Jdi na obsah Jdi na menu
 


Novinky v rybářském řádu pro rok 2024

12. 2. 2024

Co je nového pro rybolov v roce 2024

 

  1. Změny v prováděcí vyhlášce č 197/2004 Sb., o rybářství od 1. 1. 2024 včetně.

  2. Změny Bližších podmínek výkonu rybářského práva (BPVRP) na revírech a rybnících s lovem ryb na udici v působnosti ČRS, z. s. JčÚS.


 

ad A) Od 1. 1. 2024 včetně nabývá účinnosti vyhláška č. 197/2004 Sb., k provedení zákona č. 99/2004 Sb., o rybníkářství, výkonu rybářského práva, rybářské stráži, ochraně mořských rybolovných zdrojů a o změně některých zákonů (zákon o rybářství), ve znění pozdějších předpisů.


 

Navrhované změny ve vyhlášce č. 197/2004 Sb., o rybářství byly dlouho předem diskutovány v odborných kruzích i široké rybářské veřejnosti. Z připomínkového řízení a následných jednání mezi ČRS a MZeČR, ale de facto nakonec i některými dalšími ministerstvy, vzešla konečná úprava znění vyhlášky č. 197/2004 Sb., o rybářství. Připomeňme si, ještě před novou rybářskou sezónou 2024, některé zásadní novinky či změny pro praktický rybolov. V neposlední řadě také z toho důvodu, že již druhým rokem platí řešení přestupků rybářů v rámci ČRS prostřednictvím Rozhodnutí příkazce příslušného ÚS. A v konečném důsledku jde, v rámci „Sazebníku kárných opatření“, nejen o tzv. „zadržení konkrétní povolenky“, ale vedle případné mírné „důtky“ zejména o daleko závažnější trest absolutního zákazu rybolovu“ na definované množství měsíců.

Novelou vyhlášky dochází ke sjednocení legislativních pojmů „lovu muškařením“ a „lovu na umělou mušku“. „Lov ryb na umělou mušku“ byl možný na revírech pstruhových (P) i mimopstruhových (MP) a byl vázán na maximální počet 3 návazců na udici s výhradně umělými nástrahami. „Lov ryb muškařením“ byl vztažen na lov ryb na živý či mrtvý hmyz a byl omezen počtem 2 návazců na udici. Sjednocená terminologie „lov ryb muškařením“ tedy od roku 2024 umožňuje při lovu ryb muškařením na MP revírech pouze variantu s umělou nástrahou a nejvýše 3 návazci na udici.

Lov ryb přívlačí na pstruhových revírech ČRS byl až do letošního roku omezen na období 16. 4. až 31. 8. Novelizace vyhlášky přichází s úpravou, že od roku 2024 lov ryb přívlačí na P revírech je povolen od 16. 4. do 30. 11.; v době od 1. 9. do 30. 11. je lov přívlačí povolen pouze s jedním jednoháčkem.

Od roku 2024 lov hlubinnou přívlačí je povolen pouze prostřednictvím plavidla poháněného výhradně lidskou silou. Jakýkoliv jiný způsob pohonu plavidla je zakázán.

Počet ponechaných úlovků amura bílého na MP revírech je omezen na 2 kusy denně. Nově byl tedy od roku 2024 rozšířen seznam „vyjmenovaných druhů ryb“, které jsou legislativně vymezeny pouze pro 2 kusy denně na MP revírech, vedle štiky, candáta, bolena a sumce; denní limit 2 kusy pro kapra platí na revírech MP i P.

Na druhé straně je snaha legislativně omezit v našich vodách některé nepůvodní druhy ryb včetně těch invazních. Proto denní limit počtu ponechaných ryb se nevztahuje na druh karas stříbřitý a druhy čeledí hlaváčovití (Gobiidae) –, hlavačkovec glenův, hlaváč černoústý a hlavačka mramorovaná a sumečkovití (Ictaluridae) – sumeček americký, sumeček černý a sumeček skvrnitý.

Invazní druhy z unijního seznamu, zejména střevlička východní, sumeček černý, slunečnice pestrá a hlavačkovec Glenův nesmějí být po ulovení vráceny zpět, ani použity jako nástražní rybka.

Zapisování ponechaných úlovků do Evidence docházky a úlovků – Oddíl II povolenky k lovu v sobě nezahrnuje prakticky žádný velký problém. Pokud má ryba stanovenou lovnou míru, je třeba u každé jednotlivě přesně změřit délku a, nemáme-li u sebe váhu, odhadnout její hmotnost. A obojí je třeba také zapsat. Obrovským nešvarem je velmi častý přestupek – chybějící hmotnosti ponechaných úlovků.

Vyjmenované druhy ryb – kapr, amur, bolen, candát, sumec, štika, lipan, siven, hlavatka, pstruh obecný a pstruh duhový je třeba zapsat bezprostředně po jejich ulovení a zjištění délky a hmotnosti.

U ostatních druhů ryb ještě letos stačilo přesně zapsat počet a celkovou hmotnost před odchodem od vody. Nově, od roku 2024 včetně, je třeba každý druh zapsat bezprostředně po ulovení. Před odchodem od vody následně doplnit počet a celkovou hmotnost.

o-o-o-o

 

ad B) Změny Bližších podmínek výkonu rybářského práva (BPVRP) na revírech a rybnících s lovem ryb na udici v působnosti ČRS, z. s. JčÚS

 

Některá ustanovení BPVRP na jihočeských vodách mají svá specifika a chceme-li se vyhnout fatálním následkům kontroly Rybářskou stráží, je třeba se jimi řídit.

Závazná ustanovení platná na všech mimopstruhových revírech JčÚS ČRS: Přisvojením si druhé vyjmenované ryby (kapr, amur, štika, candát, bolen, sumec) končí denní lov.

Lov na plavanou – použity smějí být nejvýše 2 udice. Na každé udici je možné použít pouze jeden návazec. Stejné ustanovení z dřívější doby platí i pro lov na položenou.

Lov z plavidel – doplněn text: Za lov z plavidla je považován i průzkum echolotem, zavážení návnad a nástrah a další činnosti prováděné z plavidla směřující k ulovení ryby nebo vodního organismu ve smyslu § 2 odstavce j) zákona č. 99/2004 Sb., o rybářství.

Ustanovení na všech MP revírech: Přisvojením si druhé vyjmenované ryby (kapr, amur, štika, candát, bolen, sumec) končí denní lov.

KÚ Jihočeský kraj – Opatření obecné povahy č. 1/2023: Mník jednovousý a jelec jesen Osoba oprávněná k výkonu rybářského práva, která uloví ryby druhu mník jednovousý nebo jelec jesen, zapíše do oddílu II povolenky k lovu (Evidence docházky a úlovků) kusy přisvojené bezprostředně po ulovení a ponechání a v případě mníka jednovousého také kusy vrácené do revíru včetně kusů menší velikosti, než je stanovená nejmenší lovná míra. V jednom dnu si lovící může ponechat maximálně 2 kusy mníka jednovousého, počet ponechaných kusů jelce jesena je vázán pouze denním limitem 7 kg.

Na revírech, kde toto opatření neplatí, je výslovně uvedeno: jelec jesen a mník jednovousý jsou celoročně hájeni!!!

ÚN Lipno - zvýšena velikost nástražní rybičky na 20 cm a rovněž upravena minimální délka všech druhů ryb na 20 cm. U vláčecích gumových nástrah o délce těla menší než 14 cm (včetně jig hlavičky) je povoleno použít pouze jeden jednoduchý háček. Nejmenší lovná míra candáta obecného zvýšena na 50 cm. Lov ryb z pravého břehu – v období rybolovu nonstop (16. 6. – 31. 8.) je povolen nově navíc v úseku 100 m od tělesa hráze ÚN Lino po kostel v Přední Výtoni. Hranice úseku v Přední Výtoni bude označena cedulí.