HRÁCH
Hrách je jedna z nejstarších plodin.
Hrách se začal pěstovat na Středním východě, odtud přišel i k nám. Jako všechny luštěniny je bohatý na proteiny, má vysoký obsah zinku, vitaminů skupiny B a vlákniny. Jako i další semena a ořechy má množství nukleových kyselin, které jsou přírodním omlazovacím prostředkem nezbytným pro naše buňky k dělení. Vláknina působí detoxikačně, snižuje cholesterol a odstraňuje zácpu.
Účinky na organismus:
- podporuje růst buněk
- pomáhá při zácpě
- podporuje růst svalů
- aktivuje látkovou přeměnu v buňkách
- posiluje nervy
- zlepšuje vidění
- snižuje cholesterol
- zbavuje organismus jedovatých látek
- posiluje vlasy
Hrách je všestranně připravitelná potravina, vaří se z něho kaše, polévky, přílohy k masu, přidává se do salátů.
Pěstování
Hrách je na stanoviště nenáročný, ale nejlepších výnosů dosahuje na středně těžkých půdách dostatečně vododržných, na vzdušných slunných polohách. Nevhodné jsou půdy těžké, převlhčené, příliš kyselé a zasolené. Semena mořená proti nejvýznamnějším škůdcům vyséváme přímo na stanoviště od března do dubna (do hloubky 5–7 cm). Během vegetace udržujeme pozemek bez plevelů a pravidelně okopáváme. Zavlažujeme jen v případě extrémního sucha.
Sklízí se lusky, které mají zřetelně vyvinutá zrna. Čím později se sklidí se stává dužina semen více škrobnatou a suchou.