Jdi na obsah Jdi na menu
 


Guarana

Guarana [gvarana], Guaraná [gvaraná] nebo také latinsky Paullinia cupana. V českém jazyce je známá jako Paulinie nápojná, Kururu Nápojná, někdy také označovaná jako Brazilské kakao. Jedná se o malý liánovitý strom nebo keř pocházející z Venezuely a severní Brazílie. Semena guarany jsou stimulantem centrální nervové soustavy. Název „guaraná“ je odvozen ze slova wara'ná. Brazilské kmeny věří, že tato rostlina má magické schopnosti. Působí jako prostředek nabytí síly a léčí střevní potíže.

guarana.jpg 

Paulínie je popínavý keř z čeledi mýdelníkovitých. Lodyha rostliny je výrazně rýhovaná. Listy jsou oválné, lichozpeřené a velké, složené z pěti listů. Nazelenalé, žluté nebo bílé drobné květy vyrůstají v hroznu. Nápadné červené tobolky jsou plod. Každá tobolka obsahuje jedno tmavé černé zrno obalené červenou dužinatou slupkou (tzv. guaranové oříšky). Může se vám pozdávat (a já věřím, že nejednoho z vás to napadlo), že tyto plody jsou podobné zlověstným očím.  Díky tomu se k plodům Guarany se váže pověst o 'Božském dítěti', které bylo zabito hadem a jehož oči daly vzniknout této rostlině.  

guarana-plody.jpg

Drcením semen (tzv. guaranové oříšky) se získává hnědý prášek často porovnávaný s kokainem.  Semena obsahují zhruba 4 - 8% kofeinu, a proto jsou na únavu mnohem účinější než káva. Navíc, nepřikyselují žaludek, neodvodňuje organismus a povzbuzující účinek trvá přibližně dvakrát tak dlouho jako u kávy. Semena paulinie dozrávají v říjnu a listopadu a jsou přibližně ve velikosti hroznů. Sbírají se v úplné zralosti, zbavují se slupky a praží se. Po smíchání s vodou vzniká pasta, která se nazývá guarana. Tato směs obsahuje vysoký obsah kofeinu a má velmi hořkou a svíravou chuť. Guarana má povzbuzující účinky a je vhodná k léčbě astenie a při redukčních dietách .

paulinie-napojna.jpg

V současné době Paulinie roste v Jižní Americe, především v Brazílii, Uruguay a Venezuele. Vyrůstá především v povodí řeky Amazonky, Orinoka a hluboce v deštných pralesech.

paulinie-napojna-rostlina.png

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Guarana

(Kamil, 20. 3. 2019 14:58)

Na guaraně je úplně parádní, kolik má v sobě energie, tady: https://exoticherbs.cz/s/herbar/guarana píšou, že tam je až 4x větší obsah kofeinu, než v kávě. To je prostě úžasné. Moc děkuji za článek.