Jdi na obsah Jdi na menu
 


Expoziční režimy

30. 7. 2012

 

rezim.jpg

 

Automatické režimy 

Plně automatický režim

     Je to režim „namiř a foť“. Stačí zamířit na fotografovaný objekt a zaostřit a vyfotit fotografii. Fotoaparát se postará o vše podstatné (čas, clona, ISO, vyvážené bílé. Na Vás je vytvořit správnou kompozici, aby se Vám fotka líbila. POZOR v tomto režimu, je vždy aktivní blesk.

     Tento režim buďme upřímní je pro začátečníky a poté pro lenochy. Po čase zjistíte, že Váš fotoaparát umí podstatně více a stačí si jen přečíst jen pár odstavců a pak je to na Vás a na praxi a času, který tomu věnujete. Je to jednoduché, je to vždy kvalitní a kvalitnější fotografii.

 dsc_0845.jpg

Plně automatický režim (bez blesku)

     Je to identický režim s automatickým, jen při fotografování je blesk vypnutý. Fotoaparát se více zamění na nastavení hodnoty ISO.

 

Profesionální režimy: P S A M

Režim P: programovaná automatika

     Ti co se rozhodli číst dál, jsou buď zvědaví nebo chtějí ze svého fotoaparátu dostat maximum. Tento program dělá skoro všechno za Vás. Automaticky se řídí clona a čas. Čím je teda tento režim zajímavý? Odpovědí je hodnota ISO, již zde není automatický režim nastavení citlivosti snímače.

 

Jak to tedy funguje?

     Dejme si příklad… Jsme v exteriéru, již je šero a fotíme památku. Hodnota ISO je 100. Při zamíření na objekt ukazuje displej hodnoty času a clony 1/20 a f 3,5. Pokud zvýším ISO např. na hodnotu 800 změní se hodnota času na 1/50, čímž získáme rychlejší čas a možnost dosáhnou podstatně kvalitnější fotografie i bez stativu. Pozor na stabilizaci, musí být zapnutá!

 

Kdy použít režim P?

  •  Při fotografování v běžném prostředí, kde není čas na měnění nastavení fotoaparátu.
  •  Pokud chcete mít pod kontrolou hodnotu ISO.
  • Já tento režim používám velmi často, jen nastavuji ISO a určuji výslednou kompozici.

 

 

Režim S: Priorita času

     Chcete fotit rychlý pohyb (sport, rallye, pohybující se zvířata, …), pak je vhodné zvolit režim s označením S. V tomto režimu máte pod kontrolou expoziční čas (rychlost závěrky)  osvitu snímače a clona se nastavuje automaticky, dle okolního světla. Nesmíme však zapomenout na nastavení hodnoty ISO, je to velmi důležité.  

 

Jak to tedy funguje?

     Podle focené scény zvolíme expoziční čas.

     Dlouhý čas (1/30 a delší) zvolíme, když chceme dát vodě hedvábný nádech, fotíme noční město atd. Je  však důležité požít stativ, protože i sebemenší pohnutí fotoaparátu pokazí fotografii. Bez stativu se dá běžně udržet 1/60.

 

 

dsc_2232.jpg

 

 

     Krátký čas (1:250 a více) zvolíme, fotografujeme-li rychlé akce (hokej, rallye, pohybující se lidé, vozidla. Jednoduše řečeno, dojde ke zmrazení pohybu = ostrá fotografie. V neposlední řadě, je důležitý režim zaostřovacích bodů, ale o tom jindy.

 

dsc_1799.jpg

 

 

Režim A: Priorita clony

     Jinak řečeno hloubka ostrosti pod kontrolou. Určitě jste viděli fotografii, která byla celá ostrá, ale mohla to být i fotografie, kde hlavní fotografovaný objekt je ostrý a pozadí je rozmazané. O to vše se stará clona, clonové číslo a jeho nastavení.

 

     Nízké clonové číslo (otevřená clona f1.8; f3.5; …) zajistí právě ostrý focený objekt a rozmazané pozadí.

 

dsc_0321.jpg

 

     Vysoké clonové číslo (uzavřená clona f11 a více) tím dosáhnete největší hloubky ostrosti.

Kdy použít režim priorita clony?

  • Při fotografování portrétů nebo zvířat.
  • Při fotografování krajiny.
  • Při fotografování makra nebo drobných detailů.

 

Režim M: Manuální

     Jak plyne z nadpisu je to režim, kde se nastavuje expoziční čas, clona a hodnota ISO.Digitální zrcadlovka má navíc tzv. expozimetr, který „změří“ focenou scénu a podle toho zvolíme expoziční hodnoty. V praxi je to tak, že namíříme na focenou scénu a pod expozičními hodnotami na displeji je jakási „číselná osa“ na nás je dostat se na střed osy, vyrovnáním expozičních hodnot. Poté můžeme fotografovat.

 

dsc_2733.jpg

 

 

Kdy použít manuální režim?

  • Pokud se učíte nastavovat expoziční hodnoty
  • Ve složitém prostředí, kde si automatika nedokáže poradit.
  • Pokud chceme získat ještě kreativnější fotografie.