našich dovedností o drobné zednické, malířské, instalatérské a opravárenské dovednosti.

Vaření a pečení nás moc baví a naplňuje. Naší filozofií je SLOŽITOST JEDNODUCHOSTI = z obyčejných běžně dostupných surovin udělat něco překvapivě lahodného. Postupně zpracováváme i plody naší zahrady, které zpestřují naše pokrmy.

Naše dcery nám od počátku vydatně pomáhaly. Avšak nyní jim umožňujeme jít svou vlastní cestou. Snažíme se spolupracovat se spolehlivými a milými parťáky a společně tak vytvářet přátelský tým pro Vás hosty.

 

Podrobné "dějství"

V roce 2011 nás okolnosti přinutili hledat dům se stodolou, kde by měl Martin vlastní dílnu na výrobu altánů a pergol do zahrady. Mne pro změnu už štvaly neutěšené a nepřátelské zaměstnanecké vztahy a tak jsem chtěla provozovat alespoň nějakou kavárnu a to nejlépe doma. Dům v Kokoříně se nám velmi líbil a především jsem si dokázala představit, že prostor bývalého chléva přebudujeme na kavárnu. Vše se dalo do pohybu velmi rychle. Během půl roku jsme prodali nově zrekonstruovaný dům v Horoušánkách, kde jsem tehdy bydleli. Martin započal rekonstrukci vnitřní části domu v Kokoříně a v únoru 2012 jsme se přestěhovali. 

Během léta 2012 jsem obložila sochu koně mozaikou. Trvalo to 2,5 měsíce, ovšem to nebylo nic oproti úřednímu šimlovi, který nás nakonec inspiroval k jednoduchému řešení: Vybudovat dřevěný stánek, kde budeme mít zázemí pro prodej dortových zákusků a kávy. Nakoupili jsme 3 stolky s 12 židlemi a vytvořili malé posezení v zahradě.

22.9.2012 jsme pokřtili sochu koně jménem Můzaikus.

Pověsila jsem své inženýrské vzdělání v oboru polygrafie na hřebík a začala jsem prodávat dorty, kávu, čaj a mošty.

Proč RESTAURACE a CUKRÁRNA?

Již na počátku první letní sezóny 2013 vznikla ze stran zákazníků okamžitá poptávka po nějakém slušném jídle a hlavně točeném pivě. Martin během 1 měsíce přistavěl ke stávajícímu stánku ještě další, kde jsme instalovali výčepní zařízení a od té doby točíme pivo BERNARD.

Zároveň jsme v zadním prostoru budovali zázemí pro malou kuchyňku, kam jsme umístili první gril. Zpočátku jsme skutečně grilovali maso, které jsme podávali s chlebem a zeleninovým salátem. O rok později jsme nabízeli hranolky, více druhů masa a salátů, vlastní dipy a také nepostradatelnou polévku.

Poptávka po jídlech rostla. Většina hostů si po jídle pak ještě vychutnala kávičku a nějaký dortík. Také se ujalo heslo: NEJLEPŠÍ SPORT JE PIVO A DORT! 

Zároveň od roku 2013 nabízíme kopečkovou zmrzlinu. Zpočátku to bylo dokonce i 18 druhů. Po zakoupení vlastní chladící vitríny nabízíme max. 7 druhů.

Takže takhle jednoduše došlo k postupnému spojení RESTAURACE a CUKRÁRNY.

CELOROČNÍ PROVOZ?

Prvotním cílem bylo, aby nás postupně naše živnost uživila po celý rok. Za tímto účelem postupně budujeme lepší a lepší zázemí právě v bývalém starém chlévě. Nejprve tyto prostory posloužili jako zimní úkryt pro všechny lednice, kávovar apod. Vše jsme stěhovali celkem 7 x!!! Poté jsme zde instalovali kamna, v roce 2016 i klimatizaci, aby byly prostory lépe vytápěny a zároveň se vysoušely stěny. 

Vykopali jsme několik desítek metrů zeminy pro nové odpady, rozvedli nové vodovodní potrubí, nainstalovali nové elektrické rozvody, vybudovali nové WC, upravili jsme podlahu v přední části a především jsme zcela zrekonstruovali stěny (2016) a vymalovali jsme.

Na stěnách se postupně objevily 3 nové mozaiky. Každá je jinak barevná. 

Většinu prací jsme dělali vlastními silami. Martin stále v hlavní sezóně stavěl dřevěné altány a pergoly. Bohužel jedna stavba zůstala nedoplacena a tak jsme si řekli, že tato stavba bude poslední a Martin bude konečně vařit. 

V létě  2015 se nám podařilo konečně pracovat společně: Pavla - obsluha a dohled nad vším živým i neživým, Martin - kuchař, účetní a údržbář, Kačenka - dohled nad tatínkem, aby nic nezblbnul v kuchyni a nad maminkou, aby se moc nezakecávala s hosty, Michalka - výdej zmrzliny, výroba korálkových náušnic a od roku 2017 plnohodnotná číšnice.

V průběhu léta 2016 jsme rozšířili nabídku dortů a teplých pokrmů. Také jsme posílili počet brigádníků, abychom uspokojili zvyšující se poptávku hostů. Jsme malá rodinná firma a učíme se za pochodu. Občas není vše perfektní, avšak věřte, že na sobě stále pracujeme.

V roce 2017 jsme na podzim rozšířili vnitřní posezení o další místnost tzv. salónek. Díky tomu vznikl průchod domem z kuchyně až do prostor restaurace, který se velmi užíváme zejména v zimním období... Salónek je vybaven starým nábytkem a také zde můžete obdivovat porcelán z darů od našich hostů.

V listopadu 2018 se nám podařilo do hlavní místnosti restaurace nainstalovat pořádné topení. Mnozí sice postrádají pohled na plamínky v kamnech, ale upřímně jsem ráda, že nemusíme vstávat v 6:00, abychom zatopili a každých 25 minut přikládali ... Prostředí je navíc mnohem čistší. Nyní je v prostorách restaurace stálá teplota.

A co ubytování?

Hosté se nás v minulosti často ptali na ubytování. V roce 2016 se nám podařilo zprovoznit 1 veliký pokoj v 1. patře domu. V pokoji mohou nocovat 2 - 4 osoby. Pokoj je vybaven starým nábytkem a mnoha krásnými obrazy. Ubytovat se lze pouze v letních teplých měsících, jelikož pokoj zatím není vytápěn. Sociální zařízení je společné v přízemí s námi. Upřednostňujeme ubytování dospělých osob bez dětí. Věřím, že naši hosté vychutnají především klidné prostředí a bezva snídani.

Podrobnější informace najdete zde:

Ubytování U KONĚ - ceník

A co děti, mají si kde hrát?

Dětská dřevěná sestava se skluzavkou a domečkem byla oblíbeným místem, kde se vyřádila většina dětí. Bohužel na konci srpna 2017 děti sestavu poškodily natolik, že jsme ji na jaře 2018 odstranili. Díky tomu však došlo ke zklidnění při posezení venku v zahradě a obsluha se nemusí proplétat s nápoji a jídlem mezi rychle pobíhajícími dětmi. A děti? Starost o jejich zábavu jsme přenechali jejich rodičům. Rodiče si mohou zapůjčit pro děti karty a nejrůznější hračky pro malé děti. Děkujeme tímto za pochopení... 

Děkujeme všem návštěvníkům za jejich přízeň.

Těšíme se na viděnou u nás v Kokoříně U KONĚ!

S radostí Pavla + Martin + Káťa + Míša JAROŠOVI

 

 

 

Příspěvky

Poděkování za "zdravici"

8. 8. 2013

srdicko-z-mraku.jpg

Milí přátelé literární kavárny,

chtěla bych se s vámi podělit o včerejší zážitek, který nám připravila skupinka příchozích věrných zákaznic. Dámy nám totiž na uvítanou přednesly nádhernou zdravici, kterou vymyslely po cestě k nám. Upřímně děkujeme Radce, Hance, Martině a jejich dětem za jejich nadšení, o které se s  námi podělili.

Podrobnosti najdete níže v celém článku.

S láskou Pavla, Martin, Katka a Míša Jarošovi