Portugalské čokoládové košíčky
rozválet listové těsto asi na velikost a tvar obdélníkového plechu, potřít máslem nebo vajíčkem, posypat trochou drceného nového koření a trochou skořice, nastrouhat trochu pomerančové kůry, 2 polévkové lžíce cukru, pak podélnou stranou zarolovat do rolády, nakrájet na 2,5 cm řezy, velký kus kuchyňské fólie, přehnout a mezi ní rozválet ty řezy naplacato dokulata (rolováním nahoru, předtím trochu splácnout rukou), pak položit na dna formiček (nebo skleniček), které natřeme máslem a cukrem a jsou na plechu dnem vzhůru, asi na 180°C péct 10-15 minut až je to zlatý a propečený, do rendlíku na sporáku nalít 160 ml smetany na šlehání a trochu ji vařit ale ne moc, ale musí být horká, 1 lžíce cukru, špetička soli, smetanu skoro vařit a vypnout plyn, sundat z plotny, 20 dkg dobré čokolády rozlámat nebo roztlouct, kousky hodit do horké smetany (začnou se rozpouštět), přidat asi polévkovou lžíci másla, pořádně zamíchat, (pokud by se smetana srazila, kápnout lžíci studeného mléka, přidat i tak), na rošt nasázet košíčky, vlít čokoládovou smetanu asi do půlky, pak na to dát pár malin (nebo jiné ovoce) a šlehačku